Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Presentació del X Fòrum dels DDHH de Cooperacció:Els Drets Humans: Què signifiquen per a les dones?

Posted by tonagusi on octubre 29th, 2008

dscn1306cl.jpgfoto Fabiola Llanos

per Tona Gusi

Barcelona, 29 d’octubre de 2008

Més invisibles, més pobres, més estigmatitzadesEls Drets Humans: Què signifiquen per a les dones?

img_6679cl.jpg foto Tona Gusi

Tono Albareda, President de Cooperacció, explica com aquest X Fòrum comptarà amb la presència de reconegudes sociòlogues, especialistes en gènere i feministes per fer un repàs, en celebrar-se els 60 anys dels DDHH, de la situació dels Drets de les Dones, els avenços i els reptes.

Entre elles: Yakin Ertürk, Relatora Especial de Nacions Unides per a la Violència contra les dones i Zohra Koubia, advocada de l’Associació Forum des Femmes de Al-Hoceima del Rif (Marroc).

Ana Milena, representant de la Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia, veu el Fòrum com ‘un espai de reflexió feminista’ i opina que cal avançar molt més en solidaritat i en la coordinació de xarxes, tant al Sud com al Nord.

100_0466cl.jpgfoto Tona Gusi

El President de Cooperacció, ha exposat que els Acords de París del 2005 en Cooperació Internacional, es consideren generalment positius, per l’acord que s’ha d’aconseguir entre els països donants i els receptors dels ajuts i per l’agrupament de fons. Però hi ha un aspecte negatiu d’aquests acords: la menor quantitat de fons per als grups de dones i organitzacions que treballen el gènere. Hi ha països que no ho consideren important.

A la Conferència d’Akra, hi va haver una trobada de dones per posar de manifest aquest fet.

En termes de cooperació en general, el Director de Cooperacció s’exclama sobre la rapidesa, quinze dies!, en que les autoritats han estat capaces de reunir per salvar els bancs 70 vegades més que el 0’7 per cent que fa tants anys s’està reclamant.

img_6680cl.jpg foto Tona Gusi

En el món hi ha actualment 3 mil milions de pobres dels quals el 70% són dones. 7 de cada 10 persones en situació límit de pobresa són dones i nens – afegeix Marga Pons, la responsable de comunicació de Cooperacció- . Situació agreujada per la crisi alimentària mundial.

Organització del Fòrum

Tono Albareda i Fabiola Llanos, responsable de sensibilització de Cooperacció, es mostren satisfets en aquests moments de preparació del Fòrum. Tenen assegurades totes les ponències i persones convidades. Fins i tot pateixen perquè la sala no els hi quedi petita ja que ja hi ha 90 inscripcions, sense comptar l’organització, i la cabuda és de 100 persones.

Nova iniciativa: com fer denuncies de violències a les dones

Per primera vegada hi haurà al Fòrum un taller o sessió especial de treball intern per cursar denuncies i reclamacions de les diferents violències exercides contra les dones. Les explicacions d’aquest taller seran impartides a un grup entre 10 i 12 persones i contemplarà com realitzar instàncies a les Nacions Unides i als diferents Estats.

Aquesta iniciativa correspon a la voluntat que es compleixin les disposicions de la CEDAW, que són un bon instrument legal que obliga als països a desenvolupar la legislació contra la discriminació a les dones.

És un pas nou dins dels Fòrums.

Què ha millorat des de Beijing?

A aquesta qüestió d’una periodista respon Ana Milena: Canvis legislatius en positiu dels països europeus. En canvi pel que fa als països del sud hi ha hagut avanços i retrocessos com en el tema de l’avortament i el de la participació de les dones en la resolució de conflictes armats.

Hi ha hagut programes i polítiques per a les dones, però manquen més pressupostos.

En el món de la cooperació internacional – afegeix Albareda- el tema de gènere ha estat damunt la taula, però la tranversalització ha esdevingut a voltes una trampa del llenguatge. El terme equitat es queda en la literatura i no entra en els pressupostos.

Què passa a Catalunya?

En resposta a aquesta qüestió, els responsables de Cooperacció, creuen que al nostre país, s’està fent pressió i s’està aconseguint aquesta incorporació del gènere als pressupostos. A l’Agencia Catalana de Cooperació hi ha una dona que té la responsabilitat de fer-ne el seguiment.

En els propers 4 anys es vol aconseguir que el 15% dels pressupostos es destinin a la l’empoderament de les dones i als DDHH. Els altres objectius obtindran un mínim del 7% dels pressupostos.

Destaquen també que hi ha un problema des de les pròpies ONG per incorporar el gènere en els seus projectes i per treballar be sobre aquesta qüestió amb les institucions.

Cal recordar també que la majoria de persones que treballen en cooperació són dones.