Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Archive for setembre, 2009

Uruguay: Entrevista a Elvira Altés

Posted by tonagusi on 25th setembre 2009

Entrevista con la periodista Elvira Altés*
por Mariangela Giaimo para la revista Brecha.
Montevideo, 25 de septiembre 2009

 ”Si precaritzem la professió debilitem la democràcia”

Aquesta especialista en periodisme amb enfocament de gènere va parlar amb fractura sobre els perills de la precarització del treball periodístic i el conseqüent afebliment de la democràcia, l’espectacularització de les notícies sobre violència i els desavantatges que pateixen les dones en aquesta professió.

Mariangela Giaime

-Per aquests costats hi ha un debat sobre la construcció de les notícies, sobre si l’abundància de notes policials és una demanda del públic o un caprici dels mitjans que crea una gran sensació d’inseguretat
-Hi ha un espectacularització de la violència. De la violència de caràcter policial o domèstica. En aquest últim cas és l’espectacle públic de la violència privada. Es mostren les parts més morboses. És un periodisme que se situa com crònica policial, quan s’hauria de marcar com una notícia que vulnera els drets humans. No és un esdeveniment casual sinó un símptoma de la societat. L’espectacularització evidència, però al mateix temps banalitza. I es fa per vendre. En els casos de violència domèstica no hi ha una causa i un efecte, sinó un home que no ha estat capaç de dirimir els seus conflictes d’una forma dialogada i utilitza la violència contra un ésser que considera inferior. Cal desmuntar la idea de la supremacia de l’home respecte a la dona.

Read the rest of this entry »

Posted in 1, Drets Humans. Drets de les Dones, ENTREVISTES, Gènere. Feminisme., NOTÍCIES mitjans comunicació, OPINIÓ mitjans comunicació | Desactiva els comentaris

Julio Cesar González Pagès: Xerrada-Debat NOVES MASCULINITATS

Posted by tonagusi on 21st setembre 2009

21 de setembre a les 7h de la tarda als locals d’ ACISI, c/ Aragó 281, 2n.2a
El 10 d’agost vàrem trobar-nos a la Bonnemaison, companyes de la Xarxa, i companys d’AHIGE per conèixer a Julio Cesar Gonzalez Pagès i la Red Iberoamaericana de Nuevas Masculinidades, que ell coordina.

En aquesta ocasió, en motiu d’una nova estada seva a Catalunya, l’ Associació ACISI http://acisiweb.no-ip.org/ i la XIDPIC.CAT organitzen una Xerrada -Debat a la seu d’ACISI. Julio Cesar Gonzalez Pagès és doctor de Ciències Històriques a la Universitat de l’Havana i una de les veus més importants en el tema de ‘Les Noves Masculinitats, essent el coordinador de la Red Iberoamericana de Masculinidades  www.redmasculinidades.com

Entre els convidats hi haurà Bernat Escudero de l’ Associació Catalana d’ Homes Igualitaris AHIGE Catalunya  www.ahige.org 

Julio César, Doctor en Ciències Històriques per la Universitat de l’Havana, és també President de la Comisión Género y Paz del Movimiento Cubano por la Paz (ONG);  Consultor en violència de gènere per al Fondo de Desarrollo de las Naciones Unidas para la Mujer UNIFEM, México; Investigador del Centro de Estudios Martianos  de l’Havana. Ha impartit  cursos i seminaris  sobre  Gènere i Masculinitat a diverses universitats  d’Amèrica Llatina i Estats Units, i és una de les veus internacionals més importants en el tema de les “Noves Masculinitats”.

“….La universidad perdió la oportunidad de estudiar el feminismo como corriente filosófica dentro de la historia. A partir de una gran ignorancia se comenzó a estigmatizarlo….” Julio C. González

Bernat Escudero Pachón és  membre de l’associació d’Homes Igualitaris d’Ahige-Catalunya  i Treballa com Agent d’Igualtat. Ha treballat com a tallerista en  la prevenció de la violència en la parella jove amb Dones Feministes d’ El Safareig de Cerdanyola del Vallès i a diferents IES del Vallès Occidental.

L’ acte tindrà lloc al local d’ACISI del c/ Aragó 281, 2n.2a. de Barcelona,  (cantonada Pau Claris <M> Passeig de Gràcia),  avui dilluns 21 a les 7 de la tarda.

