Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Archive for the 'Arts Escèniques. Música.' Category

Acció FAL a Taroudant: Bones Pràctiques II

Posted by tonagusi on 12th abril 2014

Per Tona Gusi

Action Commune Inter Réseaux Fondation Anna Lindh (FAL) a Taroudant. Faculté poly disciplinaires 12.04.2014: Bones Pràctiques II

La posta en comú de les bones practiques del dia 12 d’abril de l’acció de les xarxes FAL a Taroudant es van desenvolupar com les del dia 11 en dues sales diferents, això feu que el públic i les persones assistents de les diverses xarxes haguessin de triar entre les experiències presentades.

Les organitzacions que intervingueren a la sala B, moderades per Marjon Goetinnck, de l’Institut MEDEA i coordinadora de la xarxa Belga, foren : Jarit, associació civil, València; Jiwar Creació i Societat, Barcelona; Irenia Jocs de Pau, Barcelona. Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura, Drets Humans. Drets de les Dones, Economia, desenvolupament, Gènere. Feminisme., Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, Migracions, Moviments Socials. ONG, NOTÍCIES Mediterrània, Participació política, Pau. Resolució de conflictes, Salut, sexualitat | Desactiva els comentaris

Acció FAL a Taroudant: Conférence- débats II

Posted by tonagusi on 12th abril 2014

Per Tona Gusi

Action Commune Inter Réseaux Fundació Anna Lindh (FAL) a Taroudant, Marroc. Faculté poly disciplinaires Taroudant 12.04.2014: Conférence- débats II

La segona Taula Rodona – Debat tingué lloc el dissabte 12 de maig a primera hora del matí, comptant amb la moderació del coordinador de Tunísia.

Hi intervingueren per ordre: ZoArt asbl, Bélgica; Association L’Art Rue, Tunisia; Collectif Eclats de Lune, Marroc; CERCCA de Tarragona. Catalunya. Espanya; i Askeaton Arts Centre, Co Limerik d’Irlanda.

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Arts Escèniques. Música., Comunicació., Cultura, Economia, desenvolupament, Habitatge. Urbanisme, Medi Ambient. Sostenibilitat., NOTÍCIES Mediterrània, Participació política, Salut | Desactiva els comentaris

Actuació de FAL a Taroudant: Cercavila i espectacles

Posted by tonagusi on 10th abril 2014

Per Tona Gusi

 

Action Commune Inter Réseaux Fondation Anna Lindh (FAL) a Taroudant 10-12.04.2014: Parade dans les rues de la ville et Place Bab lehjar

Des de quarts de cinc de la tarda, d’aquest dijous 10 d’abril, s’han realitzant activitats a l’aire lliure de les diverses xarxes de la FAL, a les places i carrers de la ciutat de Taroudant.

Un cercavila del Collectif Eclat de Lune ha anat conduint al públic dels carrers fins a la Plaça Bab lehjar on ja hi ha molta gent esperant les actuacions de La Compagnie des Nouveuax Disparus, ECOLUDIC, Barcelona i l’Association culturelle Theatre Nomade. Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, Medi Ambient. Sostenibilitat., Moviments Socials. ONG, NOTÍCIES Mediterrània, Religió. Costums. Tradició | Desactiva els comentaris

Acció de la FAL a Taroudant: Tallers

Posted by tonagusi on 10th abril 2014

Per Tona Gusi

Action Commune Inter Réseaux Fundation Anna Lindh (FAL) a Taroudant 10-12.04.2014: L’Art Instrument & Expression des Transformations Sociales

Ateliers auprès des partenaires

 

Els tallers realitzats a escoles, instituts i centres infantils de Taroudant, s’han desenvolupat gracies a la coordinació entre les associacions visitants i els centres educatius de la ciutat de Taroudant, funcionant com a partners. Ha estat evident la forta dedicació que hi ha esmerçat el personal educatiu i de gestió de tots els centres.

Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Arts Escèniques. Música., Cinema, audiovisuals..., Comunicació., Cultura, Drets Humans. Drets de les Dones, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, Moviments Socials. ONG, NOTÍCIES Mediterrània | Desactiva els comentaris

Montserrat Carulla, Premi Gaudí d’Honor 2013

Posted by Clarianacomunicacio on 5th febrer 2013

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent

 

Montserrat_Carulla_fotografia_wikipedia

 

Sóc actriu, catalana i independentista”

Montserrat Carulla és la primera dona en rebre aquesta màxima distinció del cinema català.

