Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Archive for the 'COMUNICATS. MANIFESTOS' Category

MANIFEST PER A LA CONVOCATÒRIA D’UN PROCÉS CONSTITUENT A CATALUNYA

Posted by Clarianacomunicacio on 11th abril 2013

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres són referents dels moviments socials a Catalunya. Ara han decidit impulsar la formació d’un moviment social per a la creació d’una candidatura popular i unitària a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Així ho varen explicar al programa Singulars de TV3 el 10.04.2013 (notícia amb el Video del programa Singulars)  i des d’aleshores la difusó d’aquesta nova proposta de participació política ha estat massiva i notícia destacada a les xarxes socials i als mitjans. També demanen signatures com a recolzament mitjançant un formulari d’adhesions.

Es tracta d’iniciar un procés constituent des de baix, que mitjançant la creació de la candidatura unitària haurà de convocar l’assemblea constituent que hauria de portar a la independència de Catalunya.

TF-AO_miradescritiques.blogspot

miradescritiques.blogspot.com

Read the rest of this entry »

Tags: , ,
Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets dels Pobles, NOTÍCIES Catalunya moviments socials | Desactiva els comentaris

16.10.10- Marxa Mundial Dones Catalunya, Per la pau i la desmilitarització a la República Democràtica del Congo

Posted by tonagusi on 7th octubre 2010

De Marxa Mundial de les Dones de Catalunya
7 d’octubre de 2010 16:23

La Marxa Mundial de les Dones de Catalunya us demanem el vostre suport a l’Acció feminista Internacional en solidaritat amb les dones i els pobles de la RDC i us convoquem a la mobilització

16 d’octubre a les 18 hores a Canaletes

 

Per la pau i la desmilitarització a la República Democràtica del Congo

Les dones marxarem fins que totes siguem lliures!!

Podeu enviar el vostre suport a

marxa@pangea.org

carmenmurias@telefonica.net


La Marxa Mundial de les Dones portarà a terme entre els dies 13 al 17 d’octubre la Tercera Acció Feminista Internacional a la ciutat de Bukavu , provincia de Sud-Kivu , de la República Democràtica del Congo . Aquesta Acció Feminista acabarà el dia 17 d’octubre amb una gran manifestació per la pau i la desmilitarització, amb diverses mobilitzacions que es portaran a terme en diferents ciutats del món ( Barcelona i 40 més confirmades).

Els motius que van portar a la MMM a prendre la decisió d’organitzar a la RDC la seva Acció Feminista Internacional són :

La violència extrema que pateixen les dones i les nenes , particularment greu a la zona del Kivu, per part de tots el homes armats i grups militars i paramilitars presents en el conflicte , amb la més absoluta impunitat . La violació de dones i nenes és utilitzada de manera sistemàtica per a humiliar , deshonrar i desmoralitzar a la població . En mig d’aquest cruel conflicte , els cosos de les dones són considerats com a botí de guerra i , si ja és bastant significatiu el silenci que acompanya el conflicte general , aquest aspecte de la guerra contra les dones és encara més silenciat.

L’existència de grups de dones congoleses organitzades , que malgrat la greu situació , resisteixen , curen les ferides psíquiques i físiques de les dones i les nenes violades i torturades , guarden la memòria de les assassinades , denuncien aquest conflicte i el feminicidi i fan propostes de pau . La seva existència ha permès a la MMM organitzar aquesta Acció.

Reforçar-les és un dels nostres principals objectius.

El conflicte que des de fa 15 anys dessagna la RDC , conflicte silenciat pels mitjans de comunicació , desconegut per la majoria de l’opinió pública i front al qual els nostres governs i organismes internacionals no fan res. Però les xifres són esfereïdores , 5 milions de persones assassinades , 40 milions de nens soldats , 4 milions de desplaçades i refugiades , 500.000 violacions de dones i nenes ( comptabilitzades) … Què hi ha darrere d’aquest conflicte? , perquè els poderosos del món miren cap un altres costat  mentre els pobles pateixen , les dones són torturades sexualment , les riqueses són espoliades i els grups armats actuen amb total impunitat?