Posted in Filosofia. Pensament, Gènere. Feminisme., Història. Sociologia. Antropologia, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, NOTÍCIES Catalunya moviments socials, NOTÍCIES Internacional, sexualitat | Desactiva els comentaris

El CEO ha presentat l’estudi “Diferències entre homes i dones en els àmbits familiar, social, econòmic i polític”

Posted by tonagusi on 18th setembre 2009

Avui,  divendres 18 de setembre, el director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Gabriel Colomé,  acompanyat de la Presidenta i la Directora de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva i Anna Solà, ha presentat a una vintena de periodistes les conclusions extretes de l’estudi sobre gènere “Diferències entre homes i dones en els àmbits familiar, social, econòmic i polític”.

Amb una  mostra de 1.483 enquestes realitzades domiciliàriament entre el 15 i 30 de setembre de 2008 i entre el 9 de febrer i el 6 de març de 2009, l’objectiu d’aquest estudi és conèixer les principals diferències entre homes i dones en els diversos àmbits de la vida quotidiana.

La novetat d’aquest estudi ve per dues bandes: és l’estudi més ampli temàticament que s’ha fet sobre el tema, superant de molt l’estudi de l’Observatori de Barcelona i el del CIS, i tracta de les percepcions que té la societat catalana actual sobre aquestes diferències.  Está realitzat al voltant de 4 eixos: Societat; Mercat laboral i família; Participació política i social; i Poder.

En tots els resultats el CEO mostra la percepció de la totalitat de la societat catalana,  les de les dones i les dels homes. Quan no fa aquesta diferència és que no hi ha diversitat d’opinió.

En opinió de Marta Selva “s’ha volgut copsar la percepció des de l’imaginari actual que tenim tots i totes, com vivim aquesta transformació”. Per la Presidenta de l’ICD ‘hem d’aplicar-hi una mirada des de l’exigència per a la igualtat’. Afirma que en societats més equitatives que la nostra la realitat ens diu que hi ha una major exigència per la igualtat i per tant una menor tolerància contra les desigualtats i com a exponent màxim d’aquestes contra les violències masclistes.

Sobre les quotes, la seva opinió és que de l’estudi se’n pot concloure que homes i dones han convingut un pacte creient que les quotes serveixen en la participació política, l’empresa, etc com a resposta a l’apreciació de les discriminacions indirectes.

Pel que fa a la conciliació entre el temps del treball i el temps de cura i atenció a la familia, l’estudi demostra que les generacions més joves en fan de la conciliació laboral i familiar un deure. Pensa que tot i no estar a l’agenda, si que és un tema que està damunt la taula i que s’avançarà en la línia que cada cop més l’eficiència en el treball primaràper damunt de la presencialitat. Aquest canvi beneficiarà a les dones i permetrà avançar en la cohesió social. Cal continuar aquest trajecte cap a una societat sostenible.

Gabriel Colomer cita al sociòleg Walter Ritman per recordar el pes del estereotips i la lenta evolució de la seva transformació. Per Colomer, caldria repetir aquest estudi d’aquí un parell o tres anys a fi de poder copsar com les polítiques públiques endegades per l’ICD i el Govern de Catalunya ajuden en aquest canvi  de percepcions cap a una societat més igualitària. També creu que s’hauria de demanar una enquesta d’aquest tipus a nivell estatal, que avui per avui és inexistent. 

———————————————

Aspectes a destacar de l’estudi ( per editar)

Posted in Estudis. Informes, Gènere. Feminisme., Història. Sociologia. Antropologia, NOTÍCIES Catalunya: institucions nacionals, RESSENYES | Desactiva els comentaris

Els mitjans i la prostitució a Barcelona

Posted by tonagusi on 4th setembre 2009

opinions de les periodistes de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere:

De Méxic

De:: Adriana Mújica <amujicamurias@yahoo.com..mx>
Assumpte: Per el respecte a la dona
A: defensora@elpais.es
Data: dijous 3 setembre 2009, 18:20

Defensora de la lectora
P r e s e n t

Per aquest mitjà em dirigeixo respectuosament a vostès, com a dona i com a periodista, per manifestar la meva indignació per les fotografies publicades en el seu diari sobre prostitució a Barcelona. Considero que les mateixes col.loquen a la dona en una situació denigrant que violenta no només a les dones directament sinó el que estableix la CEDAW i la Convenció de Belem do Pará, per citar només dos documents d’observança internacional. De la mateixa manera que ha d’estar violentant legislació del seu país que protegeixi els drets de les dones.
Em sembla que amb el fet de la publicació d’aquestes fotografies, el seu prestigiat diari violenta directament a les dones pel que incorre en una violència institucional.
Finalment, vull assenyalar que l’ètica periodística ha de tenir una observança puntual d’, en aquest cas, els drets de les dones i que El País (del qual per cert no trobo a disposició de els / les lectors /  el seu Codi d’ètica) hauria de revisar les polítiques de publicació i, si escau, realitzar una sèrie de línies bàsiques com les següents:
* No justificar el morbo amb el “interès social”
* Suprimeix missatges (visuals o escrits) que contribueixin a crear estereotips
* Evitar la criminalització de les víctimes (i les sexe servidores són víctimes del sistema)
* Evitar imatges que lesionin la dignitat de la dona

Esperant que atenguin aquest missatge, els hi envio salutacions des de Mèxic.
Atentament

Adriana Mújica Murias

http://amujica.wordpress.com/

http://mx.geocities.com/amujicamurias/radioinfantiladolescente.html

http://www.niunamasmorelos.org.mx/

Fecha: jueves 3 de septiembre de 2009, 18:20

——————————————————-

De Catalunya

From: Krmen Freixa <freixakrmemiembra@gmail.com>
Date: 04/09/2009 08:40
Subject: [redvisiongenero] Per el respecte a les dones en els reportatges periodístics
To: defensora@elpais.es

Pertanyo a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i l’Associació de Dones Periodistes. Subscric totalment el missatge que una companya els ha enviat (que reprodueixo més avall) i afegeixo que potser ja va sent hora que els seus reportatges es corresponguin amb les qualitats de periodisme d’avantguarda que se li atribueixen al seu grup eidtorial.

Així que què els semblaria l’altra visió periodística d’aquest reportatge:
a / Encara hi ha molts Puteros als carrers de les nostres ciutats.
b / Encara hi ha homes que paguen per tenir relacions sexuals
c / Per cada puter que paga sexe, les màfies trafiquen tres dones
d / els carrers de les nostres ciutats inundades per les màfies que prostitueixen dones per obtenir la possibilitat d’obrir més “clubs de cites”
d / Els Puteros font de malalties de transmissió sexual. Les dones traficades víctimes de les màfies i dels qui els transmeten malalties.

I així, podríem seguir amb una sèrie de reportatges que contribuirien a col.locar en aquest punt de partida dels anys vuitanta on tothom va semblar tenir clar que la prostitució era tràfic de dones, que les dones prostituïdes eren el producte de la misèria i la pobresa i de ser un puter, pagar per tenir relacions, era una conducta molt primitiva i reaccionària. I només denotava una incapacitat per establir relacions d’igual a igual, una incapacitat per seduir a algú, per interessar.
Moltes gràcies per la seva atenció
Krmen Freixa
http://cicatricestransgenicas.blogspot.com

——————————————–

Read the rest of this entry »

Posted in COMUNICATS. MANIFESTOS, Drets Humans. Drets de les Dones, Gènere. Feminisme., NOTÍCIES Catalunya moviments de dones, NOTÍCIES mitjans comunicació, OPINIÓ mitjans comunicació, sexualitat | Desactiva els comentaris

Elaboration of suggestions of good practices in Media

Posted by tonagusi on 1st setembre 2009

PROGRAMME

Elaboration  of suggestions of good practices in Media

Place:  Consell Hall – IEMed

Date15/09                                   

Jornalists of the Mediterranean Network,  XIDPIC.CAT, IEMed and journalists  of Non Government Associations.

Participants: Marian Galindo (journalist Siria / Spain); Kawther Salam (journalist Palestina /Austria. Translator: Ramin D.); Haifa Haidar (President of the Union of Jordan Women. This group includes journalists of the Mediterranean Network) ; Ma.Àngels Roque (Director of the magazine ‘Quaderns de la Mediterrània’ in the IEMed); Montse Minobis (President of  AD.XIDPIC.CAT); Marta Ayora, Tona Gusi and Lídia Vilalta (from XIDPIC.CAT –Mediterranean Network Committee); Salwua l’Aquaji el Gharbi  (responsible of UNESCO- Gender); Marga Pont (responsible of Cooperation Communication;  Fabiola Llanos  (journalist and responsible of  Cooperation awareness); Montse Benito (Communication and responsible of Gendre subjects in ENTREPOBLES);

Cristina Martínez (responsible of Communication in  ACSUR – Gendre).

10.00 h – 14h

Discussion of different contributions of journalists  after a two months previous work.

11h 30m .-coffee break

16 h – 18h

Put in common and first writing with the journalists’ contributions.

