Clariana de comunicació

Bloc informatiu amb visió de gènere

8.7.10 -Conferència: Imágenes sagradas de lo femenino en el México antiguo

Posted by tonagusi on juliol 6th, 2010

noname.jpegnoname.gif

……   Anthropos Editorial i la Llibreria Pròleg 

 

…………..us conviden a la conferència

 

.

Imágenes

sagradas de lo femenino en el México antiguo
de la professora Blanca Solares 

 

Dijous, 8 de juliol de 2010
Hora: 19,30
Lloc: Llibreria Pròleg - Carrer de Sant Pere més Alt, 46 - Barcelona

* * *

 Blanca Solares actualment és investigadora del Centro Regional de Investigaciones Multidisciplinarias i catedràtica a la Facultad de Ciencias Políticas y Sociales de la UNAM. Des de fa bastant temps coordina un important treball de recerca en Hermenèutica de la imatge, el símbol i el mite.

 

La seva exposició es centrarà en el símbol o arquetip de la divinitat femenina en el Mèxic antic, tema que  la professora ha tractat a fons en el seu llibre Madre terrible. La Diosa en le religión del México Antiguo, publicat per Anthropos Editorial l’any 2007. i que podeu trobar a la  llibreria pvp  28

La següent presentació del contingut d’aquest llibre pot servir d’orientació sobre la conferència que avui us proposem. Diu així:

 

 Blanca Solares actualment és investigadora del Centre Regional d’Investigacions multidisciplinàries i catedràtica a la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UNAM. Des de fa força temps coordina un important treball de recerca en hermenèutica de la imatge, el símbol i el mite.
La Seva exposició se centrarà en el símbol o arquetip de la Divinitat femenina en el Mèxic antic, tema que la professora ha tractat a fons en el seu llibre Mare terrible. La Deessa a la religió del Mèxic Antic, publicat per Anthropos Editorial l’any 2007. i que podeu trobar a la llibreria.
La següent presentació del contingut d’aquest llibre pot servir d’orientació sobre la conferència que avui us proposem. Diu així:

Com concebien els habitants del Mèxic Antic el misteri de la feminitat? En quin sentit la Deessa i la diversitat de les seves advocacions remetien a la força sagrada sustentadora del cosmos, els déus i els homes? Com es vinculava la Deessa amb el sentit d’una existència fundada en el miracle de la germinació del blat de moro? Quin és el lloc precís que ocupen les deïtats femenines a la mutació cap a la compulsió sacrificial sagnant que experimenta la religiositat durant els asteques? De quina manera la Deessa, símbol còsmic dins del qual tots els éssers s’originen i moren, varia en la concepció religiosa de Mesoamèrica i configura un desenvolupament psíquic i social truncat o en regressió? A aquests i altres interrogants significatius s’aboca la present investigació exhaustiva de l’arquetip de la Deessa en el pensament i cosmovisió del Mèxic Antic.

L’autora, prenent com a eix a la Deessa Mare i inspirada entre d’altres estudis per l’anàlisi que d’aquest arquetip universal que va formular E. Neumann -notable investigador del Círculo de Eranos-, no només desplega un ampli recorregut històric des dels primers pobles nòmades fins a les altes civilitzacions que es van desenvolupar a Mesoamèrica i aborda els períodes i les cultures més representatives, principalment les del Altiplà Central, sinó que obra una discussió cap rellevants paral.lelismes mític-culturals sense deixar de comprendre els àmbits regionals específics.

Tot i el pletòric desenvolupament del camp de la investigació antropològica al voltant del Mèxic prehispànic, la qüestió de la Deessa en la gènesi religiosa de Mesoamèrica ha estat estranyament marginal, com una qüestió teorètica inexplorada. Al paradoxal territori d’aquest «buit» és en el que s’arrisca aquest text, de tal manera que les seves aportacions hermenèutics van més enllà de l’interès de l’especialista i permeten, per la seva acurada exposició, la lectura de les seves pàgines a qualsevulla interessada en la travessa mítica-històrica de les civilitzacions.



Llibreria Pròleg
C/ Sant Pere més Alt 46


08003 · Barcelona


Tel. 933 192 425



llibreriaproleg@llibreriaproleg.com


www.llibreriaproleg.com