.Denunciar aquest conflicte , els interessos econòmics que hi ha darrere i la responsabilitat de les multinacionals i governs occidentals és altre dels nostres objectius . Aquest conflicte és una història de pillatge i lluita pel control de l’explotació dels riquíssims recursos naturals de la part oriental de la RDC , iniciativa en la que intervenen les organitzacions i exèrcits de la zona , però també grans empreses multinacionals de EEUU , Europa i Canadà . La RDC és un pais privilegiat en recursos naturals i particularment important és el Coltan , del que posseeix el 80% de la producció mundial . En el coltan estan presents diversos minerals estratègics per a la industria actual : telefonia mòvil , ordinadors , GPS, fibra òptica, avions , centrals atòmiques i espacials , equips de diagnòstic mèdic … La comercialització d’aquest mineral enriqueix a qui el comercialitza , però no als seus propietaris: els pobles de la RDC

 

Grans multinacionals com Nokia , Ericsson , Siemens , Bayer ( la seva filial Stark és la productora del 50% del tantalio a nivell mundial) Intel , Hitachi , IBM i moltes altres obtenen els materials en aquesta zona , per la qual cosa s’associen amb els grups locals i les forces militars rebels . Entre les més anomenades figuren la Barrick Gold Corporation de Canada , L’American Mineral Fields ( en la que G. Bush pare tenia interessos) i la Sud-Africana Anglo-American Corporation.

ONGs presents en la RDC han denunciat reiteradament com els exèrcits i milicies d’Uganda i Ruanda presents en territori de la RDC controlen les zones mineres en explotació i la comercialització , com l’exèrcit rwandés trasllada el mineral a Kigali i l’exporta a EEUU, Alemania, Holanda i Bélgica. Aquestes ONGs denúncien també com companyies aèries privades , com la Sabena o l’American Airlines , porten armes d’anada i de tornada minerals.

La Misió de les Nacions Unides per a la’estabilització de la RDC ( MINUSCO) compleix 10 anys de presència al Congo , sense que la població noti cap incidència positiva . Mantenir un soldat costa 400 vegades el PIB per càpita de la RDC. A més existeixen denúncies de violacions a dones i nenes i d’altres actes de violència contra la població civil . Demanar la sortida del MINUSCO és altra de les demandes de les dones congoleses a la que donarem suport.

En aquest escenari de genocidi , feminicidi , vulneració dels drets humans , expoliació de riqueses , destrucció ecològica i desestabilització del pais , l’Acció de la MMM cerca reforçar l’autonomia social i ecomòmica de les dones congoleses i exigir que els responsables de les agressions sexuals i la utilització dels cosos de les dones com a arma de guerra siguin jutjats i castigats .

Denunciar els interessos econòmics que sostenen aquesta guerra , lluitar per a que els recursos naturals beneficien de manera prioritària als pobles de la RDC , perquè puguin decidir el seu model econòmic amb sobirania alimentària i respecte a la biodiversitat i la natura.

Per a que la RDC arribi la pau que comenci amb la desmilitarització del país , la sortida immediata dels grups armats estrangers i la sortida progressiva de la MINUSCO.

Cridar de manera especial l’atenció sobre els vincles existents entre les violències contra les dones , els conflictes i la militarització

 desmili.jpg

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, Pau. Resolució de conflictes | Desactiva els comentaris

Nota ICD: Resum Jornada d’experts en la trata de persones.Nous reptes en la lluita contra l’explotació sexual

Posted by tonagusi on 7th octubre 2010

ICD

07 d’octubre de 2010

 .

Entitats i Generalitat reuneixen a Barcelona experts en la trata de persones per analitzar els nous reptes en la lluita contra l’explotació sexual

  • El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha inaugurat avui les III Jornades d’acció contra la trata de persones
  • Durant la jornada, Boada ha felicitat als mossos per l’operació que ha permès la desarticulació d’una xarxa internacional de proxenetes

 

El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha inaugurat avui la III Jornada d’acció contra la trata que al llarg del dia ha reunit juristes, investigadores, i psicòlogues expertes en la trata de persones. La inauguració, que ha tingut lloc al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha comptat també amb la presència del director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació), Xavier Badia; la Directora General del Joc i d’Espectacles d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva.

