Colòmbia-Internacional: Manifest de Bogotà. III Trobada Internacional RIPVG
Posted by tonagusi on novembre 29th, 2009
De RIPVG
A Bogotà, a 29 novembre 2009
¨ És en la distribució dels significats on resideix el veritable poder ¨
Eliseo Verón
.
Capaços d’imaginar un món lliure de violència per les dones; capaços d’imaginar un món on dones i homes compartim la vida, els drets, els recursos, els somnis i també les incerteses i l’esperança; capaços de construir un imaginari col.lectiu ric en dignitats i lliure de submissions i abusos …
Periodistes de 17 països de quatre continents van deixar les seves sales de redacció, els seus carrers i camps de batalla per anunciar a la resta de companys en el món que necessitem abandonar la mirada esbiaixada i excloent; canviar les nostres rutines professionals per escoltar més, veure millor i comprendre la complexitat i diversitat del moment històric que ens ha tocat testimoniar, que exigim veure les dones, que no les excloem dels nostres relats, que ens decidim a viure la nostra professió amb el risc que suposa aventurar-se per nous camins, per rutes encara no transitades, sense antigues brúixoles que només marcaven el nord del poder.
Proposem subratllar en traç gruixut en les nostres agendes que no podem admetre la reacció patriarcal que ens empeny a la pèrdua de drets ja aconseguits, recordin que la història no és lineal i davant els avanços dels drets de les dones hi ha temptacions de retrocessos. Que destaquem en majúscules la lluita contra la violència de gènere, el feminicidi, la tracta d’éssers humans amb fins d’explotació sexual i els abusos contra les dones en conflictes armats. Que la impunitat falseja les nostres democràcies, mina les nostres societats i introdueix la llavor de la violència que donarà el seu pitjor fruit: la impossibilitat de la pau.
Exigim vigilar el compliment de les lleis, denunciar les violacions dels drets humans de les dones, controlar el comportament dels governs i que siguem autoexigents amb els nostres propis mitjans, que no descuidem el nostre llenguatge, que no ho deixem envellir sense incorporar els nous usos que les dones li donen, que el reinventem perquè en ell entrem totes, que no descuidem els nostres valors, les nostres responsabilitats.
Que ens entossudim a fer bon periodisme, que ens entossudim a ser professionals, que estimem una professió que té en la passió per la justícia i la veritat els seus millors valors.
Traslladem la nostra solidaritat, reconeixement i respecte al mateix temps que oferim el nostre acompanyament als qui exerceixen el periodisme a Colòmbia perquè coneixem les seves dificultats i els riscos que implica treballar en un país en conflicte armat. Sabem que són enviats especials sense bitllet de tornada.
Convidem a que ningú descansi fins que aconseguim que la professió periodística sigui còmplice apassionada de la llibertat i la pau, per a tots, per a totes.