“Tal i com començo sempre presentant-me -afirmà Montserrat Carulla – sóc actriu, catalana i independentista”. Carulla va fer un discurs de marcat to sobiranista a la gala dels Premis Gaudí  que atorga l’Academia del Cinema Català. Read the rest of this entry »

Tags: , , , , , , ,
Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura, NOTÍCIES Catalunya: institucions nacionals | Desactiva els comentaris

Vanesa Sotelo (1981) guanya el “XIII Premi de Teatre Josep Robrenyo” amb l’obra “Memoria do incendio”

Posted by tonagusi on 8th octubre 2010

De AIET <aiet@aiet.cat>
8 d’octubre de 2010

.
Els membres del jurat han valorat el risc que ofereix “Memoria do incendio” per la poètica personal que desprèn el text, amb una riquesa de metàfores i imatges que configuren una mena d’oratori, i d’altra banda, amb un rerefons ideològic suggerent.

Vanesa Sotelo recollirà el premi de 3.000 euros que atorga l’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET), entitat convocant, el dia que s’escenifiqui la lectura dramatitzada de l’obra, que serà a mitjans del mes de desembre a Barcelona. A més, el text es publicarà a la revista Assaig de Teatre, que també edita la AIET, en el primer número que surti al 2011.

El jurat, presidit per Francesc Foguet (investigador teatral) i completat per Pere Planella (director d’escena), Miquel M. Gibert (professor de literatura catalana de la UPF), Anna Güell (actriu) i Josep Maria Miró (dramaturg), es va reunir el passat dissabte 2 d’octubre i va resoldre el premi després de valorar les 47 propostes que s’havien presentat. El text guanyador és una obra escrita en gallec, que curiosament ha estat l’única peça presentada en aquesta llengua. Cal recordar que en les bases del Robrenyo s’indica que es poden presentar originals escrits en qualsevol de les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol, la qual cosa és un fet que singularitza el Premi Robrenyo pel que fa als altres d’aquest gènere. Com a curiositat, fa tan sols 2 anys, en XI edició, també va guanyar un text escrit en gallec. En aquella ocasió, el guardó va ser per Marc Abalde Covelo (24 anys), per l’obra Canibalisme, que l’Agrupació Teatral Furafollas va portar a escena a l’Ateneu Barcelonès en forma de lectura dramatitzada. Sembla que alguna cosa important en la nova dramatúrgia gallega s’acosta. L’any passat el premi el va guanyar la catalana Pilar Fernández i Balsells per Plaça de la Vila, 2. El Premi Robrenyo és una convocatòria per a joves autors menors de 40 anys, que presenta una molt bona salut, a la vista dels originals rebuts aquests últims anys (una mitjana de 50 exemplars per convocatòria) i es consolida com un dels premis importants de aquest gènere a Catalunya.

-

CV Vanesa Sotelo (Cangas do Morrazo, 1981)

Actriu, dramaturga i directora teatral. Periodista de formació, actualment cursa l’especialitat de direcció d’escena a la ESAD de Galícia. El seu treball apareix lligat a la companyia Inversa Teatre per a qui dirigeix Kamouraska, el recital dramàtic A illa des mulleres Loucas i per a la qual ha co-escrit expost. Dramaturga resident per al Centre Dramàtic Galego amb l’obra Estigma el 2008 i artista resident per a la mateixa institució amb Corporació puta-vacances créixens el 2009, en aquest 2010 obté el Premi del Jurat del certamen “Diari Cultural de Teatre Radiofònic convocat per la Ràdio Galega amb Indoor. A més, és col.laboradora i membre del consell de redacció de la Revista Galega de Teatre.

+ info: Miquel Valls (AIET)

T. 93 289 24 81 – aiet@aiet.cat

Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura | Desactiva els comentaris

Projecte Vaca ens conviden a veure la SAL i la SOMBRA “PRIMAVERA VACA”

Posted by tonagusi on 28th juny 2010

De Premsa Projecte Vaca
28 de juny de 2010

Us convidem a veure la SAL i la SOMBRA “PRIMAVERA VACA”

Us convidem a…

primavera_vaca201003.jpg

.

+ info

.

.

Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura | Desactiva els comentaris

20.3.10- Projecte Vaca: Memòries & Volver a pasar por el corazón

Posted by tonagusi on 18th març 2010

20 de març de 2010 | 21:00h

La Sala | Espai Bonnemaison | Sant Pere més Baix, 7

Memòries

(work in progress)
La proposta realitzada en record de la presó de dones a Barcelona durant l’època franquista, utilitza el concepte de “la presó” en totes les seves accepcions, no només com a espai físic sinó també com a limitació personal. Una “presó” que a vegades no està tant a fora, sinó que pot estar dins nostre i que, potser, no ens permet ser com realment som i viure les vides que realment voldríem.
Dramatúrgia i direcció: Cristina Castrillo
Intèrprets: Silvia Albert, Virginia Ruth Cerqua, Karmen L. Franco, Chechu García, Montserrat Iranzo, Imma Manresa, Esther Pallejà Lozano, Lucila Teste, Carolina Torres
Amb la col·laboració del Teatro delle Radici

Volver a pasar por el corazón

Documental sobre teatre i memòria

Amb: Esther Pallejà (Projecte Vaca), Júlia Bel (Companyia Delirio), Pablo Ley (Projecte Galilei) i Cristina Castrillo (Teatro delle Radici)

Bonus de col·laboració amb la producció: 5€

Amb la compra d’aquest Bonus t’oferim ser padrí de la producció de l’espectacle i convidat d’honor a la pre-estrena de l’obra.

Reserves: 695 186 416

+info: http://www.projectevaca.com/newsletter/newsletter01.html

Comissió de Premsa i Imatge del Projecte Vaca
http://www.projectevaca.com

Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura, Gènere. Feminisme. | Desactiva els comentaris

14.01.10 Presentació del disc llibre “Terra i cultura”, agenda MMM

Posted by tonagusi on 13th gener 2010

Agenda de la Fundació MMM

.

14 de gener a les 19h al bar Horiginal

 

(carrer Ferlandina, 29) a Barcelona

.

.

Presentació del disc llibre “Terra i cultura“, que inclou 18 musicacions de poemes compostes entre el 2008 i el 2009. Cinc de les cançons que recull són extretes del disc “Maria-Mercè Marçal. Catorze poemes, catorze cançons“, editat per la FMMM.

.
El músic Lluís Llach (impulsor i membre del jurat del premi Miquel Martí i Pol: Terra i Cultura) presentarà el disc, editat per Cossetània i Enderrock. Hi actuaran Sílvia Pérez Cruz, Clara Andrés, Jonjo Bosk i Ismael Inarejos

.

catorze_disc.jpgTotes les persones que ja hàgiu pogut escoltar el disc “Maria-Mercè Marçal. Catorze poemes, catorze cançons”, podeu fer-nos arribar les vostres opinions a través del web www.fmmm.cat/musica, a l’apartat Opina. Les persones que encara no el tinguin o que en vulguin més exemplars ens han d’escriure a publicacions@fmmm.cat.

Encara amb referència al disc, podeu veure el vídeo de la gravació de la cançó guanyadora del Premi Miquel Martí i Pol, “Covava l’ou de la mort blanca”, de Sílvia Pérez Cruz, a l’adreça: http://www.fmmm.cat/musica/video.php

Posted in Arts Escèniques. Música., CD,DVD, Cultura, Llibres, revistes... | Desactiva els comentaris

MÚSICA-CUBA: Jorge García, la veritat encara que faci mal

Posted by tonagusi on 26th desembre 2009

Text de Dalia Acosta, periodista cubana i amiga de Jorge García

Fotografía de Tona Gusi
26 de desembre de 2009

.

.

L’HAVANA, dic (IPS) – Per al trobador cubà Jorge García només hi podia haver alguna cosa en aquesta vida tan important com la llibertat: “dir el que se sent, encara que fereixi”. Així, amb la veritat als llavis i en cada cançó, va viure amb honestedat i una coherència admirable els 50 anys de la seva vida.

“No veig la cançó com un tema per tractar, la veig com una realitat que narrar, com una sensació que dir. Es tracta de filosofar una mica sense pretensions de savi … El que sí que faig, sempre, és la cançó des de l’honestedat. Puc estar equivocat, però és la meva veritat “, va dir en una entrevista per al setmanari uruguaià Bretxa.