El secretari general ha destacat que des del Departament d’Interior i “des de la policia de la Generalitat es treballa de valent contra el delicte de la trata perquè és una violació dels drets humans” i ha afegit que sovint “la societat no n’és gaire conscient perquè afecta sectors més vulnerables de la societat com són dones i immigrants”.

Boada s’ha referit també a la regulació de la prostitució i ha dit que la manca d’un marc normatiu fa més difícil poder lluitar contra els casos de trata perquè passen desapercebuts. “Caldria una legislació estatal seriosa i polítiques actives que posin uns límits clars i marquin com es pot actuar en aquests límits”. El secretari també ha destacat que el llarg d’aquest any 2010 hi ha hagut 8 grans operacions amb 100 persones detingudes, i 170 víctimes afectades.

El secretari ha destacat la col·laboració, sobretot els últims 4 anys, entre el govern de la Generalitat i les entitats i associacions que “ fa molt de temps que treballen en aquest àmbit i que sovint han hagut de treballar en solitari i sense el suport de les administracions”.

Durant la jornada, Boada, ha felicitat als mossos per l’operació que ha permès la desarticulació d’una xarxa internacional de proxenetes d’origen albanès dedicada al tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual.

Per la seva banda, Mercè Claramunt ha agraït a les entitats organitzadores la invitació a participar a les jornades que permeten posar en comú els treballs que es fan des dels diferents àmbits. En la seva ponència la directora ha explicat “que la ONU estima més de 4 milions de dones i menors víctimes de la trata cada any i la majoria són explotades amb finalitats sexuals”, fins al punt que “és el tercer negoci més lucratiu que hi ha a nivell mundial després del tràfic de drogues i del tràfic d’armes”.

La directora ha explicat també que “en els darrers anys s’ha fet un esforç importantíssim per visualitzar aquest problema i reconèixer que existeix”. I ha afegit que tots els esforços i recursos són pocs per lluitar contra aquests tipus de violència ”masclista”.

Al seu torn, el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia, ha destacat que “el tema de la trata no només s’ha abordar des del punt de vista de la persecució de les xarxes sinó que s’ha de posar en el centre la situació de les dones víctimes de la trata amb finalitats de prostitució forçada. Per tant, s’ha de posar l’accent en els drets de les dones.

Al llarg del dia entitats i Generalitat han debatut sobre els nous reptes de la lluita contra el tràfic de persones per a explotació sexual, i han analitzat les noves eines jurídiques, així com l’impacte de les polítiques públiques sobre intervenció.

La trobada també ha servit per fer un intercanvi d’experiències i hi han participat expertes en la trata com ara la investigadora i jurista del Grup Antígona UAB, Daniela Heim, la representant de Global Alliance Against Trafficking in Women (GAATW), Nerea Bilbatua, i la psicòloga i responsable de formació El Safareig, Laia Rosich.

La jornada, que ha estat organitzada per les associacions Genera (Associació en defensa dels drets de les dones), Àmbit prevenció (Associació per a la Salut i la Qualitat de Vida) i El lloc de la dona amb el suport del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i el Departament d’Acció Social i Ciutadania, anava dirigida a ONG’s d’intervenció, juristes, professionals de l’àmbit social, sanitari i acadèmic i membres de cossos de seguretat.

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets Humans. Drets de les Dones, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers | Desactiva els comentaris

Posted by tonagusi on 1st octubre 2010

 De l’ICD
1-10-10
.

L’ICD i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen a Cadaqués una jornada per commemorar el centenari de la poeta Rosa Leveroni

La directora de l’Institut Català de les Dones, Anna Solà, i l’alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, presidiran dissabte els actes commemoratius del centenari del naixement de l’escriptora Rosa Leveroni. La Jornada “Un dia a Cadaqués amb Rosa Leveroni (1910-1985)” ha estat organitzada per l’ICD, del Departament d’Acció Social i Ciutadania, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament del municipi.

El programa s’inicia a les 11 hores amb una ofrena floral a la poeta que tindrà lloc al cementiri de Portlligat i continua, entre d’altres, amb una lectura poètica a càrrec dels 21 poetes guanyadors del  “Premi Cadaqués a Rosa Leveroni”.

