Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Pacte Nacional per a la Immigració:50 propostes per viure junts i juntes

Posted by tonagusi on juny 13th, 2008

50 propostes per viure junts i juntes 

 http://www.gencat.cat/benestar/index.htm

Eix 1. Gestió de fluxos migratoris i accés al mercat de treball

Eix 2. Adaptació dels serveis públics a una societat diversa

Eix 3. Integració en una cultura pública comuna

Eix 1. Gestió de fluxos migratoris i accés al mercat de treball

1) Fomentar l’accés en igualtat de condicions a les polítiques específiques de formació continua i ocupabilitat adaptades als treballadors i treballadores d’origen estranger, especialment aquells que es troben aturats o en risc d’atur *

2) Fomentar l’accés en igualtat de condicions a la formació inicial i continua de la població immigrada ocupada, o susceptible de ser ocupada, en els serveis de proximitat i de cura de les persones .

3) Fer aflorar els sectors de la població altament qualificada a través de l’agilitació dels tràmits per a l’ homologació de la formació , el reconeixement de l’experiència professional -un cop hagi estat transferida aquesta competència- i la creació de mecanismes d’inserció laboral per als sectors qualificats.

4) Proposar les accions legislatives per remoure les barreres que impedeixen l’ accés de les persones immigrades a la funció pública .

5) Emprendre mesures d’acompanyament, d’orientació i tutorització per tal d’assegurar l’ accés al mercat de treball del jovent amb especials dificultats d’inserció laboral.

6) Atorgar a qui han participat en un procés de formació –professional i estudis universitaris superiors- una autorització de treball limitada per edat, àmbit geogràfic i sectorial, si s’escau.

7) Assegurar la resposta en menys de tres mesos de l’Administració a les modificacions en les autoritzacions inicials de treballs i proposar de modificar el sentit del silenci administratiu.
8) Proposar els canvis legislatius oportuns per tal de trobar una resposta efectiva a la situació en la que es troben les persones amb una ordre d’expulsió que no es pot fer efectiva , ja que aquesta impedeix que accedeixin a l’autorització de residència temporal i de treball.

9) Proposar els canvis legislatius oportuns per fer possible que, excepcionalment, es pugui concedir l’autorització de residència i treball a la població excarcerada amb una ordre d’expulsió no efectiva , en aquells casos en que es pugui considerar que el procés de reinserció i rehabilitació hagi tingut èxit i sempre que els equips de tractament dels centres penitenciaris ho considerin oportú; i desenvolupar programes de retorn assistit als països d’origen.

10) Establir els mecanismes i instruments necessaris per promoure l’accés al treball de les persones reagrupades agilitant la concessió de l’autorització de treball independent del permís per reagrupament i proposar les accions legislatives que permetin unificar l’autorització de treball i de residència per a les persones amb autorització de residència per reagrupament **.

11) Emprendre accions de seguiment i acompanyament dels processos de reagrupament familiar .

12) Desenvolupar i articular els mecanismes de contractació en origen ja existents per garantir el funcionament del procés d’intermediació laboral mitjançant mecanismes que vinculin la selecció en origen amb la reagrupació familiar -per assegurar, en coordinació amb el mercat de treball, la capacitació i el perfil laboral de les persones reagrupades – i permetre que les ofertes de contractació es puguin fer a partir d’un lloc de treball.

13) Reforçar la presència de la Generalitat en els principals països d’origen de les noves catalanes i catalans , desenvolupant el Servei d’intermediació Laboral en Origen allà on es constati la necessitat de contractació de persones treballadores estrangeres. El Govern farà el seguiment de la contractació en origen (sectors, perfils professionals, categories professionals, tipus d’empresa, tipus de contracte, etc.) des de la Comissió d’Immigració del SOC i en coordinació amb els agents econòmics i socials, així com dels efectes socials que generin aquests fluxos, en la Comissió Interdepartamental d’Immigració.

14) Establir canals i procediments formalitzats de col·laboració entre els diversos departaments de l’Administració de la Generalitat i els òrgans de l’Administració exterior de l’Estat. Incidir en la formació en origen i vincular-la al sistema d’acollida .

