El Departament de Treball ha donat suport a 215 empreses per elaborar un pla d’igualtat
Posted by tonagusi on agost 12th, 2008
http://www.gencat.net/treball/
Aquest any, s’han atorgat 1.146.720,22 euros en ajuts, un 20% més que en el 2007
El Departament de Treball ha donat suport a un total de 215 empreses per elaborar un pla d’igualtat o contractar un/a agent per a la igualtat a través de l’Ordre per al foment de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit de les relacions laborals a Catalunya. El nombre d’empreses que han demanat ajuts per aplicar aquesta ordre ha crescut de manera sostinguda des que es va posar en marxa l’any 2005. En total, el Departament ha donat suport a 55 empreses perquè contractessin un agent per a la igualtat i a 160 més perquè desenvolupessin un pla d’igualtat.
Durant el 2008, 73 empreses han rebut el suport per elaborar un pla d’igualtat i 24 empreses per crear la figura d’agent per a la igualtat a través de l’Ordre de l’any 2007. Aquests 97 projectes aprovats suposen un increment del 31% respecte a l’ordre de 2007.
De la tasca dels agents per a la igualtat i dels plans d’igualtat, se’n beneficiaran 57.772 treballadors i treballadores. El Departament ha adjudicat un total de 1.146.720,22 euros en aquests ajuts, un 20 % més que l’any anterior. Entre les empreses que s’han acollit aquest any a aquests ajuts per desenvolupar un pla d’igualtat destaquen Supermercats Condis, Zurich, La Sirena, Freixenet, Basi, Olis Borges, Autoritat Portuaria de Tarragona, Casademont, Societat General d’Aigües de Barcelona, Cémex, Cambra de Comerç Indústria i Navegació de Girona i Fundació Pere Tarrés entre d’altres.
L’objectiu del Departament a través d’aquesta ordre és donar suport a les empreses, que en l’àmbit de les relacions laborals, adoptin mesures per fomentar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, així com millorar els resultats respecte de la paritat en tots els estaments jeràrquics de la seva organització.
La directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, ha subratllat que aquests ajuts segueixen sent necessaris perquè a Catalunya “encara hi ha 30 punts de diferència en el salari brut anual mitjà de les dones respecte els homes” i “només un 6,6% de dones està a càrrecs de direcció a les nostres empreses, una xifra que es manté invariable des de fa alguns anys”.
Evolució agents i plans per a la igualtat
2005 |
2006 |
2007 |
2008 |
TOTAL |
|
Agents per a la igualtat |
4 |
7 |
20 |
24 |
55 |
Plans per a la igualtat |
11 |
22 |
54 |
73 |
160 |
Total |
15 |
29 |
74 |
97 |
215 |
Font: Departament de Treball
Amb l’objectiu d’ajudar a les empreses a introduir la figura de l’Agent per a la Igualtat o a elaborar un Pla d’Igualtat adreçat als seus treballadors i treballadores, el Departament de Treball va posar en marxa aquesta ordre de forma pionera l’any 2005. D’aquesta manera es va avançar a la Llei orgànica per a la Igualtat efectiva de dones i homes, que es va aprovar el mes de març de 2007, la qual obliga a les empreses de més de 250 persones a negociar amb els representants dels treballadors i treballadores l’elaboració d’un pla d’igualtat.
En el cas de Catalunya, a més de les més de mil empreses que hi estan obligades per llei, el Departament de Treball ofereix a tota la resta el suport per introduir la figura de l’Agent o per elaborar el Pla d’Igualtat. D’altra banda, amb l’objectiu de respondre als dubtes que la nova normativa està generant a l’empresariat, el Departament ha organitzat a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Terres de l’Ebre la jornada Els Plans d’Igualtat a les empreses.
Durant aquestes trobades, a les quals van assistir més de 1.000 persones, es va parlar principalment sobre les implicacions de la Llei d’igualtat a les empreses, els continguts i metodologia d’elaboració dels plans d’igualtat i la definició de la figura de l’Agent d’Igualtat i el seu paper dins les organitzacions empresarials.
Més recursos per al 2009
El Departament de Treball aposta clarament per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en el treball. Per aquest motiu,el primer trimestre de l’any 2009 tornarà a convocar l’ordre per al foment de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.
La nova Ordre consta de dos programes als quals poden optar les empreses que ho desitgin:
- Pla d’Igualtat a l’empresa de 30 o més persones treballadores
Les empreses podran elaborar plans d’igualtat que permetin fer una anàlisi de la situació actual de l’empresa i establir possibles alternatives per a millorar en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats.
Es concediran ajuts que poden arribar fins a 10.000 euros, degudament pressupostats i justificats, per l’elaboració d’un Pla d’Igualtat d’oportunitats entre homes i dones dins de l’empresa, sigui per personal capacitat de la pròpia empresa o sigui mitjançant l’encàrrec a una entitat especialitzada.
- Agent per a la igualtat d’oportunitats de 100 o més persones treballadores
Les empreses podran incorporar en el seu personal l’agent per a la igualtat, a fi i efecte d’introduir la perspectiva de gènere en les diferents accions que es desenvolupin a l’empresa.
Es concediran ajuts que podran ser de 15.000 euros, com a màxim, si l’empresa ja té elaborat un Pla d’Igualtat, i de 20.000 euros, com a màxim, si encara l’ha d’elaborar.
En el supòsit en què l’empresa no disposi de Pla per la Igualtat, la durada aproximada de la feina de l’Agent és de 2 anys, durant els quals haurà de realitzar funcions com una diagnosi interna de la pròpia unitat de treball, per tal de conèixer en profunditat quines són les possibles situacions de desigualtat que s’hi produeixen; l’elaboració d’un pla d’igualtat amb mesures concretes que es puguin desenvolupar dins l’empresa i que han d’incloure, entre d’altres actuacions relacionades amb els eixos; la implementació del 50% de les mesures incloses en el pla d’actuació, i l’avaluació del grau d’assoliment de les actuacions realitzades i fer propostes de millora respecte dels objectius no assolits.
En el supòsit en què l’empresa ja disposi de Pla per la Igualtat, la durada aproximada de la feina de l’Agent és d’1 any, durant el qual haurà de realitzar funcions com la implementació del 75% de les mesures o actuacions incloses en el pla d’actuació; l’avaluació del grau d’assoliment de cadascuna de les actuacions realitzades; i el seguiment del Pla i realitzar propostes de millora respecte els objectius no assolits.
Amb aquesta ordre es dóna compliment a les mesures recollides a l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana per fomentar la igualtat d’oportunitats, lluitar contra la discriminació per motius de gènere i avançar en l’àmbit de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.