Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Lídia Vilalta a Veracruz.: Veracruz Porta de la Llibertat (1)(2)(3)

LÍDIA VILALTA per CLARIANA de comunicació

XIDPIC-CAT / RIPVG
Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere

Setmana cultural Espanya-Mèxic

Per aquest port de Veracruz, van entrar ara fa 70 anys, catalans i la majoria de persones exiliades de la guerra civil espanyola, que van rebre refugi i acollida per part del govern del president Lázaro Cárdenas i de la hospitalària ciutadania mexicana.
Era a finals de juliol de 1939 quan les forces feixistes van derrotar al Govern republicà, després de 3 anys de lluita gairebé heroica per part de la població espanyola.
I precisament per això, aquest aniversari o setmana cultural Espanya-Mèxic, s’ha denominat: Veracruz Porta de la Llibertat ..
Amb 46 graus a l’ombra, 40 supervivents d’aquella travessia de 1939, que van viatjar a l’emblemàtic vaixell Sinaia, el van celebrar aquí a Veracurz amb les seves famílies, que sumaven gairebé un centenar persones. Un d’ells, Claudio Esteva Fabregat, doctor en Antropologia del Colegio de Jalisco, que ja té 90 anys, va parlar en nom de les persones que el van acompanyar en aquell viatge a l’exili i va assenyalar que Mèxic ‘no va ser la tomba dels seus pares, sinó el bressol per als seus fills ‘.
El fill del general Cárdenas, Cuauhtémoc Cárdenas, que va estar present en les celebracions a Veracruz, va indicar que en aquest ‘port jarocho va començar la integració i la mexicanización dels exiliats que van arribar “perquè” l’exili que es va pensar temporal, es va fer permanent’ .
El record històric ha estat acompanyat d’un espectacle itinerant per diversos escenaris i ciutats del país i de fora de Mèxic, com el Museu de Belles Arts de Cuba. L’obra especial i col.lectiva es diu Espanya Peregrina, i en ella es conjuguen teatre, dansa, música i la poesia de Rafael Alberti, Antonio Machado, Miguel Hernández, César Vallejo, León Felipe i Ángela Figuera Aymerich.
Algú va exaltar en l’acte Veracruz, recollit pel diari La Jornada, l’aspecte humanitari i solidari d’obrir les portes als qui fugien de la repressió.
Potser convindria no perdre la memòria en aquest sentit, quan ara arriben a les portes d’Europa, persones de diversos continents, que es topen amb muralles i filferrades elèctriques com a resposta …..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.