15) Estendre les autoritzacions temporals de recerca de feina per al sector de serveis de proximitat i cura a les persones . Cal assegurar que les persones que hi accedeixin assegurin les condicions mínimes per viure, es guiïn per un pla de recerca de feina, i es comprometin a retornar al seu país d’origen en cas de no accedir al mercat de treball.

16) Combatre la contractació irregular a través del desplegament de l’article 170.2 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya mitjançant l’augment del nombre de recursos destinats a la inspecció de treball i de l’increment de l’eficàcia dels processos sancionadors.

17) Incloure en els serveis de primera acollida el coneixement del serveis que ofereixen les Oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya , per a totes les persones amb autorització de residència.

18) Concertar el sistema de contractació en origen amb els agents socials i el teixit empresarial, assegurar al teixit el seguiment del seu expedient de contractació i millorant la tramitació de la contractació en origen .

19) Emprendre programes específics d’ acollida de les persones refugiades per motius polítics, humanitaris o d’opció sexual i de reconeixement de la figura del refugi polític.

20) Emprendre programes específics d’ atenció a les persones víctimes de tràfic o tracta .

21) Establir la cooperació , a partir de protocols públics, entre països d’origen i destí migratori en matèria de desenvolupament, de comerç i d’enfortiment institucional.

22) Afavorir la transferència de remeses a través de canals transparents i de menor cost d’intermediació , afavorint la transparència, la informació, l’estudi i la regulació de les remeses com a font d’informació i promoció de la regularitat. Treballar amb les empreses remesadores i les entitats financeres per tal de promoure l’abaratiment de costos, la bancarització, les inversions productives i la disponibilitat de crèdit en els països d’origen.

23) Limitar i compensar la descapitalització humana com a element de responsabilitat compartida mitjançant l’establiment de mecanismes de compensació de la fuga de cervells , implicant l’activitat empresarial i la responsabilitat social corporativa de les empreses.

Eix 2. Adaptació dels serveis públics a una societat diversa

24) Impulsar la unificació dels criteris d’inscripció al padró municipal , l’elaboració de l’informe municipal sobre la disponibilitat i adequació de l’habitatge i de l’informe municipal per a documentar l’ arrelament social . Cal garantir que les persones accedeixin a l’empadronament si compleixen els requisits que marca la Llei de bases de règim local i si la seva voluntat explícita és la de residir en el municipi.

25) Garantir un servei d’acollida universal, sistematitzat i homogeni en tot el territori que redueixi la incertesa, informi sobre l’entorn social i cultural, els drets i deures existents, l’accés als serveis bàsics i contribueixi a millorar el nivell de formació de les persones que arriben a Catalunya ***

a) La Generalitat serà la responsable de dissenyar i establir els mòduls de continguts estandarditzats -matèria curricular comuna.

b) Les empreses podran ser responsables d’aquesta formació, i s’establiran mesures per a comptar amb el recolzament i el reconeixement de la Generalitat.

c) Es garantirà el compliment d’un mateix protocol flexible i adaptat de primera acollida en qualsevol dels serveis del municipi -aprenentatge de la llengua catalana, serveis socials, de salut o servei escolar i educatiu- per assegurar que el procés d’acollida en cadascun d’aquests serveis es faci evitant repeticions, incoherències i compartint aquells recursos que permeten una bona comunicació entre els professionals dels serveis i l’usuari o usuària.

26) Garantir als ens locals el suport tècnic, pressupostari i l’assessorament necessari en l’àmbit de les polítiques d’acollida i integració .

27) Facilitar els recursos lingüístics als serveis d’acollida perquè puguin atendre a l’usuari o usuària amb un idioma de proximitat, tot garantint que la llengua vehicular del servei sigui la catalana .

28) Definir i delimitar clarament les responsabilitats de les diverses institucions i agents socials que intervenen en la prestació de serveis als nouvinguts, i impulsar la creació de xarxes locals d’acollida per garantir sigui harmònic, complementari, i es tendeixi al compliment dels principis d’economia, eficiència i eficàcia.

