Institucions i periodistes col·laboren per fer un manual que millori el tractament de les dones en els mitjans de comunicació
Posted by tonagusi on octubre 27th, 2009
Institut Català de les Dones Comunicat de Premsa
Es faran tallers participatius arreu de Catalunya perquè els i les periodistes puguin fer les seves aportacions
L’Institut Català de les Dones, òrgan adscrit al departament d’Acció Social i Ciutadania, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han presentat avui l’inici d’un procés de treball conjunt amb periodistes per a millorar el tractament de les dones en els mitjans de comunicació de Catalunya.
D’esquerra a dreta: el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Ramon Font, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius
El projecte consisteix en l’elaboració d’un conjunt de materials de formació per a professionals dels mitjans de comunicació, amb la col·laboració activa de les persones que hi treballen. L’objectiu és millorar els espais de comunicació social amb la inclusió de la perspectiva de gènere i de les dones en els continguts i el tractament mediàtics. Aquest manual facilitarà un conjunt d’eines per reflexionar sobre aquesta qüestió.
L’acte de presentació ha estat presidit per la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Ramon Font, i el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles Rius.
El projecte“Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones” consisteix en la realització de tallers de treball d’on sorgiran materials pràctics de formació que ajudin a avançar en aquest tema. El treball en els tallers es realitza en base a exemples dels mitjans de comunicació que hi participen –públics i privats, de premsa, ràdio, televisió i internet-. Per facilitar la tasca conjunta, els i les participants compten amb la plataforma virtual e-Catalunya, que permet compartir materials, mantenir una comunicació fluïda i generar fòrums de debat.
Al llarg d’un any s’organitzaran cinc tallers on participaran grups de periodistes designats per les seves pròpies empreses. El primer taller, de presentació, es va realitzar el mes de setembre a la ciutat de Barcelona i les properes sessions tindran lloc a les ciutats de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.
El projecte compta amb un grup coordinador, encarregat d’establir les línies de treball que, a través de diferents tallers, han d’acabar donant forma al manual final. Cada taller serà temàtic i comptarà amb la participació de persones expertes que dinamitzaran les sessions generant debats i reflexions. Els i les professionals hauran d’aportar materials del seu propi mitjà que responguin a les temàtiques triades de manera consensuada entre les i els participants.
La participació activa en el procés d’elaboració del manual dels i de les professionals dels mitjans que s’enfronten al dia a dia de la informació és una garantia per assolir l’objectiu plantejat. Amb aquesta iniciativa no es pretén apel·lar a la responsabilitat individual de cada periodista, sinó que es pretén fer un procés d’aprenentatge entre iguals que permeti incorporar millores i bones pràctiques en el tractament de la perspectiva de gènere als mitjans de comunicació.
En el projecte col·laboren l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa Internacional de dones periodistes i comunicadores, l’Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació, i les àrees d’Igualtat de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
Aquest procés de treball s’inspira en el manual “Eines per a la diversitat per als professionals de la comunicació audiovisual”, sorgit d’un treball de col·laboració d’una plataforma de mitjans de comunicació del Grup Intercultural i de Diversitat de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i editat en català per la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual.