La XIDPIC.CAT i ONG, L’Oficina per la Pau i l’IEMed per la visió de gènere en la comunicació sobre països en conflictes
Posted by tonagusi on setembre 16th, 2008
text i fotos de Tona Gusi (XIDPIC.CAT-XIPAVG)
El 15 i 16 d’aquest mes de setembre es van reunir, a la Sala del Consell de l’IEMed, més de vint periodistes de la XIDPIC.CAT i de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere amb comunicadores i responsables de gènere de diverses ONG i associacions de Catalunya amb la finalitat d’ “elaborar una ponència conjunta amb agenda i recomanacions sobre el gènere i el tractament informatiu dels paísos en conflicte“.
Abans d’iniciar les sessions Senen Florensa, Director de l’IEMed, va saludar i donar la benvinguda a les protagonistes de la Trobada-reunió, que foren – sens dubte -, les convidades d’altres països de la Xarxa Mediterrània: Marian Galindo, periodista nascuda a Cantabria que porta més de 12 anys treballant a la radio i TV de Síria; Kawther Salam, la prestigiosa periodista palestina que actualment viu exilada a Viena a causa de les moltes amenaces de mort que pateix; i finalment Haifa Haidar, advocada i representant de la Unió de Dones Jordanes on es responsable de l’atenció a les dones víctimes de maltractaments. Haifa Haidar compta amb l’ajut per a les tasques de comunicació de dos periodistes ( home i dona) jordans que també están integrats a la Xarxa Mediterrània d’informació i Comunicació de Gènere.
Aquesta Trobada-reunió fou molt participativa. La totalitat de les presents hi feren aportacions. Moltes d’elles per escrit en un treball previ d’un periode de dos mesos coordinant a les periodistes del Pròxim Orient la relatora de la Trobada, Marian Galindo i Lídia Vilalta, periodista de la XIDPIC.CAT, feu la mateixa tasca però amb les ONG i associacions. D’altres donaren les seves opinions i sugeriments presencialment.
Maria Àngels Roque, Directora de ‘Quaderns de la Mediterrània‘ i responsable de l’Oficina d’estudis sobre la Mediterrània de l’IEMed, inicià la reunió situant el moment actual d’Europa i els altres països de les ribes mediterrànies en referència a l’articulat de la Conferència de l’EUROMED a Istambul el 2006. Articulat que fou aprobat per tots els països (val a dir que en aquesta cimera no hi va haber cap absència i que tan sols Líbia i Mauritània hi eren com a obdervadors).
Tant MA Roque com Montse Minobis, (Presidenta de la XIDPIC.CAT) argumentaren les possibilitats d’accions i propostes des de la comunicació amb visió de gènere basades en els principis de l’ONU, la UE i la Conferència de Beijing.
Montse Minobis, Tona Gusi, Lídia Vilalta i Marta Ayora, periodistes de la XIDPIC.CAT varen actuar com a moderadores i conductores. Les relatores foren les comunicadores també de la xarxa catalana: Montse G. Sosa ( de l’Associació ACSIS) , Leonor Sedó (39 y mas) i Dolors Viñas (el 9 Nou).
Les aportacions anaren molt en la línia proposada i consensuada previament. S’ escoltà molt i s’incorporà a la agenda i a les recomanacions totes les idees i suggeriments de les periodistes i comunicadores de Pròxim Orient, tant pel que fa a continguts com al llenguatge.
També les periodistes i comunicadores de les ONG i associacions marcaren les pautes necessàries per fer que aquest projecte sigui productiu i verdaderament al servei de les companyes dels països que estan vivint situacions molt més dures a causa dels conflictes bel·lics. Sense oblidar les diverses violències que ens afecten a totes les dones. També assenyalaren que la relació entre les periodistes i comunicadores ha de ser la d’acompanyament i de facilitació de la tasca de les diverses organitzacions de dones que lluiten dia a dia per veure reconeguts els drets de les dones.
Marga Pont, la periodista i responsable de comunicació de Cooperacció; Mònica Ximeno, Presidenta d’ACSUR-Catalunya; Cristina Martinez, Responsable de Comunicació d’ACSUR-Gènere; Salwua l’Aquaji, Responsable d’UNESCO-Gènere; Montse Benito, co-responsable d’alguns projectes comunicatius i responsable de gènere a ENTREPOBLES; Maria Palomares, periodista i representant de Dones x Dones) i Montse G. Sosa de la Fundacio ACSIS feren aportacions molt celebrades per les periodistes i comunicadores del Pròxim Orient que han quedat expressades en l’agenda i les recomanacions.