Per la tarda, a les 16 hores a la Sala Art i Joia de Cadaqués, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Rosa Leveroni, dona de lletres”, realitzada per l’Institut Català de les Dones amb l’objectiu de donar a conèixer la vida i l’obra de l’escriptora. Es tracta d’una mostra de petit format per facilitar la seva itinerància i exhibició pel territori que alterna explicacions sobre la vida i l’obra de la poeta amb fragments literaris.

Posteriorment, l’assagista Abraham Mohino impartirà una conferència, es presentarà l’edició de l’Obra poètica completa de Rosa Leveroni, i tindrà lloc una taula rodona.

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Cultura, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers | Desactiva els comentaris

MANIFEST AVORTAMENT LLIURE I GRATUIT

Posted by tonagusi on 28th setembre 2010

28 de setembre 2010

.


La Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït reivindica públicament la celebració del 28 de setembre com a Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament.

En aquesta data, sorgida de la Campanya 28 de setembre Dia per la Despenalització de l’Avortament a Amèrica Llatina i el Carib, cal recordar que un dels principis polítics irrenunciables del moviment feminista i de dones és la defensa de la llibertat sexual i reproductiva com un dret inalienable de les persones, dret que implica reconèixer la capacitat de les dones per resoldre sobre allò que afecta els nostres cossos i les nostres vides.

En aquest sentit, el dret a l’avortament lliure, segur i gratuït forma part intrínseca dels drets sexuals i reproductius, drets que se sustenten en diversos tractats consagrats internacionalment. No obstant això, cal esmentar que la interrupció voluntària de l’embaràs no és legal en la majoria de Països d’Amèrica Llatina i, per contra, les lleis punitives, les persecucions a les dones que avorten i a professionals que les assisteixen, la condemna social i penal, són habituals, fins i tot, s’han endurit en els últims anys.

Actualment, a l’Estat Espanyol, hem viscut un canvi de legislació referent a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. Tot i celebrar alguns dels avenços que aquest canvi ha suposat per a les dones, cal tenir present que encara queda molta feina per fer tal de garantir la consecució d’aquest dret i que AQUEST GOVERN COM EL PROPER GOVERN DE Catalunya han de posar tots els mitjans per garantir-lo :

  • Insistim en la necessitat immediata, establerta en la nova llei, incloure l’educació afectiu sexual en els currículums de l’ensenyament obligatori.
  • Recordem que és imprescindible planificar i instaurar amb eficàcia l’accessibilitat als mètodes anticonceptius dins la cartera de serveis de la xarxa pública, tal i com també marca la llei.
  • Reivindiquem que cal millorar i garantir l’accés de les dones a la interrupció voluntària de l’embaràs de forma segura, gratuïta i amb la màxima qualitat.
  • Continuem manifestant el nostre desacord amb la tutela que l’Estat estableix sobre aquest dret de les dones lesionant així la seva autonomia, tant pel que fa als 3 dies de reflexió obligatoris abans de la pràctica d’un avortament com per la necessitat d’acompanyament de les dones de 16 i 17 anys.
  • Denunciem els atacs constants als drets de les dones per part dels integristes religiosos que compten amb l’important finançament públic d’un estat que es considerat laic.

Així doncs, un cop més reclamem la valentia des de totes les institucions que fonamenten la nostra societat: polítiques, familiars, educatives i civils. No hi valen excuses, ni la crisi, ni les eleccions, ni el pes de la moral, ni cap altre subterfugi ens pot fer recular.

Totes i tots nosaltres, tenim la responsabilitat de continuar construint una societat igualitària, tolerant, respectuosa i lliure.

Amb tot el suport per a les nostres companyes d’Amèrica Llatina i el Carib:
ABORTO LEGAL Y SEGURO. LAS MUJERES DECIDEN, LA SOCIEDAD RESPETA, EL ESTADO GARANTIZA, Y LAS IGLESIAS NO INTERVIENEN


Campanya pel Dret a l’Avortament

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets Humans. Drets de les Dones, Gènere. Feminisme., Salut, sexualitat | Desactiva els comentaris

La III Trobada Estatal de Periodistes amb Visió de Gènere presenta a Galícia la campanya per no comprar premsa amb anuncis de prostitució

Posted by tonagusi on 26th setembre 2010

D’ “Asociación de Periodistas de Santiago de Compostela (APSC)”
26 de setembre de 2010

 .

La campanya per eliminar els anuncis de contactes i prostitució a la premsa escrita s’ha presentat avui a Galícia en el marc de la III Trobada Estatal de periodistes amb Visió de Gènere, celebrat aquesta tarda a l’auditori de la facultat de Ciències de la Informació de la Universitat de Santiago de Compostela.

Aquesta campanya és una de les prioritats de l’agenda informativa de la Xarxa Estatal de Periodistes amb Visió de Gènere, els objectius passen per la reivindicació de la funció social del periodisme. La Xarxa proposa l’aplicació de la visió de gènere a les informacions, l’ús d’un llenguatge no sexista o fer visible a la gran quantitat d’expertes en les diferents àrees informatives, tal com proposa Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (APDC)

La periodista catalana Tona Gusi va moderar aquesta trobada en la que va cedir el torn a la representant de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, June Fernández, que va analitzar les propostes sorgides de la III Trobada Internacional celebrat el 2009 a Bogotà, així com les dades de la propera trobada que se celebrarà a Fes (Marroc) el proper any. Per la seva banda, la periodista Lídia Vilalta va destacar la propera trobada de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere que se celebrarà al novembre a Roma.

Les Xarxes Internacionals es van establir el 2005 com una xarxa intercontinental per fer visible la desigualtat de gènere en els mitjans i per facilitar que les agendes informatives abastin temes de gènere.

.

.

Posted in Comunicació., COMUNICATS. MANIFESTOS, Gènere. Feminisme., SERVEI DE PREMSA.Noticia | Desactiva els comentaris

País Valencià: manifest sobre el greu cas cas d’assetjament sexual que hem tingut a Canal 9

Posted by tonagusi on 12th juliol 2010

LA XIDPICCAT-XIPVG: ha signat el manifest sobre el greu cas cas d’assetjament sexual que hem tingut a Canal 9

en resposta a les companyes i companys del País Valencià ja hem signat el manifest: No estàs sola

Per Maria Josep Poquet

12 de Juliol del 2010


Us haureu assabentat del greu cas d’assetjament sexual que hem tingut en Canal 9. Tres periodistes denunciaren fa uns mesos al Cap de personal (el famós Vicente Sanz que estaba ‘en política para forrarse’) perquè les assetjava sexualment des de feia temps. La jutgessa que duu el cas ha elevat el tema a abús sexual que és molt més greu. El cas ha commocionat la casa perquè sabem que a part d’estes tres treballadores hi hagut més casos que no s’han atrevit a denunciar per por o que fins i tot han abandonat Canal 9. Tampoc sabem des de quan ha estat passant, però conforme anem tenint més informació més fort és el vertigen que ens provoca.

Entre altres inciatives hem tret un manifest contra l’assetjament que duu per nom ‘Cap dona sola’ que busca crear un cercle de solidaritat amb les víctimes i trencar l’aïllament a que han estat sotmeses. M’agradaria que te’l llegires i que si estàs d’acord el firmares i ajudares a difondre’l. El manifest està allotjat en http://www.noestasola.org/

Si vols més informació, voràs que hi ha un recull de premsa prou extens. Jo et recomane els següents articles: ’3 periodistas de Canal 9 acusan al jefe de personal de acoso sexual’   ‘el sátrapa de Burjassot’  ‘El director General de RTVV conocía el acoso sexual desde octubre de 2009′ i ” La juez ve indicios de abuso sexual en el caso Sanz’,  i d’opinió ‘la estrategia de la araña’.

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets Humans. Drets de les Dones, violència masclista | Desactiva els comentaris

ICD: Nota premsa Estudi Gènere i inserció laboral del col·lectiu universitari

Posted by tonagusi on 6th juliol 2010

Nota de premsa ICD

6 de juliol del 2010

.

