Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Acció de la FAL a Taroudant: Obertura

Posted by tonagusi on abril 10th, 2014

Per Tona Gusi

Acció de la Fundació Anna Lindh  (FAL) a Taroudant, Maroc, del 10 al 12 d’abril de 2014: L’Art Instrument  & Expression des Transformations Sociales

 

 

La Fundació Anna Lindh (FAL), institució amb l’aixoplug de la Comissió Europea i els quaranta-dos països de la Unió per a la Mediterrània ha organitzat aquesta trobada artística multicultural a la ciutat de Taroudant, situada al Sud del Marroc (a uns 80 kilòmetres d’Agadir) i ben a prop de les espectaculars muntanyes de l’Atlas.

La FAL vol acostar les poblacions de les dues ribes de la Mediterrània per millorar el respecte mutu entre les cultures tot donant suport a la societat civil i llurs esforços per forjar un esdevenir comú a la regió. Entre els temes essencials que es treballen des de la FAL hi ha: l’educació i la joventut; la cultura i la creació artística; la pau i la coexistència; la religió, l’espiritualitat i els valors; les ciutats i les migracions; i els mitjans i opinions publiques.

 

A Taroudant, l’organització d’aquesta acció nomenada L’Art Instrument & Expression des Transformations Sociales, s’ha portat des de la Xarxa Marroquina de la FAL, compartint l’impuls inicial amb la Xarxa Espanyola, que està coordinada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb seu a Barcelona. No és d’estranyar doncs, la gran participació catalana, espanyola i marroquina a les quals s’hi va anar sumant la participació de les xarxes de Tunísia, Bèlgica, Irlanda, Luxemburg i Suècia.

 

La Xarxa Marroquina de la FAL

La xarxa del Marroc agrupa a més de 225 institucions i organitzacions entre Universitats, Centres de Recerca, Tallers d’art, organitzacions culturals, organitzacions de DDHH, etc. Que estan implementades a més de 40 ciutats marroquines.

lL seva seu és a la Biblioteca Universitària Mohamed Sekkat a Casablanca i l’organització coordinadora (Chef de Files) és, des d’octubre del 2011, Le Centre International de Coopération Sud Nord (coopSudNord). Aquesta associació marroquina, sense ànim lucratiu, desenvolupa projectes privats i socials, cooperació descentralitzada internacional, consultoria, formació d’adults i pedagogia. Mohamed Fahmi és la persona responsable de la Xarxa Marroquí i amfitrió d’aquesta acció a Taroudant.

La Xarxa Marroquina és uns de les més actives de la FAL i ha realitzat accions conjuntes amb moltes de les altres xarxes, entre elles destaca l’acció conjunta amb la Xarxa Espanyola en 4 oportunitats.

La Xarxa Espanyola

Ha estat junt amb la Xarxa Marroquina co-impulsora d’aquesta acció a la que s’hi han afegit els països ja citats. La coordinació és a càrrec de l’IEmed des de l’any 2004. Des del novembre de 2008 la xarxa espanyola té un Comitè Executiu de 5 membres, la coordinació nacional que la porta Ma. Àngels Roque (IEMed) i una Secretaria que és a càrrec de Carina Soriano.

L’IEMed, fundat el 1989, és un organisme amb projectes multidisciplinaris, especialitzat en les relacions mediterrànies en els camps de l’anàlisi, el coneixement i la cooperació, en el que hi participen el Govern de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri espanyol d’Afers Exteriors i de Cooperació i l’Ajuntament de Barcelona.

En aquesta ocasió s’han desplaçat a Taroudant 16 persones pertanyents a 15 associacions de la Xarxa Espanyola de la FAL.

La resta, fins a la seixantena de persones arribades a la ciutat, formen part de les altres xarxes presents en l’acció artística.

 

 

   

   

Cerimònia d’obertura

Amb una Salle des Conférences de la Province plena de gom a gom, es realitzà la ceremonia d’obertura d’aquesta Acció Comuna Inter Xarxes.

Les diverses personalitats de les administracions publiques marroquines, com l’Alcalde de Taroudant i el Governador de la Provincia, varen donar la benvinguda a les i als representants de les associacions de les diverses xarxes, tot reconeguent i remerciant el paper destacat de la FAL en la cooperació cultural i social.

Mohamed Fahmi saludà a les delegacions presents i donà la paraula a Ma. Àngels Roque, que parla sobre la ja consolidada experiència de col·laboració entre la Xarxa Espanyola i la Xarxa Marroquina. Digueren unes paraules de salutació: Corinne Grossi, la representant del Secretariat de la FAL, amb seu a Alexandria, Ann Lutrell, la coordinadora de la xarxa Irlandesa de la FAL; XXX , coordinador de la Xarxa Tunesina; i la representant de Luxemburg Ainhoa Achutegui, que feu una donació de llibres en nom de la Xarxa del seu país.

Mohamed Fahmi feu una intervenció molt sentida, on agraí la col:laboració de totes les perosnes i associacions coordinadores (Chef de Files) dels diversos països i afirmà que la Xarxa Marroquina de la FAL ha treballat i treballa per la participación social, pel canvi. Per i en un país democràtic, per a una societat rica en artistes. I es complagué de poder ajuntar a Taroudant gent que pot fer Art en democràcia i que al Marroc hi tenen un futur per a continuar-hi creant.

Agraí també molt encaridament i en nom del Ministeri d’Afers Culturals la donació de la xarxa luxemburguesa de llibres de la Biblioteca Nacional de Luxemburg, que gràcies a la FAL es quedaran al Marroc.