México: Programa TV por Internet: Mujeres en Movimiento
Posted by tonagusi on juny 27th, 2010
27 de juny del 2010
.
.
En Mujeres en Movimiento posem a disposició còpies dels programes, però no oblidem que la meravella de la tecnologia fa possible que els puguin veure arreu del món per Internet.
Aquesta versió ha estat corregida puntualment. Diculpen els dits de l’enviament anterior. Gràcies
Esperem les seves propostes
DONES EN MOVIMENT
Capital 21
Programes en l ‘aire
Produccions 2010
Dones en Moviment l’espai d’informació, reflexió i anàlisi de l’esdevenir de les dones en el Districte Federal, al País i amb freqüència en altres latituds del nostre planeta. Un programa de televisió que dura 60 minuts, es transmet tots els dilluns a les 19 hores, a través del Sistema de Ràdio i Televisió Digital del Govern de la Ciutat de Mèxic. CAPITAL 21 per Internet.
Dones en Moviment va començar a transmetre el setembre de 2008, està dirigit i conduït per la periodista Sara Lovera, la producció està a càrrec de la periodista Leticia García. Els seus continguts de recerca periodística busquen ser útils per als qui s’interessen en la condició social de les dones i comença a ser un patrimoni dels seus penes i les seves lluites.
Dones en Moviment durant el primer semestre de 2010, ha aconseguit el mateix una entrevista amb la directora regional d’UNIFEM, Gladys Acosta, un informe especial sobre els centres de documentació de les dones d’Amèrica Llatina i els 40 anys de Cidhal, amb una mirada sobre Bolívia.
De la mateixa manera va assistir a la creació d’un consorci de les agències universitàries de gènere a Berlín, on va participar el PUEG.
Les produccions estan accessibles acudint al lloc d’Internet de capital 21 http://www.canal21.df.gob.mx.
Agraïm les seves crítiques. Tractant-se d’un espai lliure i plural, els agraïm els seus suggeriments per seguir produint els propers 6 mesos.
Els convidem a gaudir de les retransmissions
4 gener 2010
Lourdes Ruiz, de Tabasco, Tania Meza i Martha Canseco d’Hidalgo, Carolina de Tijuana, Dora Villalobos de Chihuahua i Soledad Jarquín d’Oaxaca, ens parlen de la altra manera de fer Periodisme. Totes elles, treballadores dels mitjans de comunicació ens donen els seus punts de vista i ens expliquen com van sorgir les xarxes de periodistes. Per produir aquest programa comptem amb la col.laboració de les pròpies entrevistades, les seves càmeres i els seus dits. Volíem posar accent en el Dia Internacional de la Llibertat d’Expressió, 3 de gener.
11 gener 2010
L’advocada Karla Michel Salas, de l’Associació d’Advocats Democràtics, ens explica com es va fer i quins van ser els passos per portar el cas de les assassinades al Camp Cotoner de Ciudad Juárez, Chihuahua a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), que en sentenciar a Mèxic va ser un pas contra la Impunitat. Testimoni capaç de ser una eina per aconseguir que es compleixin aquests compromisos de l’Estat Mexicà i s’aconsegueixi la justícia. Molt alliçonador.
8 març 2010
Georgina Martínez de Feministes Socialistes; Axel Romero directora de SIPAM i Elsa comte de la Campanya Pel Dret a Decidir, comenten, reflexionen i testimonien el significat històric del Dia Internacional de la Dona. Molt útil escoltar aquestes concepcions i fins mitologies sobre com i per què va sorgir el 8 de Març.
15 març 2010
La Doctora Esther Orozco, avui rectora de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic, llavors directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia del Govern del Districte Federal, informa a àmplia entrevista qui és ella; com es fa política de gènere en aquesta institució i com veu el futur de les nenes en el món de la ciència. S’agrega al programa un capítol complet de la sèrie de TV d’aquest institut. Dones i Ciència.
22 març 2010
Martha Tagle, militant del Partit Convergència (Taronja-Taronja) i Aide García de Catòliques pel dret a, il.lustren l’auditori de Capital 21, sobre el sentit de la reforma constitucional que modifica el concepte de l’Estat Laic, així com els entramats jurídics, la participació d’organitzacions de dones i experts en la modificació constitucional que encara està a debat.