Igualtat de condicions laborals entre dones i homes universitaris als tres anys de graduar-se
Resultats de l’estudi “Gènere i inserció laboral del col·lectiu universitari”

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Marta Selva, el president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), Joaquim Prats, i Anna Prades, responsable de l’estudi, han presentat aquest matí els resultats de l’anàlisi de nou indicadors de la qualitat de la inserció professional de les dones i les diferències amb els homes, tres anys després de la graduació.L’estudi Gènere i inserció laboral del col·lectiu universitari, elaborat l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya amb el suport de l’ICD, s’ha basat en l’anàlisi de les dades obtingudes en l’última enquesta d’inserció laboral d’AQU Catalunya realitzada l’any 2008 sobre la promoció graduada del 2004.
L’anàlisi de les dades ha constatat que el comportament dels indicadors estudiats que determinen la qualitat de la inserció varia significativament segons la tipologia de titulació cursada, i que les diferències per gènere són menors i, quan es produeixen, no són sistemàticament negatives per a les dones.

Les conclusions

La conclusió principal d’aquest estudi és que no hi ha diferències significatives en la qualitat de la inserció entre homes i dones que han cursat una mateixa titulació i que la variable que millor explica la qualitat de la inserció laboral és la titulació cursada.

Els resultats de l’anàlisi de nou indicadors de la qualitat de la inserció professional mostren que:

Taxa d’ocupació (percentatge de població graduada ocupada)

La taxa d’ocupació de les dones el 2008 era del 93% enfront del 94% de la dels homes. Una taxa molt similar que, si s’analitza per tipologia de titulacions o subàmbits, varia molt més en funció de la tipologia de la titulació que per raó de gènere. Per exemple, entre el col·lectiu de dones hi ha una diferència de 13 punts entre la taxa de Filosofia i Humanitats (85%) i la de Medicina i Odontologia (98%), mentre que la diferència més gran per gènere dins la mateixa titulació es troba a Enginyeria Civil, amb 6,7 punts.

Taxa d’atur (percentatge de població graduada que busca feina)

La taxa d’atur el 2008 era del 3% tant per a les dones com per als homes. Aquesta taxa registra una diferència de 7 punts entre les dones segons la titulació cursada mentre que la diferència màxima entre homes i dones és de 4 punts.

Taxa d’inactivitat per motius familiars (percentatge de població graduada que es troba en situació d’atur i no busca feina per maternitat o cura d’algun familiar)

Només 48 persones de les 12.258 enquestades no es troben inserides en el mercat laboral per motius familiars. La poca significativitat d’aquest resultat es deu, possiblement, al moment del cicle vital de la població enquestada: joves titulats i titulades tres anys després d’haver finalitzat els estudis, la inserció laboral dels quals, segurament, no s’ha vist influenciada per aspectes com la divisió sexual del treball.

Taxa d’estabilitat (percentatge de població graduada amb contracte fix)

Existeix una estreta relació entre la taxa d’estabilitat i la tipologia de titulació. Així, en el cas de les dones, les diferències més significatives es troben en funció de la carrera cursada (el 32% de contractes fixos a Belles Arts davant del 82% a Economia i ADE) que no pas respecte dels homes. Les dades mostren també que en algunes titulacions les dones gaudeixen de més estabilitat que els seus companys de cohort (les diferències més pronunciades es troben a la ratlla dels 20 punts a favor de les dones a Farmàcia i Ciència i Tecnologia dels Aliments).

Taxa de temporalitat (percentatge de població graduada amb contracte temporal)

La temporalitat és altament depenent de la titulació i afecta a 1 de cada 3 graduades i a 1 de cada 4 graduats. En part s’explica perquè els processos d’accés a la funció pública (en àmbits molt feminitzats com l’educació o la salut) es caracteritzen per contractes temporals (substitucions i/o interinitats).

Ocupació en càrrecs de gestió (percentatge de població graduada que desenvolupa funcions de gestió)

Desenvolupar funcions de direcció depèn, en gran mesura, de la titulació cursada. A Mestres o Medicina el percentatge de persones que exerceixen funcions de direcció és baix, a diferència d’altres com Economia i ADE, Arquitectura o Enginyeria Civil, on hi ha una probabilitat més elevada. El fet que homes i dones es distribueixen de manera asimètrica per titulacions provoca uns valors diferencials “artificials” molt elevats a favor dels homes, quan, de fet, per un mateix subàmbit es troben només percentatges lleugerament superiors per homes que per dones i, en algun cas, com ara Comunicació i Documentació, a favor de les dones.

