Catalunya, pionera en la regulació de la prestació d’assistent personal
Posted by tonagusi on juliol 14th, 2008
Dilluns, 14 de juliol de 2008 - 17:52h
nota del Govern http://www.gencat.net
Acció Social i Ciutadania calcula que unes 1.800 persones es beneficiaran d’aquesta prestació
Les persones beneficiàries de la Llei de la dependència que reuneixin els requisits podran rebre a partir de dimecres el servei d’assistent personal i també tindran dret a una prestació mínima garantida. L’ordre que regula aquestes dues prestacions es publicarà dimecres al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), complint així el darrer tràmit abans de la seva entrada en vigor.
Amb la reglamentació de l’assistent personal Catalunya es converteix en la comunitat pionera en aquesta matèria. La prestació està inclosa a la Llei de la dependència però el govern espanyol no havia concretat ni precisat les seves característiques. Per aquest motiu la seva aplicació no ha estat possible fins ara.
Amb l’ordre elaborada pel Departament d’Acció Social i Ciutadania es resol aquesta situació. La prestació d’assistent personal té per objectiu facilitar l’accés de les persones en situació de gran dependència a l’educació i el treball i fer possible una major autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària. El Departament d’Acció Social i Ciutadania calcula que unes 1.800 persones es beneficiaran d’aquesta prestació. El pressupost global que es destinarà a atendre’ls és d’uns 861.000 euros. El pagament d’aquesta prestació serà retroactiu tot i que caldrà justificar la contractació de l’assistent com a mínim des de la data en que s’ha sol·licitat.
La prestació d’assistent personal s’estructura en dues modalitats:
1.- Prestació d’acompanyament a activitats laborals i/o educatives
Aquest servei està destinat a facilitar l’accés a la realització de les activitats educatives o laborals regulars. En aquest cas l’assistència personal es prestarà per un període de temps d’entre 60 i 80 hores mensuals. L’import màxim d’aquesta prestació és de 568,98 euros i és compatible amb una prestació de Servei d’Ajuda a Domicili o de Centre de dia.
2.- Prestació de suport personal i integració laboral i/o educativa
Aquest servei inclou accions d’acompanyament i suport a gestions exteriors al domicili així com d’acompanyament i suport a l’accessibilitat laboral, educativa i de promoció de la participació social.
També inclou accions d’atenció personal (higiene, alimentació, cura de la salut, entre d’altres) i de suport a l’organització, la neteja i l’ordre de la llar.
En aquesta modalitat, l’assistència es prestarà en règim horari de dedicació completa. L’import màxim d’aquesta prestació serà el mateix que s’aplica per a la prestació vinculada a plaça residencial.
Requisits dels beneficiaris i els prestadors del servei
Les persones beneficiàries de la prestació d’assistent personal hauran de ser grans dependents i estar capacitades per elles mateixes o per mitjà dels seus tutors legals per ordenar i supervisar les activitats del servei d’assistència personal.
Paral·lelament, la persona encarregada de l’assistència personal haurà de ser major d’edat i estar donat d’alta a la Seguretat Social. La seva idoneïtat per a la prestació del servei es valorarà per part de l’òrgan encarregat d’elaborar la proposta de Pla Individual d’Atenció (PIA) tenint en compte l’experiència i la formació prèvia de la persona candidata.
L’assistència personal ha de ser objecte d’un contracte civil de prestació de serveis entre la persona beneficiària i l’entitat corresponent o bé un contracte laboral entre la persona beneficiària i l’encarregada de l’assistència personal.
Prestació mínima garantida
L’ordre aprovada pel Departament d’Acció Social i Ciutadania també incorpora la garantia d’una prestació mínima. El desplegament de la Llei ha posat de manifest la necessitat d’establir mecanismes de correcció per evitar determinades situacions de desequilibri en les prestacions econòmiques que afecten les persones més vulnerables.
Per aquest motiu Acció Social i Ciutadania ha fixat la garantia d’una prestació mínima que en cap cas serà inferior al 25% de l’import que li correspondria a la persona beneficiària. D’aquest mínim només es podran beneficiar les persones amb ingressos inferiors als 1.486,9 euros mensuals i evitarà els casos en què l’aplicació inevitable i obligada de la llei deixi les persones beneficiàries amb menys recursos sense cap cobertura addicional. El pagament d’aquesta prestació serà retroactiu, és a dir, que afavorirà també aquelles persones que es trobaven en aquesta situació abans de la publicació de l’ordre.
Aquesta prestació mínima, això sí, serà incompatible amb qualsevol altra prestació de servei. Del pagament d’aquest ajut també s’exclouran aquelles persones a les quals el PIA els surti negatiu ja que són els que actualment gaudeixen d’un nivell de protecció més elevat.