Barcelona es converteix en la capital econòmica de la Mediterrània
Posted by tonagusi on octubre 30th, 2009
Nota de Premsa de la Cambra de Comerç de Barcelona
III Setmana Mediterrània de Lideratge Econòmic
· Més de 300 empresaris i representants d’institucions participen en la consolidació de la capitalitat econòmica de Barcelona a la Mediterrània
· Barcelona vol ser el punt de trobada de les dones empresàries i emprenedores dels
països de la zona.
· L’IEMed organitza reunions de nivell internacional per concretar projectes per la Unió per la Mediterrània.
· Durant el I Fòrum de Dones Emprenedores es crearà l’observatori Dona i Empresa de la Mediterrània
Del 2 al 6 de novembre tindrà lloc a Barcelona, la III Setmana Mediterrània de Líders
Econòmics, organitzada per ASCAME (l’Associació de Cambres de Comerç de la
Mediterrània), la Cambra de Comerç de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i Afaemme.
La setmana s’estructurarà en tres blocs diferenciats:
· El VI North Africa Business Development Forum (NABDF), organitzat amb l’IEMed.
· L’Economic Forum of the Mediterranean City (Meda City Forum), organitzat amb
l’Ajuntament de Barcelona.
· Forum of Mediterranean Women Entrepreneurs, en col·laboració amb l’Afaemme
(Asociación de Federaciones y Asociaciones de Empresarias del Mediterráneo).
· Barcelona Euromed Forum, organitzat amb l’IEMed.
Barcelona, seu de la secretaria permanent de la Unió per la Mediterrània, s’ha convertit en un centre estratègic i en un punt de referència per tots aquells projectes que han de servir per consolidar el progrés de la zona Euro-mediterrània. És per això, que des de la Cambra de Comerç de Barcelona, Ascame i les altres institucions que col·laboren en l’organització dels iferents fòrums, s’ha volgut donar veu al sector privat de les ribes sud i nord de la zona. Un sector que durant aquest dies, vol subratllar el seu rol com a actor decisiu el desenvolupament de la Mediterrània.
Un total de 150 empreses i més de 300 empresaris i representants d’institucions econòmiques participaran en els tres Fòrums que s’inclouen dins la III Setmana de Líders Econòmics, posant així de relleu la capitalitat econòmica de Barcelona. Entre ells, destaquen el ministre d’Indústria Energia de Tunísia, Afif Chelbi i un representant del ministeri de Participació d’Algèria, Malek Laidouni.
Així mateix, durant la setmana també es comptarà amb la presència del president de la eneralitat de Catalunya, José Montilla, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i el president de a Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls i Maseda.
VI Fòrum de Desenvolupament de Negocis de Nord-àfrica
Les oportunitats i els reptes que té plantejats el Magrib en els sectors de la banca, l’automoció, el tèxtil, la salut i les noves tecnologies de la comunicació seran debatuts en la sisena edició del North Africa Business Development Forum, que tindrà lloc el dilluns 2 de novembre a la Llotja de Mar de Barcelona.
Organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), ASCAME i la Cambra de Comerç de Barcelona, el fòrum compta a la sessió inaugural amb el ministre d’Indústria, Energia i Pimes de Tunísia i un representant del Ministeri de Participació i Indústria d’Algèria.
L’edició d’aquest any, dedica una sessió inicial a explorar les vies per a una major integració regional al Magrib i compta amb una sessió monogràfica sobre Tunísia –país convidat-, presidida pel seu ministre d’Indústria. Aquesta sessió donarà a conèixer l’estratègia 2016 de desenvolupament industrial del país magribí.
Posteriorment, tindran lloc les sessions destinades a analitzar les dificultats actuals i les perspectives de futur dels següents sectors a la regió: la indústria automobilística, el sector tèxtil, la salut, el sector bancari i les noves tecnologies de la comunicació.
El fòrum arriba enguany marcat per la crisi econòmica i per unes relacions entre la UE i el Magrib en l’àmbit econòmic determinades per diversos factors, entre els quals destaquem:
· Continua la tendència divergent en el creixement de les economies dels països de
la UE i els del Magrib. És una tendència que no deixa de créixer des de l’any 1980.
En comparació amb les economies dels nous països membres de la UE, la divergència
també s’aguditza a partir de 1993.
· La inexistència d’integració regional entre els països del Magrib els resta
anualment un 2% de taxa de creixement del Producte Interior Brut a cadascun.