29) Dimensionar adequadament els serveis públics bàsics , juntament amb les prestacions socials més sensibles per la població, i incrementar progressivament la seva dotació per evitar pèrdua de qualitat en els serveis.

30) Crear mecanismes de detecció de les necessitats d’intervenció i de les situacions crítiques de competència pels serveis públics que poden tensionar la cohesió social i la convivència.

31) Impulsar la formació dels professionals dels serveis bàsics , tant en la formació inicial com la continuada, per atendre millor la diversitat dels seus usuaris i usuàries.

32) Fomentar la presència de professionals de procedència comunes a les de la població immigrada agilitant l’homologació de títols a professionals originaris d’altres països un cop hagi estat transferida aquesta competència.

33) Promoure l’existència d’ agents comunitaris que contribueixin a la convivència i la cohesió social i promoguin l’accés als serveis públics bàsics de la població en risc d’exclusió, especialment en l’àmbit de la salut comunitària.

34) Implantar models de zonificació escolar integradors, que permetin una escolarització equilibrada entre el dret d’elecció de les famílies i la necessària cohesió social.

35) Garantir l’estabilitat de les col·laboracions en la prestació de serveis , la coordinació de les actuacions, així com l’avaluació, mitjançant l’establiment de contractes programa entre els agents implicats en les polítiques d’acollida i d’integració.

36) Establir criteris comuns d’avaluació de les actuacions sobre la immigració finançades amb recursos públics. 

Eix 3. Integració en una cultura pública comuna

37) Fomentar la incorporació i participació dels nous catalans i catalanes a les entitats culturals i esportives, a les associacions, a les entitats sindicals i a les entitats empresarials. Incorporar la gestió de la diversitat cultural a les accions de responsabilitat social de les empreses.

38) Fomentar les accions comunitàries adreçades al conjunt de la població , des d‘una pràctica inclusiva i fomentant la convivència.

39) Proposar rebaixar el període general de 10 anys a 5 anys de residència regular i continuada per a l’accés a la plena ciutadania .

40) Proposar concedir el dret a vot a les persones estrangeres a partir dels cinc anys de la residència regular .

41) Signar un compromís per a la no utilització instrumental del fet migratori en els períodes electorals per part dels partits polítics amb representació a Catalunya .

42) Crear l’ Observatori de les Migracions per fer un seguiment dels fenòmens migratoris i de la implantació de les polítiques d’immigració mitjançant el reforç de les accions de recerca bàsica i aplicada en l’àmbit de les migracions, les polítiques migratòries i la diversitat cultural i la construcció d’un sistema d’informació que permeti estimar el nivell de competència dels serveis públics sobre un mateix territori. Garantir la seva coordinació amb l’Observatori del Treball, així com amb d’altres organismes d’estudi de matèries afins.

43) Lluitar contra la formació de mecanismes formals i informals de segregació de les persones nouvingudes en els centres i ens els currículums educatius, en el teixit associatiu i en el mercat laboral i crear l’ Oficina de Drets de la Ciutadania que, entre altres funcions, treballi contra el racisme i la xenofòbia.

44) Promoure l’ adhesió de tots els mitjans de comunicació al protocol del Col·legi de Periodistes sobre el tractament mediàtic del fet migratori .

45) Assumir la necessitat de les noves catalanes i catalans de disposar d’ espais propis en els mitjans de comunicació .

46) Donar reconeixement institucional a les religions presents a Catalunya i garantir la seva pràctica , dins dels límits de les normes comunes i del respecte als drets individuals. En l’àmbit funerari, els centres hospitalaris i els centres penitenciaris, garantint l’aconfessionalitat de les institucions i l’Administració pública a l’hora de donar respostes a les demandes que planteja la diversitat d’opcions religioses, de pensament i de consciència, garantint el respecte a aquesta diversitat i afrontant la gestió de les demandes plantejades des de les diverses creences, sempre dins els límits de les normes comunes i del respecte als drets individuals.

47) Assegurar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones . Incloure la perspectiva de gènere en les accions i polítiques adreçades als nous catalans i catalanes, visualitzant i reforçant el paper com a agents de canvi propi de les dones en tots els processos socials.

48) Fomentar l’ accés a les iniciatives d’educació en el lleure