Retribució (mitjana de la retribució anual bruta)

Si bé els homes guanyen globalment més diners que les dones, les diferències dins d’un mateix gènere per grups de titulacions són més grans que les que es registren entre gèneres en un mateix grup de titulacions. Les dones perceben una retribució mitjana mensual bruta de 1.710 euros enfront dels 1.997 euros dels homes. Tanmateix, el fet que s’hagin trobat diferencials salarials retributives de 174€ en l’àmbit públic per Magisteri a igualtat de tipologia de contracte, genera dubtes sobre la fiabilitat d’aquest indicador pel que fa a la comparació intergènere.

Adequació de la feina als estudis (percentatge de població graduada que desenvolupa funcions universitàries)

La carrera determina l’adequació de la inserció, tant per a les dones com per als homes. Les carreres amb mercats “tancats” regulats legalment com ara Arquitectura, Medicina i Odontologia, l’adequació frega el 100%, mentre que és més baixa quan els mercats no estan tant clarament definits o no estan regulats (Belles Arts, Turisme, Geografia i Història, etc.). Un 86% de les dones sosté que desenvolupa funcions de nivell universitari, mentre que és un 84% dels homes qui així ho considera.

Taxa de treball a temps parcial (percentatge de població graduada no treballa a temps complet)

Per als dos gèneres la taxa està condicionada per l’àmbit, amb els valors més alts a Humanitats (26% per a les dones i 20% per als homes) i els més baixos a l’àrea Tècnica (7% per a les dones i 4% per als homes). En general la taxa de treball a temps parcial és més alta per a la població femenina, si bé en alguns subàmbit, com ara Filosofia i Humanitats, hi ha més homes que dones a temps parcial (6 punts de diferència). Tant per homes com per dones, el treball a temps parcial és més habitual en l’àmbit públic que en el privat. El percentatge d’homes que treballen a temps parcial en l’àmbit públic duplica el dels que ho fan en l’àmbit privat.

Per últim, tot i la clara influència dels estudis cursats en la qualitat de la inserció laboral, l’efecte de la titulació cursada no és determinista: la variabilitat pel que fa als assoliments laborals dins una mateixa titulació per dones i per homes és molt elevada. Per exemple, un 25% de les graduades de Geografia i Història —titulacions que presenten un dels pitjors comportaments pel que fa a la qualitat de la inserció laboral— assoleixen millors resultats laborals (adequació de la inserció, salari, estabilitat i satisfacció amb la feina) que un 25% de les dones d’Enginyeria Civil o de les dones d’Enginyeria de la Producció, que són dos dels subàmbits amb millors resultats laborals.

Les recomanacions finals que fa l’estudi és que es fa necessari dur a terme un treball coeducatiu, especialment en els àmbits de primària i secundària, per trencar els estereotips de gènere que encara determinen l’elecció dels estudis en ambdues direccions. En segon lloc, caldria impulsar també polítiques públiques i d’organització empresarial transformadores que afavorissin la conciliació coresponsable de la vida personal i laboral. Finalment, cal potenciar els processos d’orientació al mercat laboral a fi de millorar l’ocupabilitat, per tal com l’estudi indica que l’ocupabilitat de les persones (la seva competència de gestió de carrera, actitud envers la feina, etc.) és probablement el factor més determinant en la qualitat de la inserció laboral.

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Cultura, Gènere. Feminisme. | Desactiva els comentaris

El CPC convoca el concurs Projectes de Cooperació 2010

Posted by tonagusi on 5th juliol 2010

Col.legi de Periodistes

5 de juliol de 2010

.

 

 El Col·legi convoca el concurs Projectes de Cooperació 2010

En el marc de la voluntat del Col·legi de Periodistes de Catalunya de treballar tots els aspectes relacionats amb la cooperació i la solidaritat, el CPC destina el 0’7% del seu pressupost ordinari a col·laborar en projectes en l’àmbit de la comunicació.

La iniciativa s’emmarca en el treball que, des de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi, es desenvolupa per impulsar un exercici de la professió periodística amb sensibilitat pels sectors socials i els territoris i països menys afavorits.

L’import total destinat al projecte guanyador serà de 20.000 euros. El termini de presentació dels treballs és el proper 20 de setembre de 2010.

