Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

Dia contra la Homofòbia i la Transfòbia. S’amplia el protocol contra els delictes homòfobs per odi o discrimina

Posted by tonagusi on maig 17th, 2010

Nota de premsa del Departament d’Interior

Govern de Catalunya

17/05/2010 

.

Els Mossos d’Esquadra amplien el protocol contra els delictes homòfobs a tots els delictes motivats per odi o discriminació

 

  • El fiscal coordinador de delictes d’odi i discriminació Miguel Angel Aguilar, ha participat al departament d’Interior en la commemoració del Dia contra la Homofòbia i la Transfòbia amb motiu del 20è aniversari de la eliminació de la homosexualitat com a malaltia mental del llistat de la Organització Mundial de la Salut
  • El secretari general d’Interior, Joan Boada, ha agraït la tasca dels Mossos d’Esquadra en aquest camp i ha afirmat que “els ciutadans catalans tenen una policia que els tractarà adequadament, amb professionalitat i eficàcia, tinguin la procedència, cultura, religió o orientació sexual que tinguin
  • El fiscal Aguilar destaca “la serietat, rigor i professionalitat” dels Mossos d’Esquadra i aposta per reforçar la investigació dels delictes motivats per la discriminació
  • L’any 2009, els Mossos van recollir a Catalunya 47 denúncies per delictes homòfobs, el 80% de les quals es van produir a la província de Barcelona

                        

El Fiscal Coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Miguel Àngel Aguilar Garcia, ha pronunciat avui una conferència en el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, per commemorar el Dia contra la Homofòbia i la Transfòbia.

El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha presentat la intervenció del fiscal, que s’ha celebrat amb motiu del 20è aniversari de la eliminació de la homosexualitat com a malaltia mental del llistat de la Organització Mundial de la Salut.

Durant l’acte, que ha tingut lloc al departament d’Interior, Boada ha agraït als Mossos d’Esquadra la tasca que desenvolupen en aquest camp i ha afirmat que “totes les persones que viuen a Catalunya han de saber que tenen una policia que els tracta adequadament, amb professionalitat i eficàcia, tinguin la procedència, cultura, religió o orientació sexual que tinguin“. “Volem crear un clima de confiança que faciliti les denúncies de víctimes que temen ser estigmatitzades a la comissaria i també volem crear consciència d’aquests tipus de delictes per tal que siguin denunciats. La ciutadania ha de saber que té una policia propera i que ha de recórrer a ella si pateix qualsevol acte de discriminació per raó de la seva orientació sexual“, ha afegit el secretari general.

Per Boada, cal evitar l’absència de denúncies ja que això “provoca una forta victimització de les persones que han patit aquest tipus d’agressions. La víctima, en aquestes situacions, se sent degradada, amenaçada i molt vulnerable. Fer aflorar els problemes és el primer pas per trobar-ne la solució“.

Un nou protocol dels Mossos d’Esquadra pels delictes d’odi i discriminació

 

El 28 de juny del 2008, el Cos de Mossos d’Esquadra va fer públic el primer procediment policial d’una policia de la zona mediterrània en què s’implicava directament com a cos policial en la lluita contra la homofòbia/transfòbia. Enguany, a petició del Fiscal coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació, Miguel Àngel Aguilar, el cos va adaptar aquest procediment policial dins el marc de tots els delictes d’Odi i Discriminació. D’aquesta manera s’ha elaborat un nou procediment policial que augmenta el seu camp d’actuació a tots els delictes motivats per l’odi o la discriminació.

Aquest protocol, que ja està en vigor al si dels Mossos d’Esquadra, estableix que s’han d’identificar quins són els il·lícits penals que tenen motivacions racistes o de discriminació religiosa, d’edat, de sexe, d’identitat de gènere, d’orientació política, de nacionalitat, de malaltia o de qualsevol altra circumstància o condició social o personal.

Segons ha explicat Boada, “els objectius del protocol són identificar correctament els fets delictius motivats per la discriminació i l’odi, recollir el tractament específic que s’ha de donar a aquestes diligències policials i permetre donar la resposta penal corresponent a aquestes conductes per tal que no quedin eclipsades en un tipus penal de caràcter genèric“.

Per la seva banda, el fiscal Miguel Àngel Aguilar ha agraït la cooperació “absolutament extraordinària” del cos de Mossos d’Esquadra, l’única policia del conjunt de l’Estat espanyol que “ha adaptat mesures i protocols per tal de poder diagnosticar la discriminació, registrar-la i classificar-la”. En aquest sentit, el fiscal ha destacat el “rigor, la serietat i la professionalitat” del cos de la policia autonòmica de la Generalitat de Catalunya, i en alguns casos, “el ‘carinyo’ i la proximitat vers les víctimes”, ha dit.