29 març 2010
Andrés Díaz, advocat del Centre de Drets Humans Agustín Pro i Javier Alcántara expliquen al públic en il.lustrativa entrevista la lluita per alliberar de la presó a Alberta i Teresa, dues dones indígenes innocents, acusades d’un segrest de policies, que van romandre gairebé 4 anys en la presó. D’aquesta manera Dones en Moviment es va unir a la campanya internacional per alliberar-, cosa que va succeir setmanes després. Per la Llibertat d’Alberta i Teresa és una transmissió històrica, compta amb testimonis gravats des de la presó i altres aportacions.
5 abril 2010
Ana Falú d’Argentina; Dominique de Suromau l’Observatori contra la Violència de França, Alejandra Massolo de Mèxic, Ximena Machicao de Bolívia, entre d’altres ens parlen de la Campanya del Secretari General de l’ONU per eliminar la violència contra les dones. Alliçonador capítol de Dones en Moviment, per la meravella audiovisual, de com la càmera a les mans de Leticia García, el suport de Laura Carrera, així com de CIDHAL i les ganes de mirar, ens permeten anar a llocs allunyades i conjuntar l’experiència boliviana a la seva lluita, amb el dispositiu mexicà i francès, per enfrontar aquest flagell.
12 abril 2010
Bàrbara Itàlia, víctima i activista, així com i Jacqueline Sáenz, advocada del Centre de Drets Humans Agustín Pro, ens parlen de la injustícia i la impunitat a Atenco, a uns quants dies del 4t. Aniversari d’aquesta repressió en què van resultar agredides 47 dones i sobre el que encara no hi ha justícia. Atenco tindrà un significat històric en la vida de les dones, en el record de com la violència contra elles és imparable i s’accepta sense discussió per l’Estat i la societat. El juny de 2010 la filla d’Ignacio de la Vall ha hagut de asils.
19 abril 2010
Ana María Portugal, directora d’Isis Internacional, Isabel Duc de la campanya per la democràcia a Xile; Ma Luisa Becerril directora de Cidhal; Lourdes Peña Aranda del Centre d’informació i Desenvolupament de la Dona (CIDEM) de Bolívia i la feminista històrica Silvia Marc parlen de la memòria de les dones, els seus centres de documentació i des de La Paz a Bolívia documentar el naixement d’un consorci de Centres de Documentació que busca sobreviure en un món on es privilegia la informació digitalitzada. Documentar per Canviar, és una transmissió on es conjuntar els recursos fílmics i les habilitats de la solidaritat entre CIDEM i Cidhal que va complir 40 anys, per dur a la pantalla ia la cita aquesta història. El suport de la cambra de CIDHAL i de Leticia García van ser fonamentals.
26 abril 2010
Alejandra Barral Magdaleno presidenta de l’Assemblea Legislativa del Districte Federal a àmplia entrevista en els estudis de Capital 21, ens il.lustra de com es pot governar des del legislatiu una de les ciutats més complexes, grans i democràtiques del món: la Ciutat de Mèxic. Legislar per Majors Llibertats Jurídiques, a uns quants dies de la discussió en curs sobre la reforma política a la capital.
3 maig 2010
Clara Scherer i Alejandra Latapie portaveus de la campanya per la Paritat, parlen i lustren amb dades, pèls i senyals, sobre la proposta de modificació constitucional perquè es consideri des d’aquí la igualtat electoral d’homes i dones. Paritat Pas Pendent, ens acosta a una reflexió sobre la agafi democràcia a Mèxic i l’exclusió de les dones de les cúpules de poder.
10 maig 2010.
Rosa Ícela Rodríguez, directora de l’Institut per a l’Atenció d’Adults Majors del Districte Federal, en important i il.lustrada entrevista ens acosta a la realitat de la gent gran, però revela com no hi ha ciutat en el món, en què, com en el Districte Federal , s’hagin reconegut els drets de les mestresses de casa. Per això Reconeixement a una Vida de Treball, és una alliçonadora conversa, fins i tot amb debat sobre el paper de les dones i el seu destí de “cuidadores” que desenvolupa Sara Lovera amb la convidada.
17 maig 2010
Rosa Salazar, comunicadora, Julia Escalante de IPAS i Lourdes García, consultora, en taula rodona, totes organitzadores i participants del proper Trobada Feminista Nacional, a celebrar a l’agost pròxim, ens expliquen, debaten i es complementen en la crítica i la pregunta de per què en 18 anys les feministes mexicanes no han discutit sobre el seu moviment. En Per Refrescar el Debat es poden trobar elements per anar armades o assabentar d’aquesta trobada que es realitzarà a la ciutat de Zacatecas.
