La presentació de ‘Conciliació i nous usos del temps’ torna a omplir la sala de l’ICD
Posted by tonagusi on febrer 5th, 2008
per Tona Gusi
La conciliació no és un problema de les dones, és un greu problema del conjunt de la societat.
I aquesta necessària conciliació, en paraules de Marta Selva, presidenta de l’ICD, en l’acte de presentació de l’estudi el passat 29 de gener, obliga a un canvi cultural que comportarà un altre ús dels espais i un altre ús del temps.
Rosa Dumenjó, directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany explica que aquest estudi és la sintetització d’un treball d’equip que ha durat uns quants anys. En un primera etapa es va tractar el tema de la conciliació per arribar inevitablement en una segona etapa als usos del temps.
Per la directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany, aquest és un dels grans reptes del segle XXI que implica una nova organització de la societat en totes les vessants (política, econòmica i social) i que permetrà avançar cap a la igualtat home – dona. Serà una revolució ja que exigirà un nou pacte social entre els agents socials i la ciutadania.
Aquest estudi està estructurat en 7 capítols: Les noves realitats. Cap a un nou contracte social global; Marc teòric. Conciliació i temps social; Marc conceptual. Polítiques de conciliació i nous usos del temps; Marc d’actuació; Implementació d’un pla de conciliació; Bones pràctiques en conciliació; i Preguntes més freqüents. És el número 8 de la col·lecció ‘Eines’, que està adreçada a les persones que realitzen polítiques de dones. En ell hi trobareu exemples de plans de conciliació i bones pràctiques en sectors molt diversos tot fent propostes com: horaris, formació i conferencies en línia, bancs d’hores i l’expressa prohibició d’emportar-se la feina a casa. Bones pràctiques que, quan s’implementen, demostren la major implicació i rendiment de les persones en el treball.
Una aportació a la implantació transversal de la perspectiva de gènere, celebrada per totes les assistents.
Dades del llibre: ‘Conciliació i usos del temps’. Autoria: Fundació Maria Aurèlia Capmany. 53 pàgines. Col·lecció EINES de l’Institut Català de les Dones. Barcelona, 2007.