El fiscal Miguel Àngel Aguilar ha dit que “estem davant una obra que acaba de néixer amb molts bons resultats”, però que encara hi ha molta feina per fer, encara “hi ha molts delictes que no es denuncien”, en part, per por de les víctimes a ser doblement victimitzades. Entre les seves reivindicacions, Àngel Aguilar creu imprescindible la formació de jutges, policies i fiscals; una llei integral, com la de la violència de gènere, per tal d’arribar a la plena igualtat. També ha reivindicat una unitat de policia judicial especialitzada perquè investigui els casos de discriminació, al mateix temps que ha reivindicat també fiscals especialitzats per ser més eficaços.

L’any 2009, els Mossos van recollir a Catalunya 47 denúncies d’il·lícits amb arrel homòfoba, de les quals, un terç van ser delictes i faltes de lesions, el segon terç eren delictes i/o faltes d’amenaces i vexacions, i el tercer terç van englobar fets molt puntuals de violència domèstica, agressions sexuals, danys i robatoris/furts.

Els principals delictes que pateixen les víctimes d’homofòbia/transfòbia és l’agressió gratuïta, motivada per l’odi i/o l’aversió a una diferent orientació sexual/afectiva o identitat de gènere de la víctima diferent de la heteronormativa.

La segona, reflectida en les denúncies recollides per la policia, són bàsicament conductuals i de convivència: insults, menyspreus continuats en àmbits de treball, veïnals o d’oci. Puntualment també s’han recollit algunes denúncies d’agressions sexuals, denegacions de serveis als que es té dret, violència domèstica, robatori o furts.

El 80% de totes aquestes denúncies s’han produït a la província de Barcelona, 38 casos, 28 dels quals s’han produït només al Barcelonès.
Estudis sobre homofòbia

En l’actualitat, el cos dels Mossos d’Esquadra participa en l’estudi sobre homofòbia Transfòbia que està realitzant el Programa per al Col·lectiu LGTB del Departament d’Acció Social i Ciutadania, col·labora amb els operadors de transports de Barcelona amb la realització d’un vídeo de formació per al seus col·lectius de treballadors i des del Departament també s’ha demanat al Ministeri de l’Interior, a través de la Secretaria d’Estat, que inclogui l’àmbit de l’homofòbia en les aplicacions informàtiques de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

El fiscal coordinador de delictes d’odi i discriminació ha reclamat també la necessitat d’estudis sociològics que visibilitzin amb altres dades (no només amb les denúncies) les situacions que dia a dia viuen les persones que són discriminades per motius de sexe, edat, gènere, origen… El fiscal ha fet una crida per tal que l’Enquesta de Seguretat Pública inclogui preguntes per fer aflorar els delictes per raó d’odi o discriminació.

A l’acte celebrat avui al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació han assistit, entre d’altres, els responsables de l’Oficina de Promoció de Pau i Drets Humans, del Casal Lambda, de l’Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes, del Programa de no Discriminació de persones GLBT, del Front d’Alliberament Gai, de l’associació Famílies Lesbianes i Gais, del Club Esportiu Panteres Grogues, del Pla Municipal pel col·lectiu LGTB, i del Grup d’Amics GLBT , entre d’altres entitats.

Dia contra l’Homofòbia i la Transfòbia

 

El 17 de maig de 1990, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va suprimir de la seva llista de malalties mentals l’homosexualitat que, fins llavors, era víctima de prejudicis històrics. Des d’aquesta darrera data, el col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals reconeix el 17 de maig com a símbol de l’eliminació de l’homofòbia i reivindica que l’Alt Comissionat i la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides l’assenyalin com a Dia Internacional Contra l’Homofòbia, per tal de denunciar, reflexionar i actuar contra aquesta discriminació.

Malgrat els diferents avenços legislatius que s’han produït en els darrers anys a Catalunya i a l’Estat Espanyol en la línia del reconeixement dels drets de gais i lesbianes, la realitat social encara arrossega molts prejudicis que tenen efectes molt negatius especialment sobre els i les adolescents gais, lesbianes i transsexuals que sovint pateixen discriminacions i menyspreu.

Actualment, 80 països en el món criminalitzen la homosexualitat i condemnen els actes sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó. Nou d’aquest països (Afganistan, Iran, Mauritània, Nigèria, Pakistan,