Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

EXPATRIATS VERSUS PERIODISTES?

Posted by tonagusi on gener 14th, 2009

per Montse G. Sosa

XIDPIC.CAT-XIPAVG

per fsm2009e-barcelona

http://openfsm.net/projects/fsm2009e-barcelona/blog/


Ahir, a llibreria Altair de Barcelona ens vàrem  trobar periodistes, cooperants, associacions, viatgeres….sota l’aixopluc del programa “Tots x Tots” de la COM, els Amics de la Unesco i la Fundació Altair,  per parlar sobre  l’ interrelació entre les ONGDs , la informació i els periodistes.

Algunes de les intervencions criticaven  la “forma” en  que actualment s’informa dels conflictes, posant com exemple l’actual guerra de Gaza, on diàriament es reporta sobre el que succeeix i s’informa molt poc del  per què, i dels orígens del conflicte bèl·lic per tal de fer-lo entenedor. Sembla que l’objectiu no és fer entendre la realitat sinó vendre el producte.

D’altres veus opinaven que abans el periodista buscava la noticia, i que actualment algunes ONGDs cerquen a la periodista  perquè parli dels projectes de la ONGD. Un altre modalitats es “llogar” un personatge popular i enviar-lo perquè difongui els projectes de l ‘ONGD.

Per últim, va ser força interessant el debat sobre qui ha d’informar? on per una banda és deia que les persones que havien de fer-ho,  eren els periodistes, sobretot per tal d’assegurar la veracitat de la noticia, mentre que d’altres opinaven que, si les ONGDs tenien expatriats en els llocs en conflicte, perquè no poden aquestes persones informar sobre el conflicte? Per què ha de ser el periodista l’ únic a informar?  Són les ONGs, les “noves enviades especials” als conflictes?  Potser què, d’alguns conflictes  no en sabéssim res, o molt poc, si no fos per la difusió que en fan les ONGDs?

On si que hi va haver consens va ser en la frase de Ben  Bradlee modificada per Joan Barrera d’ El Periódico”. Segons Bradlee  La feina del periodista es buscar la veritat I explicarla, en Barrera proposa “…..buscar la veritat i divulgar-la”. SOM-HI???