Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

I Fòrum Mediterrani de Dones Emprenedores

Posted by tonagusi on novembre 1st, 2009

Per Tona Gusi

Per a la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere

 

“Es tracta que homes i dones caminem alhora amb esperit emprenedor

 (Crònica de la trobada amb la premsa celebrada al Saló del Consolat de la Casa de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona)

 Dins de la III Setmana Mediterrània de Líders Econòmics* ( de Lideratge Econòmic s’hauria de dir) s’organitza el 5 i 6 de novembre d’enguany el I Fòrum de Dones Emprenedores de la Mediterrània que tindrà lloc a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Hi participaran dones empresàries del Marroc, Algèria, Líban, Tunísia, Egipte, Grècia, Turquia, Jordània, Síria, Itàlia, França i de l’Estat espanyol.

En paraules de l’experta en Dona i Empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona Anna Mercadé: “es tracta que homes i dones caminem alhora amb esperit emprenedor

Les entitats organitzadores d’aquesta III Setmana, son a més de la Cambra, l’Institut Europeu de la Mediterrània i l’Associació de Cambres de Comerç de la Mediterrània (ASCAME),  amb seu de la Secretaria a Barcelona. Les institucions convocants són: El Govern de l’Estat, La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, remarca Senén Florensa, director General de l’IEmed.

Continguts del I Fòrum Mediterrani de Dones Emprenedores. Creació de l’ Observatori Dona i Empresa de la Mediterrània

A més de les institucions i entitats ja esmentades el protagonisme d’aquestes Jornades recau en les organitzacions de dones empresàries de Barcelona i de la Mediterrània.

La Presidenta l’AFAEMME (Association of Mediterranean Businesswomen ), Helena de Felipe, després de reafirmar el suport de la seva organització cara a aconseguir la candidatura de Barcelona com a seu permanent de la Secretaria de la Mediterrània, ha constatat la baixa participació de les dones en l’economia. Opina que entre els temes més importants que es debatran en aquest I Fòrum hi ha: el de la capacitació junt amb la incorporació de les noves tecnologies i la igualtat de gènere en la gestió i polítiques de les petites empreses, ja que està demostrat que quan existeix les empreses són millors en competitivitat i en bons resultats.

Helena de Felipe afirma que així com hi ha dades dels 27 països de la UE, manquen les dades del Sud i l’est de la Mediterrània.

Destaca també que intervindran en aquest fòrum 8 presidentes d’associacions nacionals d’empresàries de països del Sud i que serà molt interessant saber com es posicionen les dones en les empreses d’aquests països  i quines mesures positives apliquen els seus governs.

Entre els objectius previstos hi ha la creació de l’Observatori Dona i Empresa de la Mediterrània. A la pregunta en nom de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere sobre la necessitat urgent d’aquest organisme i de com es conformaria aquest Observatori, amb quines representacions, etc. El President de la Cambra Miquel Valls ha volgut especificar que aquesta es una proposta sorgida de les Cambres Catalanes i que està avalada per l’èxit de l’Observatori de les Dones Empresàries de Barcelona i Catalunya, i que per tant s’aplicarà el model del de Barcelona, tenint en compte la diversitat de països, però amb la mateixa rigorositat. L’iniciaran els tècnics i les tècniques de Barcelona i s’hi aniran afegint d’Europa i de la resta de la Mediterrània. L’observatori comptarà amb el suport de la Comissió Europea i tindrà la seu a la ciutat de Barcelona.

Per a Miquel Valls, Barcelona s’ha de convertir en la capital econòmica de les dones emprenedores de la Mediterrània.

Aquests dies es parlarà d’economia, ciència i tecnologia, educació (també d’alfabetització), participació política i sociologia. Entre algunes dades cal recordar que l’alfabetització de dones de més de 15 anys als països europeus és d’un 94% i als països àrabs es mou entre el 79% de Turquia i el 39% del Marroc. Respecte als homes també hi ha diferència: a Europa és del 4% i als països àrabs de la Mediterrània entre el 15% i el 20 %. Pel que fa a la representació en els Parlaments hi ha tota una escala: 33% a l’Estat espanyol, 18% a França, 16% a Itàlia, 9% a Turquia, 8% a Jordània i 4% a Egipte.

El Fòrum també permetrà la presentació d’un estudi de l’ Afaemme i la Fepime de Catalunya sobre la gestió de la igualtat de gènere en las pimes del país. Les dades que se’n deriven confirmen que les dificultats de conciliació de la vida professional i familiar és causa fonamental que les dones no avancin cap a llocs de responsabilitat i que són ben falsos els estereotips sobre les diferències d’habilitats en la direcció per part d’homes i dones.

Entre les empresàries més significatives que participaran en el I Fòrum Mediterrani de Dones Emprenedores hi ha: Françoise Foning, presidenta mundial de FCEM, Associació Internacional de Dones Emprenedores; Sophia Economacos, presidenta de la xarxa de dones Eurochambres i presidenta de la Cambra de Comerç d’ Atenes, Grècia; Leila Karami, presidenta de LBWA – Associació de Dones  Emprenedores del Líban; Leyla Khaiat, ex presidenta de la Xarxa Internacional de Dones Empresàries, Tunísia.

( *Més informació de la trobada amb la premsa sobre la III Setmana Mediterrània de Líders Econòmics a l’article “Barcelona: III Setmana Mediterrània de Lideratge Econòmic”)