Lídia Vilalta a Veracruz. Porta de la Llibertat (2)
Per LÍDIA VILALTA per Clariana de comunicació
XIDPIC-CAT / RIPVG
Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere
Altres espanyols, però amb diferents propòsits, van arribar a aquesta zona portuària el 1518.
Quatre vaixells i 240 homes sota el comandament de Juan de Grijalva van sortir de Cuba el maig d’aquest any per seguir explorant-explotant nous territoris i poblacions al continent americà.
Yucatán, Campeche i Tabasco, a l’actual golf de Mèxic, ja estaven sota control de la corona i l’expedició de Grijalva les va vorejar pel mar fins a arribar a un escull-illot habitat per indis Totonecas, enfront del que ara és el port de Veracruz.
La seva arribada coincideixi amb el solstici d’estiu indígena, el 23 de juny, però Grijalva, com a bon cristià, convertidor de suposades ànimes paganes i, per ser el dia de la celebració de Sant Joan Baptista, va batejar l’illot amb el nom de Sant Joan de Ulúa.
Dels primers intercanvis amb els indígenes, Grijalva va començar a aconseguir or per quincalla i ‘rescatar’ objectes com ara ‘llavors d’or, cèrcols de turqueses, manilles i porros d’or, marcs i mosaics d’or’….. a canvi de la qual cosa va donar ‘camises, saies caputxa, cinturons de cuir, tisores’ ….
‘Es comprendrà,-com diu el cronista Veracruz Ricardo Robelo Arenas-, com de gran era el profit de aquest comerç’.
De San Juan de Ulúa va comunicar Grijalva el”resultat “de l’expedició al governador de Cuba Pedro de Alvarado. I, a partir d’aquest viatge de Grijalva, van començar a considerar aquestes noves possessions amb el nom de Nova Espanya que, aplicat primer a Yucatan, es va donar, des de llavors, a totes les possessions peninsulars d’Amèrica del Nord.
La resta de la història ja la sabem …. o la hauriem de saber.
La fortalesa de Sant Joan de Ulúa va passar a principis de 1800 per mans franceses-el mateix que la metròpoli espanyola-i per diverses influències. Fins i tot les seves masmorres i càmeres de tortura van ser utilitzades a finals del segle XIX pel dictador mexicà Porfirio Díaz .. segons explica la història.
Ara ja no és una illa. Està comunicada amb el moll del port de Veracruz, per ponts i per la mateixa conurbació urbana Veracruzana.
I està en restauració, amb un pressupost de prop de 1 .. 5 milions d’euros.
Per commemorar, precisament, el bicentenari de la Independència de la corona espanyola, el 2010.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.