OMAD-CAV – Apunt 4: Humanitzar les persones migrants
Posted by tonagusi on juny 22nd, 2010
De OMAD CAV, Observatori dels Mèdia i de les Agressions contra les Dones en Contextos d’Alta Violència
22 de juny de 2010
.
.
Quart Apunt de l’OMAD-CAV: Humanitzar les persones migrants. Anàlisi del reportatge de Mercè Cabanas publicat el dia 29 d’abril a El Público, sobre les persones provinents del Centre i del Sud d’Amèrica que migren a Mèxic o EEUU.
————————————————————-
Apunts 4
País: Mèxic
Temàtica: La frontera
Humanitzar les persones immigrants
.
El passat 29 d’abril, el diari Público recollia el reportatge de Mercè Cabanas sobre la denúncia d’Amnistia Internacional contra els abusos que pateixen les persones provinents del centre i del sud d’Amèrica que emigren a Mèxic o que creuen el país per arribar als Estats Units. Humanitzar un col&lectiu és oferir perspectiva de gènere encara que no es parli només de dones ja que la violència a la que s’enfronten els immigrants indocumentats és el context on s’emmarca la vulnerabilitat a la qual les dones estan més exposades.
.
Hi ha 5 punts positius:
1. La periodista aprofita la popularitat de la noticia de la nova llei d’immigració de l’estat nord-americà d’Arizona per parlar de la fragilitat dels immigrants indocumentats a Mèxic. Des dels primers paràgrafs, se’ls humanitza i se’ls mostra com a persones vulnerables que pateixen en les seves terres d’origen, i com a persones valentes ja que s’atreveixen a desafiar la violència del camí per millorar les seves condicions de vida.
.
En el tren van cientos de seres humanos, de gente que sufre. Desde que salen de sus casas debido a la pobreza extrema, el viaje hacia el norte es una pesadilla, un infierno. Pero lo hacen por el bienestar de sus familias”.
.
2. Al punt anterior se li afegeix la descriminalització de la imatge dels immigrants indocumentats.
“Queremos cambiar la idea que el inmigrante es un peligro”. Quien se lo propone no es un defensor de los derechos de los inmigrantes en Arizona, sino en Tabasco, un estado del sur de México. “Siempre nos han dicho a través de la televisión que en el tren trafican con drogas y armas, pero eso es mentira”.
.
3. La humanització dels immigrants indocumentats i el fet de mostrar-los com a persones i, per tant, persones mereixedores de drets configura la idea central del
reportatge ja que es repeteix més d’una vegada al llarg del text i torna a aparèixer en el tancament de la peça.
.
La organización [AI] denuncia los abusos generalizados que sufren los inmigrantes centroamericanos Los activistas de derechos humanos denuncian también “la invisibilidad de los inmigrantes” y la falta de protección legal para hacer frente a los abusos que se cometen contra ellos.
Esta ley [SB1070 de l’estat d’Arizona], que varias organizaciones de derechos humanos estadounidenses contemplan denunciar ante los tribunales por racista,
criminaliza a los inmigrantes indocumentados y los hace aún más vulnerables en ese país, adonde la miseria y la injusticia les ha impulsado a emigrar.
.
4. Un cop presentats els i les immigrants com a persones enfrontades a difícils condicions de vida, la periodista introdueix un detall molt significatiu en relació amb
la condició femenina de les emigrants que, d’una banda, revela l’alta perillositat i violència del camí i, de l’altra, reforça la imatge de vulnerabilitat i indefensió en què
es troben, especialment les dones.
.
Las más vulnerables son las niñas y las mujeres: seis de cada diez sufren violencia sexual y los traficantes las obligan a menudo a administrarse una inyección anticonceptiva antes del viaje para evitar que se queden embarazadas [sic] aunque sean violadas.
El subministrament d’injeccions per evitar l’embaràs, tant si les dones són violades com si tenen relacions consentides, és una mostra de l’exacerbació i d’una nova
forma de violència contra el cos de les dones que ha tingut poca atenció fins ara.
.
5. Finalment, el reportatge recull la denúncia d’AI a la injustícia, a la inacció i a la corrupció present en el sistema mexicà.
Injustícia: “Aquí los jueces tratan mal a los campesinos y peor a los inmigrantes”.
Inacció: La organización denuncia los abusos generalizados que sufren los inmigrantes centroamericanos, muy documentados por los medios, pero
ignorados hasta junio pasado por la Comisión Nacional de Derechos Humanos de México (CNDH).
Corrupció: “Hay que castigar los abusos tanto de las bandas como de los funcionarios”.
.
Aquest és el link a la noticia
.