New incorporations: Montse G. Sosa (XIDPIC.CAT/ACSI); Maria Palomares (journalist of ‘Ciutat Vella Masala’/ Women for Women); Júlia López (XIDPIC.CAT/Moncomunicació); Leonor Sedó (XIDPIC.CAT/’39 y mas’).

Date16/09

Journalists and Responsibles of Gendre from Non Government Organizations.

New incorporations: Anna Morero (responsible of training and specialist in gendre in Cooperation); Suelma Beiruk (Women in Black); Fatima Ahmed (IBN Batuta);  Montse Cervera, Carmen Murias (Women for Peace); Hend/Afifa (Al Hanan).

10h – 14h  Exposition and discussion of the contributions of Gendre- Non Government Organizations. 2nd writing.        

11h 30m.- coffee break for 15 people

16h – 18h  Open session to other journalists. Contributions.

New incorporations: Maria Palomares (journalist of  ‘Ciutat Vella Masala’/ Women for Women); Teresa Bau (Vila Web); Montse G. Sosa (ACSI); Júlia López (Moncomunicació); Conxa Garcia (Ones de Dones); Dolors Viñas (XIDPIC.CAT/9 Nou); Leonor Sedó (XIDPIC.CAT/’39 y mas’).

———————————————————————————————-

The work has been done previously by internet with women coming from countries in conflict  such as:  Palestina, Israel, Siria, Jordania  and Liban and with responsibles of communication and / or gendre from Non Government Organizations and other associations,

The aim of all the subjects is to get good practices in journalism ( agenda and suggestions) in order to solve without violence the conflicts from a gendre point of view.

The results will be shown in the next meeting of Marrakech, Morocco (23rd and 24th October, 2008). The reporter will be the journalist Mariam Galindo. I Maria-Àngels Roque  will also participate.

There will be between 15- 20 people maximum in these sessions..

The press will be summoned for the last session on the 16th from 16h to 18h.

For interviews, you have to put in touch with  Jordi Bertran from l’IEMed  and Lídia Vilalta from XIDPIC.CAT.

Posted in NOTÍCIES Catalunya moviments socials, NOTÍCIES Catalunya: institucions nacionals, NOTÍCIES INTERNACIONAL. PAU, NOTÍCIES Mediterrània, NOTÍCIES mitjans comunicació | Desactiva els comentaris

Agenda setembre 2009 del CCDFB

Posted by tonagusi on 1st setembre 2009

Centre de Cultura de Dones Bonnemaison <ccd@bonnemaison-ccd.org>

Benvolgudes sòcies, Esperant que les vacances hagin estat fantàstiques, us adjuntem l’agenda del mes de setembre i esperem que hagueu tornat renovades

i amb moltes ganes de participar i assistir a totes les activitats que hem programat per a vosaltres. L’exposició de pintures de l’artista

Marisa Carrió restarà a la Sala de Trobada fins al proper 30 de setembre.  

Adona’t L’exposició presenta una acurada tria de la trajectòria artística de Marisa Carrió, fruit de la inquietud creativa

 que la caracteritza, proposant-nos temes tant diversos com el paisatge reduït a la seva mínima expressió; escenes quotidianes

 o la figura de la dona tractada com a icona de la societat actual.

Fins el  30 de setembre Exposició d’art: Adona’t Sala de Trobada (2ª planta) Organitza: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison ______________________________________________________________________________________________________

  Aquest mes inaugurarem una altra exposició, en aquest cas fotogràfica, de la mà d’Anna Turbau sobre un

tema que, malauradament, està d’actualitat: el Mobbing. L’exposició posa en evidència una altra forma de violència contra les dones: l’assetjament immobiliari.

Aquest arxiu fotogràfic ens dibuixa el context urbanístic de la nostra ciutat, assenyalant diferents barris de la ciutat,

posant l’accent en la quotidianitat de moltes d’aquestes dones afectades per l’especulació i l’abús de poder.   Claus de dones Dimarts, 15 de setembre Inauguració

Exposició: Claus de dones (Mobbing) 19h. Sala Rosa Vallespí (2a. planta)

 Organitza: Vocalia de dones de l’ Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample Col·labora: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison ___________________________________________________________________________________________________

 aquest mes es portaran a terme diferents conferències, de temes diversos. Read the rest of this entry »

Posted in Cultura, Estudis. Informes, Exposicions, itineraris, Gènere. Feminisme., Història. Sociologia. Antropologia, Jornades. Trobades. Seminaris. Tallers, NOTÍCIES Catalunya moviments de dones | Desactiva els comentaris