· El creixement demogràfic al Magrib durant els anys vuitanta i principis dels noranta
planteja a l’actualitat una oportunitat per la gran quantitat de població activa que
accedeix al mercat de treball. Però, en canvi, implica que caldrà multiplicar per dos el
nombre de llocs de feina existents avui.
Fòrum Econòmic de les ciutats Mediterànies
L’objectiu del Fòrum Econòmic de les ciutats mediterrànies és impulsar el diàleg i la
col·laboració entre el sectors públic-privat per tirar endavant projectes estratègics que encara es troben en una etapa molt incipient. És per això que s’ha convidat a representants dels sectors econòmics clau, com la sanitat, el medi ambient o el transport.
Així mateix, en el marc d’aquesta trobada es vol donar a conèixer l’èxit de les col·laboracions público-privades a Barcelona i la necessitat de crear marca de ciutat. En aquest sentit, participaran representants i alcaldes de ciutats de la Mediterrània com l’alcaldessa de Ramallah, Janete Michael, el primer tinent d’alcalde d’Amman, Amer Al-Bashir i l’ex-alcalde de Barcelona, Joan Clos. Tanmateix, hi haurà experts en polítiques locals de països com França, el Líban, Egipte, Jordània, Marroc i Turquia.
I Fòrum Mediterràni de Dones Emprenedores
Dins de la III Setmana Mediterrània de Líders Econòmics s’organitza el I Fòrum de Dones Emprenedores de la Mediterrània, els dies 5 i 6 de novembre. Aquesta cita reunirà a un gran nombre de dones empresàries i emprenedores de països com el Marroc, Algèria, el Líban, Tunísia, Egipte, Grècia, Turquia, Jordània, Síria, Itàlia i França.
Aquesta acte suposarà el tret de sortida a una iniciativa que es vol convertir en una plataforma anual d’intercanvi d’oportunitats econòmiques i comercials de dones empresàries de la Mediterrània. De fet, les conclusions i propostes que es generin durant el Fòrum es traslladaran a la reunió interministerial dels països europeus i de la Mediterrània, que se celebrarà a Marràqueix el proper mes de novembre. Un dels objectius que es va marcar durant la conferència d’Istanbul celebrada el 2006 va ser el de reforçar el paper de la dona en la societat.
Tal i com ja va fer la Cambra de Comerç de Barcelona, l’any 2008, amb l’impuls de
l’Observatori Dona, Economia i Empresa, la corporació té previst promoure en el marc d’aquest Fòrum, l’Observatori Dona i Empresa de la Mediterrània que tindrà la seva seu a Barcelona dins l’àmbit d’ASCAME.
Aquests dos dies serviran per analitzar la contribució de la dona en el creixement econòmic i el cost que suposa la seva participació baixa en l’economia, així com el paper de les dones en sectors com la ciència i la tecnologia, que es donarà a conèixer una mica més gràcies a ’experiència de casos d’èxit que s’exposaran. També es parlarà de l’educació, especialment de les mancances amb què es troben les dones en el món àrab.
L’anàlisi d’alguns factors clau en el desenvolupament social i econòmic evidencia les grans iferències entre les dues riberes de la Mediterrània:
· Alfabetització de les dones de més de 15 anys: en els països europeus és d’un 94 %,
mentre que en els països àrabs està entre el 79% de Turquia i el 39% del Marroc. La
diferència respecte als homes també és notable, del 4 % a Europa i entre el 15 % i el 26 % en els països àrabs de la Mediterrània.
· Presència de dones en els parlaments de la Unió Europea i dels països del Magrib: A
l’Estat espanyol la presència és d’un 33 %, a França del 18 % i a Itàlia del 16 %. En
canvi, als països àrabs està entre el 9 % de Turquia, el 8 % de Jordània i el 4 %
d’Egipte.
· El 60 % de la població dels països del Magrib està formada per dones de menys de 24 anys, mentre que a la Unió Europea el percentatge és del 30 %. En el Fòrum participaran representants d’associacions, cambres de comerç i entitats de tots els països de la conca Mediterrània, així com d’altres països europeus i africans. Destaca la presència de la presidenta de l’Associació Mundial de Dones Emprenedores, Françoise Foning (Fcem), del Camerun; la presidenta de la Xarxa de Dones Eurochambres i presidenta de la Cambra de Comerç d’Atenes, Sophia Economacos; la presidenta de l’Associació de Dones Emprenedores del Líban, Leila Karami i l’expresidenta de la Xarxa Internacional de Dones Empresàries, Leyla Khaiat, de Tunis, entre d’altres.
