3-4.12.2009 – UAB- I Seminari Internacional sobre Comunicació a la Mediterrània
Posted by tonagusi on desembre 3rd, 2009
De UAB
3 de desembre de 2009
Durant aquests dos dies (3 i 4 de desembre), experts procedents de diversos països debatran sobre la comunicació, el desenvolupament i els drets humans a la Mediterrània. Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, també participarà.
L’Observatori Mediterrani de la Comunicació (OMEC), la Universitat Autònoma de Barcelona i Mediació Intermediterrània (MM), organitzen el primer seminari internacional sobre “Comunicació, desenvolupament i drets humans a la Mediterrània. Nous reptes en l’agenda internacional”.
Durant els dos dies, hi haurà cinc taules que comptaran amb experts procedents de diversos àmbits i països. Cada taula tractarà un aspecte diferent de la comunicació a la Mediterrània. Així, la taula 1 debatrà sobre la responsabilitat social dels mitjans i la seva importància per a la democràcia, la taula dos es centrarà en la comunicació per al desenvolupament i el dret a la comunicació en l’agenda de cooperació, la taula 3 versarà sobre el dret a la informació i comunicació a la Mediterrània, la taula 4 tractarà la comunicació civil i els instruments per al canvi, i l’última taula debatrà sobre la investigació i creació de les capacitats en comunicació per al desenvolupament.
Enllaç al PROGRAMA
De Observatori Mediterrani de la Comunicació i La Iniciativa de Comunicació
I Seminari Internacional sobre Comunicació, Desenvolupament i Drets Humans en el Mediterrani. Nous reptes en l’agenda internacional.
Barcelona, 3 i 4 de desembre de 2009, Col·legi de Periodistes de Catalunya
Organitzat per: * Observatori Mediterrani de la Comunicació (OMEC) - * Universitat Autònoma de Barcelona - * Màster Europeu d’Especialització Professional Mediació Intermediterrània - * Col·legi de Periodistes de Catalunya - * Federació de Sindicats de Periodistes - * Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament -
Finançat per l’Agència Catalana de Cooperació Internacional de la Generalitat de Catalunya -
Programa del Seminari.
Els pròxims 3 i 4 de desembre es desenvoluparà a Barcelona l’I Seminari Internacional sobre “Comunicació, desenvolupament i drets humans a Mediterrani. Nous reptes en l’agenda internacional”, que persegueix sensibilitzar als actors de l’ecosistema comunicatiu i de les institucions que treballen en la cooperació al desenvolupament sobre la potencialitat de la comunicació en els processos de desenvolupament i canvi social, alhora que potenciar el debat públic sobre aquest tema.
L’Observatori Mediterrani de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Iniciativa de Comunicació col·laboren estratègicament per a contribuir als objectius de l’esdeveniment.
Per aquest motiu, els estem enviat alguns text que poden servir per a contextualitzar el debat sobre Comunicació, Desenvolupament i Drets Humans i un breu resum de les activitats que duem endavant ambdues organitzacions.
* Open Development! Declaración de Comunicación y Medios para el Desarrollo – Agenda para acciones más eficientes en la superación de la pobreza y la generación de desarrollo sostenible – Warren Feek (The Communication Initiative)
* Communication for Development: Demonstrating Impact and Positioning Institutionally – UN Inter-Agency Round Table on Communication for Development
*At the Heart of Change: The Role of Communication in Sustainable Development – Mark Wilson, Kitty Warnock y Emrys Schoemaker (Panos London)
* Sin comunicación no hay desarrollo – Rosa María Alfaro (Asociación de Comunicadores Sociales Calandria)
* Haciendo camino al andar: líneas de acción para políticas públicas de comunicación para el desarrollo – Olga del Río
Esperem que vostès puguin compartir aquest missatge amb les seves xarxes perquè es vinculin a aquest procés de diàleg i se subscriguin a La Iniciativa de Comunicació i a The Communication Initiative – per a rebre el butlletí de resum del Seminari que circularem durant el mes de gener de 2010.
OBSERVATORI MEDITERRANI DE LA COMUNICACIÓ (OMEC)
Universitat Autònoma de Barcelona
L’Observatori Mediterrani de la Comunicació és una organització sense ànim de lucre, nascuda el 2004 d’un grup de professionals de la informació i la comunicació vinculats a la universitat i la cooperació internacional.
Som una xarxa interdisciplinar de persones i institucions de les dues ribes del Mediterrani que treballen en el sector de la, informació, la comunicació i les TIC a la regió, com a marc de referència per a accions dirigides a fomentar el diàleg, el desenvolupament humà i el exercici dels drets humans.
L’OMEC està format per organitzacions, institucions i persones d’Algèria, Egipte, Espanya, França, Israel, Itàlia, Líban, Marroc, Síria, Tunísia, Turquia que tenen com a objectiu a llarg termini contribuir a la construcció d’un Mediterrani que sigui espai de trobada afavoridor de mirades comuns, del diàleg i cooperació entre els pobles i d’un desenvolupament basat en els drets humans, que es concreta en:
1. Afavorir la creació de xarxes i les relacions de partenariat entre els diferents actors que conformen l’ecosistema comunicatiu mediterrani – periodistes, mitjans de comunicació, indústria informativa i cultural, universitats i organitzacions professionals -, per a la realització d’intercanvis, investigacions, campanyes i projectes, així com un altre tipus d’activitats conjuntes, per exemple la identificació d’experiències i casos d’estudi concrets i analitzar la seva aplicabilitat a l’espai Mediterrani.
2. Potenciar l’accés al coneixement i la diversitat cultural en l’àmbit de la comunicació, la societat de la informació i el desenvolupament humà, afavorint la producció i traducció de productes acadèmics, informatius, de ficció i d’altre tipus en les llengües mediterrànies en suport físic i electrònic a la xarxa que redueixi la bretxa digital i contribueixi a la circulació i apropiació de la producció cultural mediterrània entre els seus habitants.
3. Promocionar la incorporació de la comunicació per al desenvolupament i el canvi social en les facultats pertinents, en els programes i projectes regionals de cooperació al desenvolupament, amb especial èmfasi en els processos participatius i capacitadors a nivell local a través d’investigacions interdisciplinàries, propostes de polítiques públiques i formació especialitzada.
4. Posar en marxa un sistema d’indicadors, recollida d’informació i elaboració d’informes periòdics que permeti la monitorització, l’avaluació i l’elaboració de propostes d’intervenció en els àmbits dels drets a la comunicació i al ciberespai, polítiques públiques de comunicació, responsabilitat social dels mitjans, transició a la societat de la informació i bretxa digital a nivell regional mediterrani.
Actualment són membres del OMEC les las seguents organitzacions:
* ARD (Middle Est) El Cairo, Egipto
* Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC)
* Association de Recherche en Communication Interculturelle (ARCI) Marruecos
* BIANET. Estambul. Turquía
* Centre d’Estudis i Recerques sobre Inversions i Desenvolupament (CERID) con sede en Barcelona, Marruecos, Túnez y Argelia
* Facultad de Ciencias de la Comunicación, Universidad de Málaga (SP)
* Facultad de Ciencias de la Formación de la Universidad de Bolonia (IT)
* Fundación Tres Culturas Mediterráneas (España y Marruecos)
* Institut Nationale de l’Audiovisual (INA) de Francia
* Mediterranean Women Press Network
* Red Internacional de Mujeres Periodistas y Comunicadoras
L’Observatori Mediterrani de la Comunicació, compte amb un portal virtual que pretén afavorir el coneixement d’experiències i el debat en l’àmbit euromediterràni.