El mateix ha succeit amb les incorporacions i participacions del dia 16: Fàtima Ahmed (IBN Batuta), Carmen Murias (Marxa Mundial de les Dones) i de Teresa Bau (XIDPIC.CAT/Vila Web), que fou quan el debat perfilà més conceptes sobre el feminisme, la igualtat, l’equitat…la dona com a víctima i/o com a part del conflicte, etc.
Tere Mollà, d’Ontinyent, País Valencià i corresponsal de CIMAC noticias, a l’Estat espanyol no hi pogué participar per motius laborals i envià dos escrits. També és el cas de la saharaui Suelma Beiruk que fins al darrer moment va intentar viatjar a Barcelona i que en no aconseguir-ho envià a la resta de les participants un escrit de suport a aquesta iniciativa que considera del tot necessària. Conèixerem també l’experiència de les comunicadores palestines de la radio colectiva TAM a través de la veu d’ACSUR que és l’ONG que les acompanya des de Catalunya.
Es pogueren incorporar a les sessions la Susana Oñoro de la web de la Xarxa Europea de Dones Periodistes; l’Anni Karouni, fotoperiodista de la XIDPIC.CAt i la xarxa mediterrània, l’Elena Tarifa del Sindicat de Periodistes de Catalunya on porta la Secretaria de la Dona i l’Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià.
Val a dir que la intervenció de l’Empar el dimarts al matí va instal·lar la tristesa als cors de totes les assistents, però també va transmetre l’energia per continuar totes plegades en aquest camí de recuperació de la nostra història, de la historia de les dones i els infants i de la necessita de justicia i reparació si volem que la pau sigui efectiva i perdurable. El llibre presentat per l’Empar ‘El genocidi franquista a València’ i el treball d’investigació que hi ha darrera va impressionar no només i molt a les periodistes dels altres països, sinó a totes les d’aquí, grans i joves. També fa esgarrifar que encara avui hagin de realitzar aquest projecte sota continues amenaces de mort i insults grollers i masclistes. Més de 25.000 persones assassinades pels franquistes s’han trobat en foses comunes en el cementiri de la ciutat de València, constituint per desgracia l’indret on hi ha més gent assassinada en genocidi de tot Europa (superant les foses nazis i les dels Balcans).
Immediatament, l’esperit de recuperació de la memòria i de justicia i reparació s’inclogué en les recomanacions.
No es faran publiques ni l’agenda ni les recomanacions fins haver-se presentat a la Trobada de Marrakech, però ambdues peces varen sorgir dels diversos temes tractas a la reunió d’aquest setembre a Barcelona: el doble sofriment de les dones (en conflicte bel·lic, sota l’ocupació); la violència social, cultural, religiosa contra les dones; les lluites pel canvi de les costums i les tradicions; les violacions, l’incest, els crims d’honor; la pau; les migracions; les dones desplaçades, refugiades, les activistes per la pau… les Lleis de família (casament, divorci, guardia i custòdia, herència…); les contradiccions entre Constitucions i lleis en un mateix país;l’analfabetisme legal; les campanyes de comunicació dirigides al reconeixement de la dona; l’invisibilitat de les dones; els temes tabus; els temes permesos; la necessitat de formació en comunicació de gènere, etc.
En la sessió del matí del dia 16 s’acordaren els diversos punts de l’agenda i les recomanacions.
En la sessió de la tarda es redactà l’agenda i s’ acordaren els diversos capítols que constituiran la ponència que s’ha de presentar a les III Jornades de Periodistes i Comunicadores que se celebrarà a Marrakech els proper 23 i 24 d’octubre. Aquestes Jornades estan organitzades per l’associació marroquina Ennakil, que treballa pels drets de les dones i els infant, i per l’equip del programa ‘Nosotras en el Mundo’ de Radio Vallekas. Aquest equip que forma part de les Ràdios Comunitàries treballa també al Marroc.
Finalment, en Xavier Badia, Director de l’Oficina per a la Promoció de la Pau de la Generalitat de Catalunya, ha convidat a sopar a les companyes d’altres països, així com a representants de l’organització. Kawther Salam i Haifa Haidar han pogut explicar al director de lOficina per la Pau els principals acords de la reunió i plantegar-li projectes futurs.
Al sopar també hi ha assitit Xavier Girò, professor de periodisme de la UAB especialitzat en comunicació i conflictes. El Director de l’Oficina per la Pau ha manifestat la voluntat de l’Oficina de col·laborar amb iniciatives que tenen projectes de continuïtat com els de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere.