Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Nota ICD: Resum Jornada d’experts en la trata de persones.Nous reptes en la lluita contra l’explotació sexual

Posted by tonagusi on octubre 7th, 2010

ICD

07 d’octubre de 2010

 .

Entitats i Generalitat reuneixen a Barcelona experts en la trata de persones per analitzar els nous reptes en la lluita contra l’explotació sexual

  • El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha inaugurat avui les III Jornades d’acció contra la trata de persones
  • Durant la jornada, Boada ha felicitat als mossos per l’operació que ha permès la desarticulació d’una xarxa internacional de proxenetes

 

El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha inaugurat avui la III Jornada d’acció contra la trata que al llarg del dia ha reunit juristes, investigadores, i psicòlogues expertes en la trata de persones. La inauguració, que ha tingut lloc al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, ha comptat també amb la presència del director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans (Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació), Xavier Badia; la Directora General del Joc i d’Espectacles d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva.

El secretari general ha destacat que des del Departament d’Interior i “des de la policia de la Generalitat es treballa de valent contra el delicte de la trata perquè és una violació dels drets humans” i ha afegit que sovint “la societat no n’és gaire conscient perquè afecta sectors més vulnerables de la societat com són dones i immigrants”.

Boada s’ha referit també a la regulació de la prostitució i ha dit que la manca d’un marc normatiu fa més difícil poder lluitar contra els casos de trata perquè passen desapercebuts. “Caldria una legislació estatal seriosa i polítiques actives que posin uns límits clars i marquin com es pot actuar en aquests límits”. El secretari també ha destacat que el llarg d’aquest any 2010 hi ha hagut 8 grans operacions amb 100 persones detingudes, i 170 víctimes afectades.

El secretari ha destacat la col·laboració, sobretot els últims 4 anys, entre el govern de la Generalitat i les entitats i associacions que “ fa molt de temps que treballen en aquest àmbit i que sovint han hagut de treballar en solitari i sense el suport de les administracions”.

Durant la jornada, Boada, ha felicitat als mossos per l’operació que ha permès la desarticulació d’una xarxa internacional de proxenetes d’origen albanès dedicada al tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual.

Per la seva banda, Mercè Claramunt ha agraït a les entitats organitzadores la invitació a participar a les jornades que permeten posar en comú els treballs que es fan des dels diferents àmbits. En la seva ponència la directora ha explicat “que la ONU estima més de 4 milions de dones i menors víctimes de la trata cada any i la majoria són explotades amb finalitats sexuals”, fins al punt que “és el tercer negoci més lucratiu que hi ha a nivell mundial després del tràfic de drogues i del tràfic d’armes”.

La directora ha explicat també que “en els darrers anys s’ha fet un esforç importantíssim per visualitzar aquest problema i reconèixer que existeix”. I ha afegit que tots els esforços i recursos són pocs per lluitar contra aquests tipus de violència ”masclista”.

Al seu torn, el director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, Xavier Badia, ha destacat que “el tema de la trata no només s’ha abordar des del punt de vista de la persecució de les xarxes sinó que s’ha de posar en el centre la situació de les dones víctimes de la trata amb finalitats de prostitució forçada. Per tant, s’ha de posar l’accent en els drets de les dones.

Al llarg del dia entitats i Generalitat han debatut sobre els nous reptes de la lluita contra el tràfic de persones per a explotació sexual, i han analitzat les noves eines jurídiques, així com l’impacte de les polítiques públiques sobre intervenció.

La trobada també ha servit per fer un intercanvi d’experiències i hi han participat expertes en la trata com ara la investigadora i jurista del Grup Antígona UAB, Daniela Heim, la representant de Global Alliance Against Trafficking in Women (GAATW), Nerea Bilbatua, i la psicòloga i responsable de formació El Safareig, Laia Rosich.

La jornada, que ha estat organitzada per les associacions Genera (Associació en defensa dels drets de les dones), Àmbit prevenció (Associació per a la Salut i la Qualitat de Vida) i El lloc de la dona amb el suport del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació i el Departament d’Acció Social i Ciutadania, anava dirigida a ONG’s d’intervenció, juristes, professionals de l’àmbit social, sanitari i acadèmic i membres de cossos de seguretat.