Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Aportacions de la xarxa catalana a la III Trobada Mediterrània

Posted by tonagusi on novembre 24th, 2008

per Tona Gusi

24.11.08. Barcelona.

per a la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere 

http://http://mediamediterranies.wordpress.com/2008/11/24/aportacions-de-la-xarxa-catalana-a-la-iii-trobada-mediterrania-de-periodistes-i-comunicadores/

A un mes just de la celebrada III Trobada Mediterrània de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere és hora de fer un balanç sobre les aportacions de la xarxa catalana a la Trobada de Marrakech.

La xarxa catalana ha passat  el relleu a les companyes de ‘Nosotras en el Mundo’ de l’Área de la Mujer de Radio Vallecas i a l’Associació Ennakil por la Femme et les Enfants, organitzacions responsables d’aquesta Trobada 2008.

Per tant era responsabilitat nostra fer una tasca de suport. La XIDPIC.CAT-XIPAVG i les companyes de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere a Catalunya hem comptat amb els ajuts de diverses institucions - l’Oficina pels Drets Humans i per la Pau i de l’Institut Català de les Dones del Govern de Catalunya  i de l’Institut Europeu de la Mediterránia- per contribuir a la III Trobada Mediterránia de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere, del 23 i 24 d’octubre de 2008 a Marrakech. Marroc.

Les  companyes que senyalem en aquest article són les responsables de les diferents ponències, presentacions i tasques menys visibles que hem desenvolupat les integrants de la Comissió de la XIDPIC.CAT per a la Trobada de Marrakech.

 Els noms i funcions respectives son: Marta Ayora i Montse G. Sosa com a responsables de comissió i relatores de la Trobada. Les conclussions que finalment podeu llegir han estat una part del seu treball. Els textos sencers de la relatoria s’editaran també en aquest bloc. Ambdues junt amb Tona Gusi feren també de moderadores de Taules.

Montse Minobis feu un ponencia sobre la història de la Xarxa Mediterrània des de la primera trobada a Siracusa, l’any 1992, les Primeres i les Segones Jornades a Barcelona 1995 i 2007; un repàs als objectius i a les conclussions ; així com la incardinació a la Xarxa Mediterrània a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, creada el 2005 a Moreli, Michoacan, Mèxic.

La Julia López no va poder presentar la seva ponència sobre webs de xarxes de dones per problemes tècnics. Va canviar doncs la seva intervenció tot fent un repàs de algunes de les xarxes que estan incloses en la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Més tard el tema el reprendria la co-cordinadora internacional, la periodista vasca Lucia Martinez Odriozola.

La Mony Monell, superats els problemes tècnics, va poder presentar un powerpoint molt dinàmic de les II Jornades celebrades a Barcelona l’octubre de l’any passat. CD amb aquest power point i les ponències d’aquelles Jornades estan a disposició dels col·lectius, organitzacions i xarxes locals que composen la Xarxa Mediterrània.

Tona Gusi va substituir a la periodista hispano-siriana Mirian Galindo la qual no va poder assistir-hi per tenir una vista als jutjats. La carta que va enviar per a ser llegida fou escoltada amb molt de respecte i rebé un fort aplaudiment en clau de solidaritat de gènere.

El treball que havia de presentar Marian Galindo era el més important i on més esforços abocà la xarxa catalana.  En forma de ponència col·lectiva, es realitzà previament durant dos mesos per internet i en unes Jornades celebrades a l’IEMed el 15 i 16 de setembre d’enguany, 2008 . Fou un exit de participació i col·laboració durant els dos dies de setembre. Totes les participants pensem que aquesta ha estat una tasca molt positiva i molt efectiva. Aquesta ponència fou pensada com a aportació a la III Trobada de Marrakech  i hi col·laboraren més de 20 periodistes i comunicadores de països en Conflicte de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere , de companyes de la part catalana de la Xarxa Mediterrània i d’ONGs de Catalunya amb experiència i treball en aquests països i en la resolució pacífica dels conflictes. Les autores col·lectives de l’Agenda i  Recomanacions per una informació amb Visió de Génere dels països en conflicte (veure article i veure ‘Agenda i Recomanacions), són: Marian Delgado, Kawther Salam, Haifa Haidar, per Siria, Palestina i Jordania. I entre les ONG cal destacar: Entrepobles, ACSUR-Gènere, COOPERACCiÓ, UNESCO-Gènere, donesXdones, La Marcha Mundial de les Dones, IBNbatuta, ACISI,XEDP, XIDPIC.CAT, 39 y más …

En el moment de la presentació de l’Agenda i les Recomanacións d’aquesta ponència col·lectiva, algunes companyes eren fora de la sala. Motiu que contribuí, junt amb la manca de temps i problemes idiomàtics, a no entendre que era una aportació més a la Trobada i a pensar, res més lluny de la realitat, que pretenien ser substitutòries de les Conclussions de la III Trobada.

Un cop mig desfet el malentés i amb l’experiència moderadora de Sara Lovera a la taula s’aprovaren les Propostes de la III Trobada Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere on hi veureu reflectides diverses recomanacions i temes de l’Agenda per a una Informació amb Visó de Gènere a països en conflicte de la Mediterrània.

Com que una cosa no treu l’altra, podeu llegir les Propostes de la III Trobada  i l’Agenda i les Recomanacions presentades a aquesta Trobada que tracten més específicament de la necessitat d’una informació amb Visió de Gènere als països en conflicte.

Finalment, Mònica RamonedaKarme Peiró, que junt amb Julia López havien desenvolupat a Barcelona aquest bloc que ara esteu llegint,  varen impartir un taller de formació en blocs que va despertar molt d’interés entre les assistents. 

Julia López amb l’ajut d’altres companyes s’encarregà de la gravació de video per a la XIDPIC.CAT.

Cal esmentar a Pilar Ramirez, Rosa Pelayo, Lídia Vilalta, i Ma Dolors Viñas, que varen contribuir a l’aportació catalana a la Trobada de Marrakech amb tasques de suport.

 I finalment les aportacions d’altres companyes de la Xarxa catalana, estatal, mediterrània i internacional: la colombiana Diva Criado; les canaries Menchu GarciaÁngeles; les mexicanes: Sonia Gonzalez i Sara Lovera; i la cubana resident a República Dominicana Mirta R. Calderón, que ens varen voler acompanyar. No oblidem tampoc a Anni Karouni , Mila Melero i Elena Tarifa que finalment no pogueren emprendre el viatge.

La prestigiosa periodista mexicana Sara Lovera i la productora de la TV de Méxic Districte Federal Sonia González varen gravar moltíssimes entrevistes i material per a reportatges. També la reconeguda periodista cubana, resident a la República Dominicana, Mirta Rodríguez Calderón va realitzar diverses entrevistes. Esperem poder gaudir  ben aviat dels seus treballs.