Amb aquesta mateixa integritat i total lucidesa, García va viure aquest mes de desembre els moments difícils que van succeir a un diagnòstic de limfoma no Hodking. Conscient en tota la seva magnitud del moment que estava vivint, va morir sense conformar s’hi però serè, la matinada del passat diumenge 20 de desembre.

Les cendres del trobador van ser escampades a l’altre dia, just en l’horari del vespre que tant estimava, des d’un lloc en el malecón habanero conegut com l’esplanada del castell de La Punta, on l’any passat havia planificat gravar un “concert adreça”.

“Aquest lloc va ser l’únic de la ciutat que li vaig ensenyar a Jorge”, va encertar a dir Marta María Ramírez, la seva “núvia”, com a ell li agradava dir-li feia gairebé 15 anys. Just a ella li tocarà seguir de prop “Trovades”, un disc-DVD en procés de producció i en el que García va recrear la seva obra valent-se d’instruments antics.

“Les seves cançons van trobar en les sonoritats renaixentistes un repòs, un ‘a plaer’, com si haguessin estat creades en aquestes èpoques, quan el llaüt i l’arpa eren poesia”, va dir a IPS Teresa Pau, directora del Conjunt de Música Antiga Ars Longa . “Era com els antics trobadors: noble, culte, d’una senzillesa i especial sensibilitat”, va afirmar.

A mitjans d’aquest any, García, que va estudiar música des dels vuit anys i era graduat del Conservatori Alejandro García Caturla, de Cuba, va escriure a mà en nits i matinades interminables i va organitzar  cadascun dels instruments que faria servir  en Ars Longa i pel percussionista Ruy Adrián López Nussa.

“Per la seva expressa voluntat (el concert) va ser gravat en una església en plena avinguda del port, sense condicions acústiques, però ell veia la bellesa en això, en els sons de la ciutat contaminant les seves cançons”, va explicar a IPS el realitzador Pavel Giroud , que tenia al seu càrrec la direcció del DVD “Trovades”.

“Deixar un llegat com aquest abans de la partida és un privilegi que només es permeten no els millors artistes sinó els autèntics, els que encara silenciats en vida, saben que tenen alguna cosa pròpia que algú, necessitat de rebre’l, acollirà en algun moment” , va afegir el director de cinema.

img_1805.JPG

En un temps en què cada vegada amb més freqüència sota la influència del mercat i la moda se substitueix la paraula trobador per cantautor, Jorge García defensava la seva filiació a una única trova cubana, a una trova que es remunta als temps de Sindo Garay i, que al seu parer, es resistia a dividir-se en vella, nova o novíssima.

Ser trobador era per a ell molt més que cantar acompanyat d’una guitarra. “És una actitud davant del món. És suportar que et diguin boig des del més elemental seny. És no tenir por a dir el que se sent encara que fereixi. És viure la utilitat d’una cançó sense posar-li preu i etiqueta. És un lliurament incondicional”, va confessar a la premsa.

“Treballar és l’únic que he fet en la meva vida”, va dir una vegada recordant els anys 90, quan, sota l’amenaça de les apagades diaris que paraven Cuba en plena crisi econòmica, es va inventar la penya El fandango del candil, un espai cultural únic a l’Havana de llavors, que funcionava sense àudio i amb espelmes.

“En bicicleta, amb la guitarra a la mà i moltes però moltes ganes, un munt d’espelmes i un munt de cançons, és la imatge que guardo de Jorge, l’amic”, va recordar Rei Guerra, un dels més importants guitarristes cubans, radicat des de 2003 als Estats Units, i l’únic músic a qui Jorge li va dedicar una cançó.

Amb la mateixa “màgia” d’aquelles nits de “fandango”, Guerra va arribar a ser part d’un disc del trobador. “No vaig poder aguantar-me i sense voler em vaig veure amb la meva guitarra tocant amb ell i aprenent les seves cançons, les seves sentències agudes i directes, sense adorns ni ornamentacions manieristes a l’acte de dir una veritat”, va dir a IPS via correu electrònic.

Va ser amb aquest mateix sentit tan seu de la humilitat en què, el 1999, va convidar a un grup de trobadors a gravar”Anem tots a cantar”, un homenatge de la Nova Trova a Teresina Fernández, la més important autora cubana de cançons infantils que durant anys havia estat gairebé oblidada pels mitjans de comunicació i l’oficialitat.

”El fet que ell (García) estigui fent aquest projecte, em diu que és molt experimentat en solidaritat, en humanitat i en trova, que són paraules i arguments que a mi sempre m’han interessat molt”, va opinar en aquell moment el trobador Silvio Rodríguez, un dels participants en el projecte.

I així mateix va dedicar diversos mesos del 2000 a una sui generis gira per Cuba. En lloc de privilegiar els grans escenaris de les capitals provincials, García va afavorir els petits espais, les comunitats perdudes en el pantà, a la muntanya i fins i tot en el temps, els llocs on mai havia arribat un trobador.

Cinc anys després, quan la vida el va portar de tornada a l’oriental ciutat de Gibara com a convidat al Festival Internacional de Cinema Pobre d’Humberto Solás, sense planificacions ni acords previs amb les autoritats de patrimoni, en va tenir prou amb dir: “m’agradaria fer un concert al teatre vell “.

Tancat des del 1972, l’edificació construïda el 1889 es va obrir per acollir García i a un públic fidel que el va acompanyar, novament, a la llum de les espelmes. “Vam obrir el teatre per la sinceritat amb què Jorge sempre ho va fer tot”, va explicar a IPS l’arquitecte Albert Mora, que llavors dirigia l’Oficina de Conservació de Monuments de Gibara.

Torna a Gibara va ser un dels tants somnis no complerts. Tampoc va aconseguir realitzar una nova gira per llocs de difícil accés, cantar en els asils d’ancians de la capital cubana o reunir en un disc aquelles cançons de Sindo Garay (1867-1968), Rafael Gómez, Teofilito (1989-19719) o Maria Teresa Vera (1895-1965), a les que solia retornar concert rere concert.

A la seva inauguració discogràfica amb “Jorge García” (1991), van seguir “Més Enllà” (1996), “Canvis” i “Anem tots a cantar. Homenatge de la Nova Trova a Teresina Fernández” (1998), “Hi ha de tot a la Vinya del Senyor “(2003),” Jorge García en viu “(2005) i el CD-DVD” 1, 2, 3 trovada “(2008).

Amb presentacions en importants escenaris de Uruguai, Argentina, Veneçuela, Nicaragua i Alemanya i una tasca sistemàtica a Cuba, García solia estar absent dels grans mitjans cubans, principalment la televisió, encara que les seves cançons sí que mantenien una freqüència important en la ràdio i en espais alternatius.

Per als qui van seguir la seva obra i van passar els seus enregistraments de mà en mà, els seus amics més propers i per a ell mateix, es tractava de la conseqüència directa d’haver estat sempre fidel a si mateix, de no fer concessions ni acceptar prebendes, de defensar la seva independència artística i el dret a dir, lliurement, el que pensava.

“He tingut l’oportunitat de viure i treballar fora de Cuba. Però per a mi, fins ara, no ha estat una opció. Em faría molt de mal deixar darrera als amics, el mar i l’embruix de la brisa d’aquesta illa”, va reconèixer a l’entrevista concedida a Bretxa, el 2005, en ocasió d’una gira de concerts per aquest país sud-americà.

Van ser els temps en què l’escriptor cubà Leonardo Padura degué d’escoltar diverses vegades les 14 cançons que integrarien un nou àlbum i va notar que “Jorge vivia els seus dies i feia el seu art amb una coherència desafiant, com si només de les seves obsessions, les seves revoltes i amors brotés la inspiració del seu treball i del seu caminar pel món “.

És la coherència que es respira quan el trobador canta “només per tu serà que no me’n vagi / el teu cos té forma de país”, quan denuncia el passejar pels carrers de la seva ciutat dels captaires nous o rebutja als militars que s’apoderen de la terra, quan li assegura a l’amor que li ha “molts segles d’esperança”.

Amb les seves cançons, “em vaig adonar que Jorge García, home i artista, no podia ser d’una altra manera perquè ell era una representació immillorable de la fidelitat: en primer lloc a si mateix i a la seva responsabilitat artística. Jorge va ser, sempre, un entossudit i va pagar amb gust, diria que alegrement, les quotes que exigeix ser íntegre i cabal “, va assegurar Padura a IPS. (FIN/2009)

.

.

Posted in Arts Escèniques. Música., Cultura | Desactiva els comentaris