Montse G. Sosa: Georgia i la reina Tamura
Per Montse G. Sosa
Tibilisi 9 d’octubre de 2009
Hola desde Tiblisi!!!!
Ja fa uns dies que estic tombant per Georgia i estic fascinada amb aquest pais. Es realment preciós. Essent al costat de Turkia (tant seca ella) nomes creues la frontera i ja es una altre cosa. El paisatge comença a cambiar de color i l’ aire ja té una altra olor.
Primer vaig anar cap a Kutaisi en direccio nord-est cap a la regió de Svaneti. És una vall envoltada de montanyes d’ entre 3 mil i 6 mil metres.
A 2000 metres d’alcada es troben uns poblets en mig de la boira i de la neu que els hi dona un aire místic i romàntic. Però, com a contrast, es poden trobar tota mena de fruites i verdures bonisimes.
El paisatge, fins i tots a 2 mil 300 metres te tots els colors de la tardor i es diria que te un aire mig tropical. Tots els colors de la natura es trovben en aquestes alçades. I a l’hora aquest misteri gris….
Cap a la matinada , si mires amunt, es pot veure aquí i allà petites esglesies georgianes que semblen penjar del nuvols i sortir de la boira matinera que mai se’n va del tot. Just als peus de l’esglesia una capa frondosa d’ arbres de fulla caduca que ara en plena tardor, tenen tots els colors del foc.
Realment es un paisatge de pelicula medieval. No m’ estranyaria que El Nombre de la Rosa hagué estat filmada per aquestes terres. Es talment això!.
Els Svans son un dels pobles dins d’aquest puzlle que és el caucàs. I dins de Georgia.
Sembla ser que per la orografia de la seva terra i perquè eren uns guerrers molt valents, mai van ser envaïts del tot per tots els imperis que han crescut, passat i caigut per aquestes terres. Romans, Bizantins, Mongols, Otomans, Russos….Sembla que la reina Tamura habia nascut a Svanett, a Georgia, i que aquest país va viure una edat d’or quan ella governava cap al segle XII.
.
Tamura va ser proclamada co-reina pel seu pare en vida, en estatus the reina heir apparent (no se com es tradueix) pero vol dir que mai podia ser destronada per cap raó política ni d’herència.
Mort el seu pare , Tamura va regnar sola i va patir molta pressió i oposició per part de l’ aristocràcia d’Svana. Éssent la primera dona Georgiana que regava, uns la consideraven massa dèbil i jove (24 anys) per poder regnar, i a l’hora altres van voler aprofitar-se de la seva juventut i aparent feblesa.
Però sembla ser que la saviesa i fortaleça d’aquesta dona no només la feu capaç de neutralitzar aquesta oposició, sinó que, molt més enllà , es va embarcar en la gran aventura de negociar amb els seus pobles veins i aprofitant la decadència dels Bizantins, i ara si finalment recolzada pel seu poble, va ser capaç de construir un imperi que va dominar tot el caucas, fent-se la mestresa de totes les terres compreses entre el mar Negre fins el mar Caspi… Ia xí fou fins el seu decliu amb la invasió dels Mongols molts anys deprés de la mort de Tamura.
El regnat de Tamura s’associa amb una època d’esplendor del Caucas I segueix éssent un simbol molt important dins la cultura Georgiana.
Un altre personatge de pes per als Georgians és David el Constructor…..pero això serà un altre dia.
Ara soc a Tiblisi I dema vaig cap a Azebaijan…..
Una abraçada caucàsica !!!!!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.