VII TROBADA INTERNACIONAL DE LA MARXA MUNDIAL DE LES DONES
Posted by tonagusi on octubre 23rd, 2008
per Carmen Murias de la MMD
Barcelona, 23 d’octubre de 2008
VII TROBADA INTERNACIONAL DE LA MARXA MUNDIAL DE LES DONES
(Vigo, octubre 2008) Del 14 al 21 d’octubre la Marxa Mundial de les Dones contra la Pobresa i les Violències ha celebrat la seva VII Trobada Internacional a la ciutat de Vigo sota el lema “Marxem fins que totes siguem lliures” En aquesta trobada internacional han participat 150 delegades i algunes dones especialment convidades , procedents de tots els continents :Burkina Faso , Congo , Ruanda, Burundi , Costa d’Ivori , Senegal, Sud-àfrica, Gàmbia , Moçambic, Bangladesh , India , Nepal , Filipines , Pakistan , Argentina , Bolívia, Brasil , Xile , Colòmbia, Costa Rica , Cuba , Equador, Salvador, Guatemala, Haití , Mèxic, Perú , Canadà , Québec , Bèlgica , Catalunya, Dinamarca Estat Espanyol, França , Galiza , Grècia , Itàlia , Euskadi, Portugal , Suïssa ,Turquia , i una observadora britànica.
Els objectius assenyalat per a aquesta trobada eren molt ambiciosos :
· Analitzar els desafiaments del Moviment Feminista actual en un context de creixent militarització , d’avenç del neoliberalisme , amb el conseqüent empobriment dels pobles i particularment de les dones , i el renaixement dels integrismes religiosos.
· Formació política de les delegades al voltant dels eixos d’acció de la MMD :
- Pau i Antimilitarisme
- Bé Comú i accés als recursos
– Violències contra les dones
– Treballs de les dones
* Definició de les accions mundials de l’any 2010
* Gestió i organització de la MMD
De les exposicions i debats de les delegades han sortit diferents documents consensuats i l’acord d’organitzar una acció global a la zona dels Grans Llacs Africans , concretament al Congo , a l’octubre de 2010 per a demostrar la nostra solidaritat i la nostra exigència de que la vida de les dones i les nenes sigui respectada i digna.
Organització de la Trobada
Organitzar una trobada d’aquesta dimensió requereix molta feina prèvia de reflexió, de producció de materials de debat , de recerca de recursos i d’organització .Hem de felicitar a les dones del Secretariat Internacional de la MMD i a les dones de la Coordinació Gallega per la seva feina. Les dones de Galiza han sabut organitzar un encontre acollidor i vindicatiu , com deia Miriam Nobre , la nostra Coordinadora Internacional , en el seu magnífic discurs de tancament de la manifestació del diumenge 19, dues van ser les paraules que es repetien constantment : vico( petó) i loita (lluita) . Un encontre carregat de simbologia i de saviesa popular de la seva terra, de poesia i bellesa, vinculant sempre la nostra utopia feminista , allò que desitgem i pel que lluitem amb allò que sabem , amb la nostra experiència i la nostra memòria .
Així , per obrir la Trobada , La Marxa de Galiza va fer un recorregut sobre la història i el significat del feminisme gallec i una presentació de Galiza com a terra d’acollida de les dones de tot el món , donant a les delegades una cistella amb productes de la terra i fent sonar la música tradicional , heretada , conservada i transmitida per les dones al llarg de la història.
Fira de la Sobirania Alimentària i Foro per la Sobirania Alimentària
Durant el cap de setmana i dins les activitats obertes de la Trobada , es va celebrar La Fira de la Sobirania Alimentària , pensada com un espai per al debat , la festa i l’intercanvi. Debat sobre els principis de la Sobirania Alimentària , el dret de les comunitats i dels pobles a definir el seu propi model alimentari , basat en la producció i el consum locals , amb preus justos , el respecte a la terra , les llavors i el reconeixement del treball de les dones . Aquesta fira constava de tres carpes : 1.- de col·lectius i projectes ; 2 .- punt de trobada i festa ; 3.- debats i projeccions.
El dissabte a la tarda es va fer el Foro per la Sobirania Alimentària , activitat oberta a tota la ciutadania en la que van participar unes 500 persones i pensada per a propiciar el debat i la reflexió del significat polític de la proposta de Sobirania Alimentària des de la perspectiva feminista.
El foro va constar de dues taules de debat : 1.- Sobirania Alimentària , un dret dels Pobles una eina per a les dones ; 2.- Construint la Sobirania Alimentària, realitats i projectes.
Tant la Fira com el Foro , en els que van participar associacions , col·lectius i entitats que estan treballant el tema , són fruit de l’aliança de les dones de Via Campesina i la Marxa Mundial de les Dones.
Manifestació
El diumenge , dia 19 , fou el dia de la Manifestació per els carrers de Vigo. El lema “MARCHA CON NOS PARA MUDAR O MONDO” ( marxa amb nosaltres per a transformar el món ) . A l’inici de la manifestació es va fer un Milladoiro , “ofrena” de les pedres portades per totes les delegades des de diferents llocs del món . El milladoiro te un significat ancestral d’ofrena a les deesses que ens protegiran i ens guiaran en el camí. A continuació tres dones del Nut Teatre i amb la preciosa veu de Uxía Pedreira vam fer una perfomance : sandàlies de bronze ( col·laboració especial de un grup d’artistes plàstiques) construïdes a partir de l’ esclop tradicional que utilitzen les dones camperoles gallegues , simbolitzant l’universal a traves del viatge ( les sandàlies) i la força de la particularitat ( el calçat de les dones gallegues).
La manifestació, encapçalada per la pancarta portada per les delegades i seguides per la de la Coordinadora de Galiza va ser un exemple de combativitat i força de les dones. Era emocionant mirar enrere en una d’aquestes carrers costeruts de Vigo i veure tot un mar de banderoles liles.
I la nostra feina continua , el camí , la marxa per mudar o mondo , la marxa fins a que totes siguem lliures continua …