24 maig 2010
Carmen Saucedo, historiadora, directora general Adjunta de l’Institut d’Estudis Històrics de la Revolució de Mèxic, ens il.lustra a transgressor, conspiradores i seductores de la Independència, sobre el paper de les dones en la Guerra de 1810. Una aproximació a qüestions sense heroïnes idíl.liques. La historiadora i Sara Lovera conversen sobre les troballes de Genaro García qui va poder documentar una llista de dones empresonades, detingudes i processades pels realistes durant la guerra d’independència que les va mostrar com col.laboradores dels insurgents i veritables insurgents. Realment il.lustratiu.
31 maig 2010
Gloria Ramírez presidenta de l’Acadèmia Mexicana de Drets Humans, responsable a Mèxic de la Càtedra de Drets Humans de la UNESCO, conversa en l’estudi sobre els pendents i la distància entre la realitat i l’exercici dels drets humans de les dones. La seva experiència i saviesa ens permeten assenyalar que Drets Humans: una agenda pendent és una transmissió fonamental per entendre el que està passant a Mèxic.
7 juny 2010
Veus de Colòmbia, Veneçuela, diverses de Mèxic, dones afrodescendents i indígenes, ens parlen dels Pobles Originaris i les seves agendes, les seves lluites i les seves alenades. Indígenes, Pobles Originaris i afrodescendents, és un informe periodístic de les activitats de la Primera Trobada d’Amèrica Llatina i El Carib, celebrat a Mèxic per l’impuls de la SEDEREC del Govern del DF Les entrevistes, les visions i les veus, captades a la cambra i editades per Capital 21, són un document il.lustratiu Algú té clar que costums i tradicions culinàries que considerem comuns, vénen de la població afrodescendent a Mèxic?
14 juny 2010
Martha Zapata, Marisa Belausteguigoitia, mexicanes, Wald Barris guatemalenca i altres 8 acadèmiques i universitàries ens informen d’un Consorci de centres de recerca en gènere de 18 universitats d’Amèrica Llatina i 4 d’Europa, per realment fer que en els centres d’Ensenyament Superior il.lustre als seus estudiants sobre la condició d’homes i dones. En Aliances a l’Acadèmia trobaran importants conceptes sobre la relació de les acadèmiques i el moviment feminista internacional. La filmació a Berlín, durant la segona reunió d’aquest esforç, ens il.lustra sobre la meravella del mitjà audiovisual que ens dóna casa. Capital 21
21 juny 2010
Gladys Acosta, sociòloga, advocada, feminista, Directora Regional del Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per la Dona a Amèrica Llatina i El Carib, per primera vegada a Mèxic en una llarga entrevista sobre com es va formar com a feminista, perquè milita i participa, com veu el futur de l’ONU i el seu organisme de gènere i que opina sobre un moviment feminista a la regió i l’aplicació de les lleis per les que tant s’inverteix en treball i energia. Una conversa amigable i profunda. UNIFEM, és una transmissió d’indispensable consulta.
28 juny 2010
Dafne Cuevas, de Consorci per al Diàleg Parlamentari i la Equitat i Marcela Bravo, professora de la Facultat de Ciències Polítiques, estableixen en l’estudi un debat sobre la participació de les dones en els processos electorals. Eleccions és un programa de Dones en Moviment on es posa el dit a la nafra: el que succeirà el 4 de juliol de 2010 és fonamental per aturar el retrocés en les legislacions locals, no es tracta només que es trien més dones, sinó què tipus de dones i no es tracta només d’incidència, sinó d’efectivitat i massa crítica. Molt interessant
PROXIMAMENT
El juliol de 2010 el nostre auditori podrà assabentar-se de viva veu dels continguts del IX Trobada Iberoamericana de Comunicació i Gènere, a l’Havana Cuba, on la televisió cubana cooperar per dur a vostès imatges i so de l’únic espai del món on professionals de la comunicació discuteixen amb acadèmiques i activistes el sentit dels mitjans; també veurem en la mateixa línia una àmplia entrevista amb Joana Gallego, l’autora d’una desena de llibres sobre Comunicació i Gènere que conversa a Barcelona amb Sara Lovera i en l’estudi, s’arrodoneix amb l’entrevista a la catalana Tona Gusi de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere; Ja està esperant un programa on coneixerem del flagell de la fibromiàlgia, una malaltia no reconeguda que fa estralls en la vida de qui la pateix, que en tot el món, són principalment dones. Finalment amb el suport de la cambra de la Universitat Pedagògica planter Jalisco, presentarem un debat sobre l’Educació No Sexista i les seves implicacions per al canvi profund i veritable de les relacions de gènere.