Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

llibre “¿De quién hablan las noticias?”

Posted by tonagusi on febrer 8th, 2008

de-quien-hablan-las-noticias.jpg

‘Guía para humanizar la profesión’
per Tona Gusi

El llibre

Amparo Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona i coautora d’aquest estudi ens porta per aquestes reflexions i constatacions: com tracten els mitjans els temes sobre homes i dones?. Com es representen?; L’augment de la presència de les dones als mitjans ha estat per temes de violència de l’home damunt la dona, però si bé les dones s’estan resistint al domini masculí, en canvi tampoc s’explica aquesta resistència. Les dones volen ser el subjecte d’aquest canvi, però la premsa no dona protagonisme a les persones que volen canviar les relaciones entre homes i dones.

Aquesta guia és una versió senzilla d’una metodologia molt complexa (la metodologia d’anàlisi hemerogràfic diacrònic automàtic). Està pensada perquè qualsevulla persona professional o lectora pugui fer una anàlisi mitjançant el Test ADSH (test per l’avaluació de l’amplitud, la diversitat i la sensibilitat humana de la mirada informativa). El seu objectiu es clarificar de qui parlen les notícies, es a dir quines persones són considerades protagonistes en les notícies per part dels i les periodistes.

La selecció de la mostra analitzada en el llibre està integrada per quinze exemplars corresponents a set capçaleres, publicats el primer divendres del mes de febrer de tres anys separats per una dècada: 1984, 1994 i 2004. S’ha aplicat el Test ADSH a totes les unitats redaccionals de les portades i contraportades i a algunes notícies tipus. S’hi analitzen els i les protagonistes individuals dels titulars, els protagonistes col·lectius, els protagonistes no humans, els i les protagonistes de peus de fotos, els i les protagonistes dels elements gràfics en xifres, i finalment les fonts de les notícies tipus.

El llibre mostra quins personatges apareixen, que fan i en quins escenaris ho fan i evidencia quins personatges o col·lectius en son exclosos. Constata, per exemple, que passats 10 anys la majoria dels protagonistes continuen sent protagonistes no humans.

La mirada informativa s’ha de tornar més àmplia, més diversa i més sensible. Aquesta problema de manca de visibilitat, de miopia, no es limita només a les dones o al gènere. En paraules d’Amparo Moreno cal : ‘… explorar uns altres enfocaments i utilitzar uns altres criteris que permetin fer una informació més humana, de manera que les dones i els homes que formem avui la ciutadania plural poguem disposar de coneixements significatius per identificar com podem actuar i intervenir en la millora de la democràcia, des dels espais més pròxims fins els més llunyans i globals i impulsar una profunda renovació de la democràcia.

Dades del llibre: ¿De quién hablan las noticias? Guia Para humanizar la información. Amparo Moreno, Florencia Rovetto, Alfonso Buitrago. Editorial Icaria. Col·lecció ‘Sociedad y opinión’. 180 pàgines. Barcelona, novembre 2007.