OMAD-CAV – Apunt 5: Represión a las mujeres en Atenco
Posted by tonagusi on juny 29th, 2010
De OMAD CAV
29 de juny de 2010
Apunts 5
País: Mèxic (San Salvador Atenco)
Temàtica: Repressió a les dones
.
.
.
Commemorar i actualitzar
El 4 de maig de 2006, 26 dones van ser agredides sexualment per policies federals i estatals durant el trasllat en autobús que les portava a la presó després d’haver estat detingudes il·legalment al poble de San Salvador Atenco (Mèxic). Les detingudes, obligades a tenir el cap cobert en tot moment, van ser apilades les unes sobre les altres sobre el terra del vehicle després d’haver estat apallissades. Eren colpejades amb violència cada vegada que es movien i sota insults i amenaces algunes van ser violades i a d’altres les van vexar i agredir mitjançant la introducció d’objectes als genitals durant un trajecte que normalment dura dues hores i que, en aquest cas, en va durar sis cosa que no tenia més objectiu que desorientar i augmentar el terror de les detingudes. Un cop van arribar a la presó, quatre d’elles –estrangeres-, van ser expulsades als països d’origen i la resta va quedar incomunicada i injustament tancada al penal, privada
d’assistència mèdica i legal. Quatre anys després dels esdeveniments, cap dels responsables, ni físics ni intel·lectuals, han estat processats.
Hi ha cinc aspectes positius del reportatge de Mario Valle publicat a ElMundo.es:
1. El periodista aprofita el quart aniversari de l’esdeveniment per tornar a posar d’actualitat el cas de l’Estat de Mèxic contra el poble de San Salvador Atenco amb les últimes novetats del cas.
La Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH) pidió en diciembre a México –ante la denuncia que se presentó ante el organismo, y según se ha sabido hoy lunes- que ofreciera las pertinentes explicaciones (…) La fecha para hacer público el nuevo requerimiento al respecto del CIDH al Gobierno mexicano para que aclare el asunto no es casual: este lunes y martes se cumplen exactamente cuatro años de los disturbios.
2. A través del testimoni d’una de les víctimes, el reportatge fa referència al fons misogin dels atacs a les dones.
“Se nos agredió por ser mujeres y se nos obligó a hacer actos y a ver incluso cómo se violaba a nuestros propios compañeros”, ha dicho este lunes con ira Claudia Hernández, una de las víctimas de los días de Atenco.
3. El reportatge denuncia la impunitat en el cas d’Atenco i el reforça amb la menció a altres casos similars que han esdevingut a altres parts del país.
Los abogados del centro [Miguel Agustín Pro Juárez: Pro Dh], apoyados por Amnistía Internacional, lograban la pasada semana excarcelar a dos vendedoras ambulantes indígenas, condenadas por secuestrar a seis agentes federales tras un operativo policial en un mercado de Querétaro. La Suprema Corte decretó su inocencia, tras cuatro años en prisión, por la fabricación de pruebas durante el proceso.
Desde 2006, ni un solo policía, mando o cargo político ha tenido que responder por lo que –según las denunciantes- sucedió en los furgones
policiales. “Más aún, se les ha premiado al otorgarles cargos públicos, alentando de este modo la impunidad”, lamentan los abogados de Pro Dh.
4. Sense donar xifres, el periodista fa una referència subtil al feminicidi en l’estat de Mèxic, on se situa el poble de San Salvador Atenco, amb la comparació del cas més conegut d’assassinats de dones al país: Ciudad Juárez.
La polémica se sumará, sin duda, a la borrasca que intenta capear estos días la fiscalía de su estado por el caso Paulette: la desaparición y muerte de una niña de cuatro años, cuyo cadáver apareció bajo su cama nueve días después de que desapareciera y tras un registro exhaustivo del domicilio.
Hasta el momento, el fiscal mexiquense no ha dado explicaciones convincentes. El Estado de México es, además, uno de los que más asesinatos de mujeres sin resolver acumula en los últimos años, por delante de Ciudad Juárez y su leyenda negra.
5. El periodista assenyala la manca de respecte pels drets humans de l’actual president mexicà, Felipe Calderón, i el governador de l’estat de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i els acusa indirectament d’utilitzar els drets humans amb fins electorals.
El caso [de San Salvador Atenco] es una nueva bomba que le puede estallar l presidente Felipe Calderón, cuya guerra contra el narcotráfico ha puesto en entredicho internacionalmente el respeto a los derechos humanos por parte del ariete del mandatario, el Ejército.
El político [Enrique Peña Nieto], al que los analistas consideran el niño bonito de la política mexicana, quizá lamente ahora – y en las elecciones- la respuesta de sus fuerzas policiales a la trifulca. Aunque la pelota la botase a otro tejado, el federal.
Aquest és el link a la noticia
.
.