En el marc del Fòrum es presentarà un estudi sobre la promoció de les dones en els llocs de presa de decisions en les pimes de Catalunya, realitzat per l’Afaemme, en col·laboració amb la Fepime de Catalunya i el recolzament del departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu. L’estudi presenta la gestió sobre la igualtat de gènere en les pimes com un dels reptes per aconseguir més productivitat i competitivitat, i demostra que els estereotips i les suposades diferències en les habilitats de direcció de dones i homes semblen tenir molt menys pes que els problemes de conciliació de vida laboral i familiar, que és el gran obstacle en la promoció de les dones en els llocs de més responsabilitat.
Barcelona Euromed fa propostes per impulsar projectes per la UPM
El Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Comissió Europea, han encarregat a l’Institut Europeu de la Mediterrània la coordinació de quatre grups de treball sobre els principals projectes de contingut econòmic de la Unió per la Mediterrània (UpM). Sota el nom de I Barcelona EuroMed Fòrum, inclou quatre sessions d’alt nivell tècnic especialitzades en energies renovables, infraestructures, aigua i polítiques per al desenvolupament de les petites i mitjanes empreses. Tots ells són projectes aprovats a la Cimera de Marsella el 2008 per caps d’Estat i de govern euromediterranis.
Aquesta trobada té com a objectiu reunir uns 50 experts de països europeus i mediterranis dels sectors econòmics privat i públic, així com consultors, organismes i entitats financeres internacionals. La finalitat última de la reunió és plantejar recomanacions i propostes en cada n dels quatre projectes.
La inauguració de l’encontre és previst que compti amb el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla; el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Àngel Lossada; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el secretari general de la Lliga Àrab, Amre Moussa, i el secretari general de la Unió del Magreb Àrab, Habib Ben Yahia.
El context econòmic
Els països Med (Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Líbia, Malta, Marroc, Palestina, Síria, Tunísia, Turquia i Xipre) estan en bona disposició d’aprofitar al màxim la recuperació de l’activitat econòmica mundial que s’espera per l’any 2010. Segons el Fons Monetari Internacional, els països motors de la regió en matèria d’atracció de les Inversions Directes Estrangeres (IDE) com ara Egipte, Tunis o bé Jordània obtindran unes taxes de creixement superiors o iguals a 4% en 2010, desprès d’un any 2009 força irregular.
No s’ha d’oblidar que, segons dades de l’Observatori d’Inversions Directes a l’Estranger, Anima-Mipo i del World Investment Report 2009 de la Conferència de les Nacions Unides pel Comerç i el Desenvolupament, el volum d’inversions estrangeres destinades als països Med es va situar per sobre dels 40.000 milions d’euros, l’any 2008. En quant als països inversors, Europa confirma la seva posició de primer inversor en els països Med. Una posició que va recuperar l’any 2008, amb 45% del total de les inversions segons l’observatori ANIMA-MIPO.
Els països del Golf ocupen el segon lloc, amb un 30% i els BRIC (Brasil, Rússia, India i Xina) avancen als USA i Canada junts, ja que representen al voltant del 10% de les inversions. En quan a les inversions entre països Med, les xifres són encara molt poc significatives, al voltant del 2%.
Pel que fa als principals sectors econòmics, l’energia encapçala les inversions amb un 29% al primer semestre del 2009, el que suposa 2800 milions d’euros que es reparteixen en 33 projectes, principalment a Algèria i Egipte però també a Turquia. En aquest darrer país hi ha un bon exemple de cooperació en la col·laboració entre les empreses Borusan i EnBW que inverteixen 1000 milions d’euros en tres anys per implantar 1000 MW en energia eòlica i hidroelèctrica.
Un altre sector d’inversions privilegiat són les telecomunicacions, que ha acumulat un total de 2600 milions d’euros en el primer semestre de 2009. Amb un mercat de 70 milions de consumidors, Turquia atrau vuit projectes, la majoria a càrrec d’operadors de telefonia mòbil ja implantats al país. A Tunísia, France Telecom associada amb l’operador local Divona, ha obtingut la tercera llicència de telefonia fixa i mòbil, mentre al Líban, la kuwaitiana Zain obté una extensió d’un any en la gestió de la segona xarxa de mòbils. La construcció es manté i les infraestructures no cedeixen terreny. Dels 24 projectes dedicats al sector en el primer semestre, vuit són a Turquia. En aquest sentit, el Consorci de la Zona Franca inverteix a Egipte en un
parc industrial pels sector tèxtil i mecànic.
En quant als altres sectors, en nombre de projectes, el bancari no representa més que el 8% de es IDE, seguit pels medicaments (5,4% dels projectes) i el sector tèxtil, amb un modest 3,1%.