Posted in Comunicació., COMUNICATS. MANIFESTOS, Cultura, Drets dels Pobles | Desactiva els comentaris

Dret a l’Avortament :Nota de Premsa. (Xarxa de Dones Per la Salut – Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i gratuït)

Posted by tonagusi on 5th juliol 2010

Nota de Premsa de la Xarxa de Dones Per la Salut  i de la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i gratuït.
5 de juliol de 2010

 

Nota de Premsa

Llei de SSiR i d’IVE: DE NOU, EL DRET DE LES DONES EN ENTREDIT

La Xarxa de Dones Per la Salut que aglutina a 19 associacions de dones i professionals i la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït que aglutina al moviment feminista de Catalunya volem manifestar públicament:

Sobre la Decisió del Tribunal Constitucional:

 

L’admissió a tràmit de les al·legacions a la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs amb caràcter fonamentalista vulnera els drets de les dones, un cop més.

Novament els tribunals que haurien d’impartir justícia no tant sols no ho fan, sinó que agreugen les “injustícies”. En aquest cas el Tribunal Constitucional i l’acte simbòlic d’admetre a tràmit el text legislatiu és un atac directe a les dones, als nostres drets i al sentit comú i de responsabilitat social.

Els atacs integristes de la part més reaccionària de l’Estat Espanyol tenen un objectiu molt clar: seguir tutelant els drets de les dones per mantenir un sistema patriarcal que els beneficia donant-los els privilegis del poder i la dominació de les dones i dels nostres cossos.

Denunciem la Instrumentalització dels Tribunals per aquest control i abús de poder. Malgrat que aquesta llei és una llei poc progressista respecte als drets de les dones, paralitzar-la seria una concessió intolerable a les forces més reaccionàries. Per això, reclamem que no es vulneri encara més la justícia en aquest estat.

Sobre els Decrets que apliquen la llei: No volem més retallades

Els Decrets aprovats pel Consell de Ministres restringeixen clarament els mínims drets que reconeix la llei i no faciliten el treball dels i de les professionals. Aquests Decrets són una clara vulneració de l’esperit amb què es va elaborar aquesta llei.

Mantenen una ambigüitat jurídica intolerable respecte a temes fonamentals per garantir una bona aplicació de la llei i la seguretat jurídica que les dones i professionals necessiten.

Lesionen els drets d’autonomia de les dones de 16 i 17 anys obligades a entregar el consentiment informat acompanyades per la persona que les representa legalment. A més, posen en risc a les menors que per diverses situacions no poden informar als seus representants legals obrint la possibilitat d’haver de recórrer a la realització d’interrupcions de l’embaràs insegures.

Sobre l’aplicació de la llei i els decrets a Catalunya: Volem garanties!!!!

Declarem la nostra desavinença amb el procés que ha desenvolupat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a l’hora d’elaborar l’aplicació del text legislatiu al nostre territori.

Creiem que ha estat un procés mal planificat i mancat de la participació de les entitats que representen les dones i les persones professionals en aquest àmbit, amb el conseqüent resultat d’un model ineficaç i que no respon a les expectatives ni les necessitats socials.

De la mateixa manera, fem públic el nostre desacord amb aquesta primera fase del nou model d’aplicació de la llei a Catalunya que es durà a terme fins al gener del 2010, fruit de la improvisació i desorganització. Insistim en què no facilita l’accés de les dones a una interrupció de l’embaràs segura i de qualitat i perpetua les desigualtats entre les dones amb la continuïtat de part del finançament de la prestació a través d’entitats intermediàries. Reclamem que les dones no hagin de pagar la intervenció per avançat i esperar la devolució havent de superar un circuit administratiu que posa en dubte la garantia de confidencialitat.

 

 

Exigim:

 

  1. La coherència del Tribunal Constitucional a l’hora de garantir el dret constitucionals de les dones de decidir.

 

  1. La rectificació del Govern de l’Estat respecte al Decrets que vulneren clarament l’esperit amb què es va elaborar la llei.

 

  1. L’aplicació del text legislatiu a Catalunya garantint el dret de la dona a accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs assegurant la màxima seguretat, qualitat i igualtat.

 

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets Humans. Drets de les Dones, Salut | Desactiva els comentaris